Zieluu Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Witam, Chciałbym poprosić was o radę w sprawie lekkiej modernizacji. Już na wstępie powiem, że moja cyma 028 jest absolutnym stockiem(z kolbą składaną, więc miejsce na baterię jest pod tylną osłoną w body). Nie mam żednego doświadczenia w tych sprawach, choć trochę już o tym czytałem, a chciałbym zwiększyć ROF. Słyszałem, że pomóc może wymiana kabli, gdyż te stockowe stawiają większy opór - czy w ogóle warto się za to zabierać? Chciałbym kupić lepszą batkę (stockowa to 8.4 V 1100 mAh) i tu chciałbym się zapytać jakie cm 028 jest w stanie uciągnąć bez większego ryzyka jakiejś awarii. Korci mnie, żeby wypróbować Li-Po 11.1 V. Czy stockowa konfiguracja wytrzyma takią moc (tu głównie myślę o silniku)? Jeśli nie, to co musiałbym wymienić, aby nie narażać repliki na większe ryzyko? Szukałem informacji o tych zagadnieniach, ale nie znalazłem większej części odpowiedzi, więc wrzucam temat. Jeśli ktoś twierdzi, że temat się powtarza to proszę o link. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Kable to podstawa, najlepiej z mosfetem do zestawu (ale to już według uznania). LiPo 11.1 może być trochę za mocne (bałbym się o tłok i ew zębatki), ale jeśli już chcesz takowe, to Firefox nie jest najlepszym wyborem. Użyj szukajki w odpowiednich działach (głównie tuning oraz zasilanie), wszystkie informacje już tam są. Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Zastanów się nad wydawaniem kasy na tą replikę, bo dalej będziesz miał plastikową cyme. Na lipo 11.1V karabin podziała strzelankę, dwie lub 15. Nie jest to na pewno dobry wybór dla tej repliki. Jeśli wszystko dobrze działa to nie wymieniaj NIC, jednak nie zaszkodzi dokupienie dobrej ładowarki lub porządnej batki 9,6V. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Lipo 11.1 zajedzie tą Cymę w tempie ekspresowym. Inwestuj raczej w 7.4 lub 9.6. Moim zdaniem kable nie zrobią kosmicznej różnicy w tej replice. Quote Link to post Share on other sites
butelka Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Lepiej zbieraj na nową replikę. Nie opłaca się pakować kasy w CM.028. Kup sobie jakieś AK od BOYI, lub CYMY w wersji Z cyferkami "0.4" na początku. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 Przy czym 0.40, 0.45 i 0.48 ma o wiele lepsze osiągi (bo lepszy GB) niż jakieś inne z 0.4x. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 A jeżeli się już uprzesz na na tuning tej cymki to wymień sobie gumkę hopa, tłok z metalowymi zębami od SHS (śmiga u mnie na m120 i aku12V) o zębatki bym się tutaj przesadnie nie martwił. Łożyska jeśli masz plastiki to wymień na ślizgi metalowe wypodkładkuj i będzie git. Możesz pokusić się preckę. O silnik się nie martw wytrzymuję napięcie około 12V. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts