Across321 Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 (edited) Witam, przymierzam się do zakupu lufy precyzyjnej. Mam na nią do przeznaczania ok 120zł. Zainteresowała mnie lufa precyzyjna od guardera: 6.02mm średnicy długość 247mm Lecz z tego co czytałem to najlepsze są promyki i KM-hedy I natknąłem się na lufę KM-head 19.50 w sklepie http://machinegun.pl/ . Długość 245mm średnica 6.04. Cena bardzo niska jak na km-head tylko 100zł. Czy to nie jakaś podróba, i czy można śmiało kupić z tego sklepu ? :icon_confused: Pozdrawiam :icon_biggrin: Edited October 30, 2011 by Across321 Quote Link to post Share on other sites
Firefox Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 To jest lufa do UZI, mnie też zainteresowała, ale sklep odpisał że do zwykłej komory pasować nie będzie. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted October 30, 2011 Author Report Share Posted October 30, 2011 Eee... to lipa. Ale dzięki za odp :icon_biggrin: Pzdr Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted October 30, 2011 Author Report Share Posted October 30, 2011 To wezmę preckę guardera :icon_biggrin: Czy może coś innego ? Quote Link to post Share on other sites
szewczyk Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 bierz gunnera ja mam tą http://azteko.pl/gunner-lufa-precyzyjna-603-250mm-p90-p-1344.html minimalnie krótsza ale jest to świetna lufa w tym przedziale cenowym ktoś na forum robił jej testy jak chcesz to poszukaj Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Na pewno nie gunner! Bierz Guardera. Przy tak krotkiej lufie nawet jak byś włożył PDI to i tak dużej różnicy nie zauważysz - dlatego Guarder/Systema to najlepszy wybór przy tej długości. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Ja miałem gunnera, dosyć krótkiego, i bardzo ładnie poprawił celność. Quote Link to post Share on other sites
bananiak Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 Hm a powie mi ktoś, bądź poda stronę na której można dostać precke guardera 6.02, 247mm? O ile w ogóle istnieje taka lufa? Ponieważ zwiedziłem pół internetu w poszukiwaniu jej. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 (edited) Jest taki? Edited December 30, 2012 by SirHawk Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 Systema 6,04 247mm, mam w aksu i sobie chwale :D Quote Link to post Share on other sites
bananiak Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 Ok, czyli nie ma dzięki;) Quote Link to post Share on other sites
Finem Posted May 29, 2013 Report Share Posted May 29, 2013 a taka precka zwiększa tylko celność czy poprawi znacznie zasięg ? bo nie wiem czy na zasięg długość lufy ma znaczenie ? Quote Link to post Share on other sites
Nooah Posted May 29, 2013 Report Share Posted May 29, 2013 Na pewno poprawi celność, bo przecież o to właśnie w nich chodzi. Nieznacznie ale również wpłynie to na zasięg (oczywiście im lepsza lufa tym więcej ten zasięg wzrośnie). Na promyku wzrasta sporo, w porównaniu do luf PJ, CA i DeepFire :) Co do tego czy długość lufy ma znaczenie - spór w doktrynie :P jedni uważają, że nie inni, że tak... osobiście uważam, że długość lufy ma znaczenie. Swoje zdanie w tym temacie popieram testami jakie robiłem pomiędzy długością lufy m4 a m16 (lufy stockowe PJ) i tym co udało mi się zauważyć podczas gier. Oczywiście przykładowo dobrze poskładana na dobrych częściach krótka gieta może mieć dłuższy zasięg niż z 2x dłuższą lufą stockowa m16 - z pominięciem KWA bo to i w stocku czasem kładzie tuningowane repliki (widziałem strzelałem). Ale zawsze replika replice nie równa - widziałem 9 letnie stockowe CA, które kładło na łopatki repliki po tuningach... oraz g36e jg po tuningu na mega częściach, która nie dawała rady stokowemu g36c jg... inni zapewne widzieli jeszcze większe cuda :P Oczywiście nie możesz opierać się w pełni na moich testach przeprowadzanych na lufach raczej słabej jakości, bez jakiegokolwiek dodatkowego nakładu finansowego (robiłem je dla siebie i z własnej ciekawości). Na forum znajdują się artykuły na temat testów luf oraz jak ich długość wpływa na zasięg (lub nie) z fotkami, dokładnym opisem itd. Czekam na wypowiedź bardziej doświadczonych graczy w tym temacie, pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted May 29, 2013 Report Share Posted May 29, 2013 (edited) Ja nic nie mówię, ale w specu była dostawa lay-laxa, i km-head. Jeśli brać to najlepsze :icon_smile: http://www.specshop....7mm_-_P90,_G36C http://www.specshop....7mm_-_G36C,_P90 Promyki ustępują jakością tylko PDI serii Palsonite (bo Raveny to kupa) EDIT: Co do powyższego - ja z kolei jestem sceptyczny, jeśli chodzi o wpływ długości lufy na efektywny zasięg. Jestem tego zdania, gdyż mam raptem 14cm lufy, i 350 fps w replice głównej (mp 5 kurz), a zasięgiem efektywnie konkuruję z tuningowanymi emkami. Na zasięg ma pewien wpływ dobór cylindra, a zasadniczy moment decydujący o przyszłości kuliki to przejście przez komorę hop-up, dlatego to o nią najbardziej dbam. Porównując zachowanie kulki w lufie do tradycyjnej broni gładkolufowej (co choć brzmi irracjonalnie ma poparcie w zasadzie działania asg) mogę powiedzieć to, że: dłuższa lufa -> więcej fps, bardziej precyzyjna lufa -> lepsze skupienie. Oczywiście działa to też na odwrót, ale w mniejszym stopniu bo kulka w długiej nie-precyzyjnej lufie może się obijać między ściankami, ale z racji długości lufy drgania przy końcu będą już minimalne, a z kolei krótka precyzyjna lufa zwiększa ciśnienie wypychające kulkę, ale długość lufy nie pozwala na wykorzystanie tego ciśnienia. Edited May 29, 2013 by Tomek P-ń Quote Link to post Share on other sites
Finem Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 1.czyli jakbym zamontował taka powiedzmy ~250mm i do tego wymienil gumke HU to musialbym cos zmienic jeszcze zeby to chodzilo elegancko ? 2. lepiej wsadzic lufe ~250mm czy ~350mm i tlumik do jej zasloniecia? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 1.czyli jakbym zamontował taka powiedzmy ~250mm i do tego wymienil gumke HU to musialbym cos zmienic jeszcze zeby to chodzilo elegancko ? 2. lepiej wsadzic lufe ~250mm czy ~350mm i tlumik do jej zasloniecia? 1. Nowa dobra gumka plus bardzo dobra precka 250mm spokojnie wystarczą. 2. Długość lufy nie ma znaczenia lecz materiał z jakiego jest wykonana. U siebie na Systemie 247mm 6,04 przy 420FPS mam zasięg skuteczny w granicach 60m. Quote Link to post Share on other sites
Nooah Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Zgadzam się z tobą Tomek P-ń. Ale lufa 500+mm już robi różnicę np. m16 (nadal to moje własne zdanie subiektywne :D ) - oczywiście również z dobrze dobranych cylindrem, uszczelnieniem itd. Choć na ostatnim długim weekendzie z 2 letniej nieruszanej stockowej mp5 galaxy (lufa 10cm) wycisnąłem 50m zasięgu - mierzone ;) Zrób jak mówi verb007 i załóż kombinację dobra gumka + dobra precka 250mm, powinno dać dobre rezultaty :) Quote Link to post Share on other sites
Finem Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Zrób jak mówi verb007 i załóż kombinację dobra gumka + dobra precka 250mm, powinno dać dobre rezultaty :icon_smile: gumka jaka? nie będzie problemów typu: ta lufa nie pasuje do tej gumki? bo maja rożnych producentów. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 gumka jaka? nie będzie problemów typu: ta lufa nie pasuje do tej gumki? bo maja rożnych producentów. Jak to czytam to mam przed oczami poloneza i instalacje gazowa LPG ......Wszystko będzie pasować, kwestia tylko jakie efekty połączenia uzyskamy. Quote Link to post Share on other sites
Nooah Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Wysil się choć trochę i poczytaj... jedni polecają zielone G&G czy czarne Systema Energy, inni przeźroczyste Guardery a jeszcze inni oponę od stara ;) Od siebie polecę G&G i Systema Wszystko będzie pasować tylko trzeba to umiejętnie złożyć a z tym nie ma jakiejś większej filozofii - na yt znajdziesz za pewne jakiś poradnik jak wymienić lufę i gumkę hop-siup w m4 (nie koniecznie gfc - każdą emkę rozbiera się niemal identycznie) Quote Link to post Share on other sites
Finem Posted June 5, 2013 Report Share Posted June 5, 2013 pytałem czy będzie pasować, bo właśnie czytałem, że nie którzy mieli problem z montowaniem jakiejś tam gumki z prec lufą (różnica w otworach). Stockowa im pasowała, a już ta nowa nie wchodziła tak łatwo albo wcale, no ale jak nie ma problemów to spoko. Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, jaka jest różnica w osiągach między preckami np 6.04mm (http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_88&products_id=501), a precka 6.01mm (http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_88&products_id=2194). Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted June 5, 2013 Report Share Posted June 5, 2013 (edited) Bierz Systeme i nie kombinuj. Do tego przezroczysty Guarder - jeśli replika do 350fps, jak więcej to czarna Systema. Edited June 5, 2013 by chomik_pl Quote Link to post Share on other sites
Finem Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 a macie może jakiś filmik gdzie dobrze widać jak wymienić HU? bo to co znalazłem to o kant d**y rozbić :P Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 Trochę inny model, ale powinno być bardzo podobnie :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts