Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Mk12, i kamuflaż

Recommended Posts

Z racji że pierwszy post chciałem się przywitać. Dzień dobry.

Strzelam się już od jakiegoś czasu, ale chciałem stać się bardziej pro i postanowiłem kupić długą replikę i jakiś fajny mundurek.

Upatrzonym karabinkiem stał się MK12 SPR. I tutaj pytanie: warto kupić chińczyka (nowy lub używka) czy z racji że średnia półka zbiera kiepskie oceny coś markowego (tutaj już tylko używany wchodzi w grę)?

A pytanie nr. 2: Jak się sprawdza kamuflaż MARPAT w Polsce, a może lepszy byłby CADPAT lub jakiś inny w pikselach?

A tak nie podałem firmy ponieważ nie jest dla mnie jakoś szczególnie ważna, chodzi o model (konkretnie MOD0- wcześniej nie sprecyzowałem);) dzięki za trochę lektury ;D

Jestem świadomy że amerykanie ukradli wzorek od Kanadyjczyków i że zmienili kolory, ale inna kolorystyka wydaje mi się ważna (podobno marpat z odległości zmienia się w burą plamę, a cadpat jest chyba bardziej zielony, może to coś zmienia ;p), a jakieś inne kamuflaże w pikselozie?

Dostanie Cadpata w Polsce to po pierwsze spory wysiłek, a kopie chodzą w cenie kontraktowych Marpatów ;-)

Z innych pikseli zostają jeszcze kamuflaże Rosyjskie i pokrewne.

edit

jeszcze Vegetato czy jak to się piszę ;-)

Edited by MoreLike

Marpat idealnie nada się na polskie warunki.

Zależy co ktoś ma na myśli pisząc "polskie warunki". W naszych asgejowych odległościach żadne kamo nie daje uberprzewagi taktycznej. Choć wiadomo, że takiego SS-lieto czy flecktarna nie ma co porównywać do wz.93 czy pełnej oliwki. Wszystko zależy jednak od środowiska, w którym się strzelasz. Jeśli byłby to Zakazany Las z Pottera, nocą, to nawet wz.93 dałoby radę.

Jeśli chodzi o porównanie SPR od Boyi (P&J/Boyi) i od A&K (P&J), to zdecydowanie wybrałbym A&K. Tak też zresztą zrobiłem, mając najpierw do oglądnięcia i przestrzelenia jedną i drugą replikę.

Przy czym w A&K od razu na start warto wymienić komorę hopa (osobiście preferuję tu komorę KA) oraz gumkę hopa (osobiście preferuję Systemę).

Marpat bardzo dobrze spisuje się w Polsce, dopóki służy do lansu. Do maskowania już bardzo średnio. Są miejsca, gdzie maskuje, ale jest ich mało. Jak nie musi być zachodni mundur, a ma być świetnie maskujący, lanserski i super tani być nie musi - brałbym partizana rosyjskiego.

Ani trochę nie zależy mi na zachodnim mundurze, raczej na pikselach (tak, tak też chodzi mi o lans i żeby można było w tym pochodzić na co dzień ^^) i aby dobrze się maskował. Póki co dogrzebałem się do mar-, cad- i surpatu i chciałem spytać jak z dostępnością tego ostatniego w Polsce? Ten ostatni wydaje mi się najlepszy do polskich lasów (mylę się?)

A co do replik A&K (P&J) jak wygląda u nich trwałość (głównie chodzi oto czy warto kupić używkę czy lepiej nie)?

mini offtop: co znaczy "klik", często słychać to wyrażenie w filmach, grach itp.? (mam nadzieję że mnie nie zjecie za to;D)

A co do replik A&K (P&J) jak wygląda u nich trwałość (głównie chodzi oto czy warto kupić używkę czy lepiej nie)?

Z każdą używaną repliką sprawa wygląda bardzo podobnie - jeśli dostaniesz dobrą cenę i znasz się na serwisowaniu replik (lub masz kogoś, kto się zna) - wtedy warto. Jeśli się nie znasz i nie masz nikogo obcykanego w okolicy - wtedy nie warto. A co jest dobrą ceną? Cóż, z czasem, jak przejdzie Ci ich kilka przez ręce - będziesz umiał w miarę dobrze wyceniać repliki.