white_pl Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Udowodnij swoją tezę. Wskaż że domieszkowanie jest identyczne w obu przypadkach a co za tym idzie rezystancja też. Prosisz mnie ,żebym Ci udowodnił ,że samochód A jest szybszy od samochodu B.... Jaki samochód? Z jakim silnikiem ? Na jakim paliwie itd. ? Jak sam zauważyłeś kable to są tylko z nazwy. Równie dobrze lepszy okazać się może drut (Nie słyszałem ,żeby na kable mówić przewód drutowy. ) jeśli będzie zrobiony z czystszej miedzi. Albo z lepszego materiału ( o lepszej przewodności.) Zarówno kable modelarskie ,jak i głośnikowe można kupić lepsze i gorsze. Z czystszej lub z gorszej miedzi. Różnica dla repliki (poza izolacją) będzie ? No właśnie jaka dla Ciebie ? Bo dla mnie żadna. Powtórzę - poza izolacją. Kto Ci powiedział ,że ja mam w swoich replikach kable głośnikowe ? Ja też nie kupuję kabli "modelarskich" (w izolacji silikonowej) :) Można je wyrwać zdecydowanie taniej :) @Jey Takie jak uważasz. Tak - jest sens. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 (edited) Mnie już brak sił po raz kolejny tłumaczyć różnicę pomiędzy tymi przewodami, zwłaszcza komuś, kto pokazuje że nie ma zielonego pojęcia o czym tak naprawdę pisze. Na koniec zauważę tylko, że kabel a przewód to dwie różne rzeczy. Edited December 29, 2011 by ruffin-89 Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Stary zajmij się marketingiem bo to dobrze by wyszło. Przeczysz sam sobie xD Jak nie znasz określeń "drut" i "linka" to ja pasuję xD Podaj mi gdzie można kupić przewody Muldentala taniej jak np w modelarni. Pomijając producenta. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 @ruffin Pokazujesz ,że nie umiesz czytać ze zrozumieniem czy tak po prostu Trolujesz ? A kabel i przewód to nie 2 różne rzeczy, tylko kabel jest rodzajem przewodu - pokazałeś ,że sam nie masz pojęcia o czym piszesz.... @KicpA Ty zaś świetnie byś się nadawał na przedstawiciela handlowego :D Próbujesz mi udowodnić coś co ja doskonale wiem xD Nie wiem gdzie można kupić te przewody. Ja kupuję inne. I tak na marginesie z Twojej poprzedniej wypowiedzi - kładzenie jakiejkolwiek instalacji i niezabezpieczenie jej to bardzo "fachowe" rozwiązanie :) Pozdraiwam. Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Z obliczeń można wywnioskować że jednak kable silikonowe są stanowczo lepsze niż głośnikowe (sam używam głośnikowych ale to wkurza). Mają mniej włókien co powinno pomagać w łatwiejszym lutowaniu bo przy głośnikowych zawsze ta jedna cieniutka żyłka ucieknie i już kicha. Też mniejsza ilość tych żyłek a raczej drucików zmniejszy przeskakiwanie elektronów co zmniejszy opór. Też porównałem kable niskooporowe silikonowe (Styków Ultimate) z kablami głośnikowymi 1,5mm^2 to kable miały taką samą grubość ale żyła w silikonowych była większa. Też zauważyłem że po wymianie kabli u mnie w MP5 pół na pół silikonowych i głośnikowych to batkę 1500mAh moim zdaniem bardzo szybko zużywa co raczej nie jest normalne. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Mają mniej włókien co powinno pomagać w łatwiejszym lutowaniu bo przy głośnikowych zawsze ta jedna cieniutka żyłka ucieknie i już kicha. Nie pomyliło Ci się aby? Muldental 1,5 mm^2 ma 392 żyłki po 0,07 mm^2, a głośnikowe 1,5 mm^2 coś koło 30 żyłek mają. Może dlatego Ci prądy uciekają ;-), jak widzisz o pomyłki łatwo. Quote Link to post Share on other sites
bass21 Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Przeczytałem i mam tylko jedno pytanie. Jeżeli nie wymieniam kabli stokowych to mogę wywalić bezpiecznik i np. skleić te przewody taśmą ??xD Quote Link to post Share on other sites
piotrekltk Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 (edited) Wykosztowałbyś się już przynajmniej na rurkę termokurczliwą za 1zł. Edited February 2, 2012 by piotrekltk Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 I naprawdę radzę zlutować w miejscu łączenia, P90, które kupiłem, po zlutowaniu styków po bezpieczniku odżyło jak pewien żydowski stolarz :wink: Quote Link to post Share on other sites
bass21 Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 taśma da radę do czasu wymiany kabli na jakieś niskooporowe z mosfetem xD Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts