Dado Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Witam, jestem początkujący i chciałem się zapytać, czy taka krótkofalówka będzie dobra : http://www.mixelectronics.pl/krotkofalowka-pmr-maxcom-wt-210-comfort---,10024 Byłem dzisiaj w mixelectronics i powiedzieli mi, że będzie dobra, ale oni to mówią, żeby lepiej sprzęt się sprzedał. Proszę o jak najszybszą pomoc, ponieważ krótkofalówka jest potrzebna mi z dnia na dzień. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
facek20 Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 (edited) Ja ją mam i jestem zadowolony z niej. Na wmasg mi ją polecili Edited December 1, 2011 by facek20 Quote Link to post Share on other sites
Dado Posted December 1, 2011 Author Report Share Posted December 1, 2011 (edited) Możesz podać przybliżony zasięg na jaki działa w lesie? Edited December 1, 2011 by Dado Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Jest odpowiedni wątek na tym forum. Radiokomunikacja - pytania i odpowiedzi. http://forum.wmasg.pl/index.php?showtopic=20722&view=getnewpost Zdecydowana większość pytań, które przyjdą Ci do głowy, już tam padła. Są także odpowiedzi. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Dado same radyjko jest takie sobie, czyli żadna rewelacja ale da radę. Problem polega na tym zebyś na początku zorientował się jakim systemem łączności posługują się ekipy w twojej okolicy (PMR czy FRS). Bo może się okazać że kupisz radio przez które się z nikim nie skomunikujesz. Oczywiście PMR jest systemem najbardziej rozpowszechnionym, ale co przeszkadza sprawdzić. Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Ja również używam wt210 i chwale je sobie w terenie zabudowanym, gesto zabudowanym zasięg to jakiś 1km, ale w lesie 4km spokojnie, a na łąkach/polach bez drzew ok. 10km ;) Quote Link to post Share on other sites
Dado Posted December 1, 2011 Author Report Share Posted December 1, 2011 arend, już to wiem, posługują się PMR :) Dzięki wielkie wszystkim za tak szybką odpowiedź. Miałbym ostatnie pytanie do właścicieli tych krótkofalówek, ile trzyma bateria, wystarczająco ? Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Mi wytrzymuja 4 strzelanki po 6 godzin ;) Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Ja również używam wt210 i chwale je sobie w terenie zabudowanym, gesto zabudowanym zasięg to jakiś 1km, ale w lesie 4km spokojnie, a na łąkach/polach bez drzew ok. 10km ;) Mister ale z ciebie bajkopisarz, nawet w idealnych warunkach przy takiej mocy nadajnika to prawie nie możliwe więc nie ściemniaj :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Miałem. W gęsto zabudowanym... to dupa. Jeden solidny budynek między rozmówcami- nie pogadasz. Sprzedałem, nie mam i więcej PMR nie kupię. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 (edited) Polecam Puxing PX-2R 400-470 MHz za ok. 150 zł - fajne radio w swojej cenie. O wiele lepsze od tanich PMR Maxcoma. Edited December 1, 2011 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Intek MT-4040/5050. Zasięg dość dobry (jak na 0,5W), jest możliwość odblokowania na 4W i (przy odrobinie wiedzy z umiejętnościami) wlutowania gniazda do wkręcenia anteny. Tani nie jest, ale można szukać po allegro/komisach. Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 (edited) Mister ale z ciebie bajkopisarz, nawet w idealnych warunkach przy takiej mocy nadajnika to prawie nie możliwe więc nie ściemniaj :hahaha: ok. czyli +/- 2 km ;) wczoraj działałem z nią lesie i zasieg w gestym lesie to 2-4 km ;) PS. jak dla początkującego to spokojnie starczy Edited December 2, 2011 by szczuromen Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 W gęstym lesie 2 km? Coś mi się wierzyć nie chce. Chyba, że teren jak stół płaski, i ten "zasięg" to już granica słyszalności, Quote Link to post Share on other sites
Manis Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Ja również używam wt210 i chwale je sobie w terenie zabudowanym, gesto zabudowanym zasięg to jakiś 1km, ale w lesie 4km spokojnie, a na łąkach/polach bez drzew ok. 10km ;) Masz sklep i próbujesz wcisnąć produkt? W gęstym lesie i mocno pagórkowatym terenie życze Ci abys miał na 0,5 W zasięg 500m. Więcej będzie ciężko uzyskać nie modyfikując chociażby anteny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts