borsuq Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Z racji że pierwszy post chciałem się przywitać. Dzień dobry. Strzelam się już od jakiegoś czasu, ale chciałem stać się bardziej pro i postanowiłem kupić długą replikę i jakiś fajny mundurek. Upatrzonym karabinkiem stał się MK12 SPR. I tutaj pytanie: warto kupić chińczyka (nowy lub używka) czy z racji że średnia półka zbiera kiepskie oceny coś markowego (tutaj już tylko używany wchodzi w grę)? A pytanie nr. 2: Jak się sprawdza kamuflaż MARPAT w Polsce, a może lepszy byłby CADPAT lub jakiś inny w pikselach? Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Nie podałeś jakiej firmy to mk12. Raz Dwa Tuning Trzy Quote Link to post Share on other sites
Crusader Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 (edited) A czy wiesz, że cadpat to prawie to samo? Amerykanie skopiowali wzór od kanadyjczyków zmieniając nieco kolorystykę. A dostanie cadpata w Polsce nie jest rzeczą łatwą, więc śmiało bierz marpata. Edited January 3, 2012 by Crusader Quote Link to post Share on other sites
borsuq Posted January 3, 2012 Author Report Share Posted January 3, 2012 A tak nie podałem firmy ponieważ nie jest dla mnie jakoś szczególnie ważna, chodzi o model (konkretnie MOD0- wcześniej nie sprecyzowałem);) dzięki za trochę lektury ;D Jestem świadomy że amerykanie ukradli wzorek od Kanadyjczyków i że zmienili kolory, ale inna kolorystyka wydaje mi się ważna (podobno marpat z odległości zmienia się w burą plamę, a cadpat jest chyba bardziej zielony, może to coś zmienia ;p), a jakieś inne kamuflaże w pikselozie? Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 (edited) Dostanie Cadpata w Polsce to po pierwsze spory wysiłek, a kopie chodzą w cenie kontraktowych Marpatów ;-) Z innych pikseli zostają jeszcze kamuflaże Rosyjskie i pokrewne. edit jeszcze Vegetato czy jak to się piszę ;-) Edited January 3, 2012 by MoreLike Quote Link to post Share on other sites
Crusader Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 (edited) Marpat idealnie nada się na polskie warunki. A co do repliki to firma jest jednym z najważnieszych kryteriów. Edited January 4, 2012 by Crusader Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Marpat idealnie nada się na polskie warunki. Zależy co ktoś ma na myśli pisząc "polskie warunki". W naszych asgejowych odległościach żadne kamo nie daje uberprzewagi taktycznej. Choć wiadomo, że takiego SS-lieto czy flecktarna nie ma co porównywać do wz.93 czy pełnej oliwki. Wszystko zależy jednak od środowiska, w którym się strzelasz. Jeśli byłby to Zakazany Las z Pottera, nocą, to nawet wz.93 dałoby radę. Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Załóż cały czarny i stawaj w cieniu:P Jeżeli nie masz wymogów mundurowych w ekipie, w której biegasz, to kup ten, który Ci się podoba. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Jeśli chodzi o porównanie SPR od Boyi (P&J/Boyi) i od A&K (P&J), to zdecydowanie wybrałbym A&K. Tak też zresztą zrobiłem, mając najpierw do oglądnięcia i przestrzelenia jedną i drugą replikę. Przy czym w A&K od razu na start warto wymienić komorę hopa (osobiście preferuję tu komorę KA) oraz gumkę hopa (osobiście preferuję Systemę). Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Marpat bardzo dobrze spisuje się w Polsce, dopóki służy do lansu. Do maskowania już bardzo średnio. Są miejsca, gdzie maskuje, ale jest ich mało. Jak nie musi być zachodni mundur, a ma być świetnie maskujący, lanserski i super tani być nie musi - brałbym partizana rosyjskiego. Quote Link to post Share on other sites
borsuq Posted January 5, 2012 Author Report Share Posted January 5, 2012 Ani trochę nie zależy mi na zachodnim mundurze, raczej na pikselach (tak, tak też chodzi mi o lans i żeby można było w tym pochodzić na co dzień ^^) i aby dobrze się maskował. Póki co dogrzebałem się do mar-, cad- i surpatu i chciałem spytać jak z dostępnością tego ostatniego w Polsce? Ten ostatni wydaje mi się najlepszy do polskich lasów (mylę się?) A co do replik A&K (P&J) jak wygląda u nich trwałość (głównie chodzi oto czy warto kupić używkę czy lepiej nie)? mini offtop: co znaczy "klik", często słychać to wyrażenie w filmach, grach itp.? (mam nadzieję że mnie nie zjecie za to;D) Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 W sensie np. "200 klicks noth"? Amerykanie nie mają systemu metrycznego, ale muszą się dostosować do standardów NATO, gdzie większość krajów go ma. Po naszemu 200 kilometrów na północ. Inne "kliki" nie przychodzą mi do głowy teraz. Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 (edited) Co do Surpatu to pisz na rus-mil.pl, a czytałeś o fińskim m05 czy włoskim Vegetato? Wyglądają ciekawie Edited January 5, 2012 by Widmo34 Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 A co do replik A&K (P&J) jak wygląda u nich trwałość (głównie chodzi oto czy warto kupić używkę czy lepiej nie)? Z każdą używaną repliką sprawa wygląda bardzo podobnie - jeśli dostaniesz dobrą cenę i znasz się na serwisowaniu replik (lub masz kogoś, kto się zna) - wtedy warto. Jeśli się nie znasz i nie masz nikogo obcykanego w okolicy - wtedy nie warto. A co jest dobrą ceną? Cóż, z czasem, jak przejdzie Ci ich kilka przez ręce - będziesz umiał w miarę dobrze wyceniać repliki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts