ghost666 Posted March 10, 2005 Report Share Posted March 10, 2005 jakich granatów uzywa polskie wojsko? Znalazłem tylko oznaczenia, a nigdzie nie dorwałem jakiejkolwiek fotki :(. Poszukuje tego w celu ew. wykonania kopi i satysfakcji posiadania. Pozdrawiam i z góry dziekuje. P.S. z checia poznałbym też takie dane na temat granatów innych armii świata, głównie chodzi mi o USA, ale mile widzane takze inne informacje <edit> zmieniłem tytuł, moze teraz ktos sie odezwie, bo tamten chyba kojarzył się z innym, istniejącym, ale na temat granatów na kulki Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 11, 2005 Report Share Posted March 11, 2005 A od kiedy granat jest elementem munduru lub oporzadzenia? :P To chyba raczej do militariow. Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted March 11, 2005 Report Share Posted March 11, 2005 jakoś nie wierzę że na www.wszystko.tk nie znalazłes nic znając oznaczenia :P Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted March 11, 2005 Author Report Share Posted March 11, 2005 a wiesz ze nie znalazłem? szukałem pod hasłami: RGO-88 oraz RZG-89 i nic nie znalazłem z rzeczy mnie interesujacych... jedyne co znalazłem to GR-42 Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted March 11, 2005 Report Share Posted March 11, 2005 http://prace.sciaga.pl/28142.html - opisy granatów http://www.specops.superhost.pl/taktyka%20...aty/granaty.htm - schematy + jakies opisy - nie miałem czasu czytać... edit. wpisałem w googlach "granaty ręczne"... Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted March 12, 2005 Author Report Share Posted March 12, 2005 dziekować, ja tych stronek nie znalazłem, kiedy wpisywałem oznaczenia... niestety, po przeczytaniu, musze stwierdzic ze nie zawiera interesujących mnie danych, tj wymiarów :( Quote Link to post Share on other sites
Lechu Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 Dysponujem (jako team) granatem dymnym (policyjnym) chyba dzialającym...Niedługo mamy w planie go użyc albo zostawic jako elemnet wyposazenia na jakąś akcje wieksza...Podstawowe pytanie: -Jak długo dymi taki granat?? -Czy jest on w jakiś sposob nie bezpieczny?? Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 Jakie są oznaczenia na tym granacie? Quote Link to post Share on other sites
Lechu Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 tzn mamy dostep...leży u kolegi na dzialce na szafie...ale jest...kolega zapomniął go wziąśc... :? :cry: :x jak bedzie u mnie w łapkach to powiem dokładnie... Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Adams Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 Moze "UGŁ"? :) Quote Link to post Share on other sites
Lechu Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 I DON'T KNOW!!! jak bede miał go w rękach to powiem...nawet go nie widzialem...wiem z opowiadań :) Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 Adams - pomyślałem o tym samym :wink: Tyle, że to nie policyjne a bardziej milicyjne :wink: Quote Link to post Share on other sites
Lechu Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 Ale moga one jakas krzywde zrobić i ile czasu sie dymia?? 8) Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 UGŁ - Uniwerslany Granat Łzawiący... Zgadnij co robią :wink: . Tak z ciekawości - jak wyglądała by sprawa posiadania takiej zabawki (ugł) bo z chęcią sprawiłbym sobie takie coś :wink: (oczywiście nie do as :!: ) Quote Link to post Share on other sites
Lechu Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 To nie łzawiący tylko dymny...ten mój Quote Link to post Share on other sites
BULI Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 Jesli taki granat/swiecę dymną rzucilbyś w trawe, to 100% pewność ze trawa od takiej temperatury zajmie się ( mowa o suchej trawie, też sciółce). Dlatego przy ich użytkowaniu musimy zachować pewne środki ostrożności. Radze porozmawiać z jakimś znajomym strażakiem badź wojskowym. Jesli pamiętaja napewno udzielą informacji. "Bezpieczeństwo i Higiena Pracy..." ( nieszczęsny 3 lipca) pozdrawiam Buli' Quote Link to post Share on other sites
sgt.Barnes Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 napewno się zapali od CGŁ , UGŁ jak i wojskowych petard. z własnego doświadczenia wiem jak musieliśmy gasic trawe w nadarzynie saperkami Quote Link to post Share on other sites
BULI Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 napewno się zapali od CGŁ , UGŁ jak i wojskowych petard. z własnego doświadczenia wiem jak musieliśmy gasic trawe w nadarzynie saperkami Mialem troszke poważniejszy przypadek :wink: od tamtego czasu nie sięgam nawet specjalnie po petardy... Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 dziekować, ja tych stronek nie znalazłem, kiedy wpisywałem oznaczenia...niestety, po przeczytaniu, musze stwierdzic ze nie zawiera interesujących mnie danych, tj wymiarów :( Jak to nie ma wymiarów? PRzecież na http://prace.sciaga.pl/28142.html - jak wół są napisane wymiary. np: Wysokosc z zapalnikiem 125 mm Srednica ø 54 mm Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted March 31, 2005 Author Report Share Posted March 31, 2005 ale to dla mnie za mało, zwazywszy ze nie ma podanych rysunków... Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted March 31, 2005 Report Share Posted March 31, 2005 Ponawiam pytanie - jak względem prawa wyglądałaby sprawa posiadania sprawnego UGŁ-200 :?: :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts