Across321 Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Mam pytanie, ostatnio lutowałem kable głośnikowe 1,5mm2 do wtyczki t-deans. Przy jednym lutowaniu wtyczka się stopiła od środka. Może użyć cieńszych kabli ? Mam do was pytanie jak wy lutujecie kable do wtyczek ? np. najpierw nakładacie cynę na blaszkę a później dokładacie kabel czy jak ? Prosił bym o szczegółowy opis :) Czego używacie do oczyszczenie powierzchni lutowanych ? Jak pytałem się dziadka to On używał kwasu solnego. Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 jak pierwszy raz lutowałem deansa to mi się rozjechał- tobie też o to chyba chodzi... Nie jest to wina kabli. Ja wtyczki lutuje złączone- wtedy nic nic Ci się nie przesunie,zepsuje itp. A generalnie to lutuj tak jak umiesz ;D Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Kabli cieńszych nie potrzebujesz, możesz sobie nawet grubsze tam jeszcze lutować. http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=23_653&products_id=493 - takie sobie lepiej kup, a nie głośnikowe. A lutujesz, jak Kolega napisał, jak potrafisz, tylko cyna dobra z topnikiem, a nie taka laska 90 czy coś w ten deseń, możesz kwasem spokojnie pociągnąć, choć ja osobiście biorę odrobinkę kalafonii. Zabielenie końcówki przewodu, zabielenie końcówki wtyczki odrobinka cyny później i gotowe. Mi się przy lutowaniu żadna nie stopiła, ale za to jedna się nadtopiła, jak się mośfiet zwarł mi ;-) na obciążeniu. Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 I najlepiej lutować mocną lutownicą kolbową. Ja do tego używam 100w z dużym grotem i idzie ładnie i przyjemnie. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Ogólnie, wpierw przejedź to kwasem, np takim do lutowania rur miedzianych. Następnie cyna na grot, dotykasz kabelka, kabelek sobie zasysa cynę. Potem to samo z wtyczką ;) Na koniec odrobina cyny na grot i lutujesz do siebie... Quote Link to post Share on other sites
Traker Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Wszelkiego rodzaju gniazda i wtyczki się wyciąga przed lutowaniem... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 a grotem ogrzewa się lutowane przedmioty i do nich przykłada cynę a nie cynę na grot (choć oczywiście grot ma być pocynowany). Najpierw kwasem warto dziabnąć. Kalafonia tez zawsze pomaga, spełniają one różne role więc nie "albo kwas albo kalafonia" ale raczej "jedno i drugie". Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 (edited) Eeeech tam... Zamiast kwasu czy kalafonii zanabądź pastę lutowniczą... W niej maczaj końcówki troche podgrzanych lutownica kabli aż zaskwierczy i wtedy cynke nakładasz i się idealnie zabiala i lutuje. Ja używam lutownicy propanowej (superowo i bez kabli)takiej długopisowej, ale to hobbystycznie-jakbym więcej czego lutował to bym wypróbował te zimnolutujące cóś (jakiśczas temu było toto chyba w Lidlu-COLD HEAT)... Edited January 3, 2012 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 dla początkującego informacje zawarte tu powinny sporo pomóc: http://gatee.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=66&Itemid=69&lang=pl pozdro Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted January 7, 2012 Author Report Share Posted January 7, 2012 Jeszcze mam jeden problem a właściwie grzanie się kabli przy lutowaniu, a z tego co słyszałem nie jest to dobre dla akumulatora. (mówię o lutowaniu baterii do wtyczki). Jak ja lutuję to nakładam cynę na blaszkę i trochę na kabelek, później przykładam kabelek do blaszki i to dociskam rozgrzaną lutownicą, i czekam aż cyna od kabelka połączy się z tą od wtyczki. Ten proces bardzo nagrzewa mi kable, a chciał bym tego uniknąć przy lutowaniu kabli od akumulatora. Jakieś rady ? Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted January 7, 2012 Author Report Share Posted January 7, 2012 Pomoże ktoś ? Quote Link to post Share on other sites
Szelest Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Używaj kalafonii i to dużo. Pobiel końcówkę przewodu, później dobrze rozprowadź cynę na blaszce od wtyczki. Przykładasz kabel do wtyki, dotykasz lutownicą i masz pięknie polutowane, wystarczy chwila i nic Ci się nie nagrzeje. Grot lutownicy ma być czysty. I pamiętaj, dobry lut ma się świecić, nie może być matowy! Jak jest matowy to później grzeją Ci się kable, zanim cyna osiągnie odpowiednią temperaturę. Quote Link to post Share on other sites
YARRA Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 (edited) jako topnika można uzyć 1) do kabli w silikonie - do zabielania używam pasty COOKI - topnik średnio aktywny w paście 2) do wtyczek używam topnika RMA7 3) resztki topnika lepiej zmyć spirytusem a jeszcze lepiej środkiem AXAREL, wszelkie kwasy i topniki wysyokoaktywne należy dobrze zmyć, szczególnie z kabli - bo może się zdarzyc że topnik wejdzie pod izolację i tam może zeżreć kabel - informacja od człowieka który wykonuje kable do sprzętu wojskowego i to od lat - niestety takie awarie zdarzały się. w kablach zasilania i sygnałowych. Końcówkę kabla po zabieleniu najlepiej zanurzyć w spirycie/AXARELu - tak aby środek pokrył izolacje kilka mm powyżej zarobionej końcówki - środek ma szanse dostać sie do wnetrza likni i zneutralizowac topnik obydwa w formie strzykawek - obydwa genialne, z tym że RMA jest słabszy natomiast do lutowania używam lutownicy o temp. grota 375 stopni - zwykła kolba na 24V (nie transformatorowej - bo ich nie lubię) przed przylutowaniem kabla do końcówek w złączu Dean T - najpierw ciut topnika RMA, potem zabielić odrobiną cyny, następnie zabielić kabel, potem przykładam kabel do końcówki, chwile podgrzania lutownicą i już - używam grota w kształcie ostrosłupa z cienka końcówką, wysoka temperatura grota pozwala na szybsze rozgrzanie cyny a nie powoduje zbytniego nagrzania obudowy złącza. Co ciekawsze próbowałem lutować lutownica o temp. grota 350 stopni i tu już były schody - za długo trzeba była nagrzewać złącze i się zaczynało coś nadtapiać. Edited January 8, 2012 by YARRA Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts