Żółwik Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Nie wiem które wybrać - Jakie są wady i zalety "niskich" i "wysokich" gogli ? Które są bardziej uniwersalne... lepsze itd Proszę o porady. Chcę aby współpracowały z hełmem (mich prawdopodobnie 2001) Dobrze by było aby można było je nałożyć na maskę siatkową - ponieważ niedawno miałem zabieg chirurgiczny nosa, wszelkie uderzenia nie są wskazane. Nie noszę okularów. NVG PROFILE http://allegro.pl/gogle-ess-profile-nvg-foliage-green-ucp-i2028606590.html LAND OPS http://allegro.pl/gogle-ess-land-ops-foliage-green-2-szyby-i2025441982.html Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Obecnie mam NVG, miałem kilka razy z użyciu Land Ops. Ops'y sa wygodniejsze dla okularników, nie marszczyły mi tak twarzy jak NVG. Pod hałery pasują oba modele, do NVG kupisz bez problemu szybki, do OPS nie widziałem albo słabo szukałem. Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted January 10, 2012 Report Share Posted January 10, 2012 Również mam NVG jak dla mnie są wygodne i mają chyba lepszą wentylację przez co mniej parują :) Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted January 10, 2012 Author Report Share Posted January 10, 2012 Ok wziąłem NVG - jak przyjdą umieszczę jakiś opis ze zdjęciami Quote Link to post Share on other sites
jarzabek Posted January 14, 2012 Report Share Posted January 14, 2012 Gogle ESS NVG od tego sprzedawcy są w bardzo dobrym stanie. Kupowałem zielone, szyba nie jest porysowana i nie ma na niej żadnych uszkodzeń. Jedyne co to konieczność przeprania skarpety. Generalnie są w lepszym stanie niż myślałem. Quote Link to post Share on other sites
Wojtek TEAM-B Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 Poprzednicy zapomnieli dodać że NVG mają dają większy kont widzenia ;) Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Land Opsy są większe, mają dużą przestrzeń na okulary. Pod hełmy pasują średnio, jednak zasłaniają "obszernie" oczy i okolice wokół nich ( lepiej niż NVG ). A z szybkami jest problem, bo chyba tylko 1 sklep w Polsce ma takowe, a reszta to ściąganie z USA. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Pod MICHa pasują w miarę, hełm się delikatnie opiera na nich. Quote Link to post Share on other sites
piotrekltk Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Ja mogę za to coś powiedzieć na temat zakupów u fort_mil_pl. Zamówiłem gogle ESS sobie i kumplowi, ja wziąłem z 1 szybką przeźroczystą za 90zł, on z dwoma za 120zł. Doszły, wszystko ładnie pięknie, ale.. Moja szybka była dosyć wyeksploatowana, kilka rysek, niestety największa akurat na środku oka, gdzie rozmywała trochę obraz. Na szczęście kumpel stwierdził, że może się ze mną wymienić, bo i tak bardziej mu na czarnej zależało. Gdyby nie to gogle naprawdę w stanie bdb, tylko do przeprania oczywiście. Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Zapewne sklep jeśli byś do nich napisał wymienił by je :) Quote Link to post Share on other sites
Wojtek TEAM-B Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 Niekoniecznie, był to towar używany, nie nowy więc nie ma na to gwarancji :) Kwestia sprzedawcy, może wymienić lub nie. W tym przypadku myślę ze nie było by problemu, sam już nie raz kupowałem towar w forcie ;) Quote Link to post Share on other sites
comandor Posted February 17, 2012 Report Share Posted February 17, 2012 podpowiedzcie koledzy jak będzie z parowaniem tych gogli, tzn które faktycznie mniej parują czy land ops czy profile ? Quote Link to post Share on other sites
Regdorn Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 podpowiedzcie koledzy jak będzie z parowaniem tych gogli, tzn które faktycznie mniej parują czy land ops czy profile ? (Nie)parowanie gogli to temat mityczny. Wszystko zależy od potliwości, wysiłku i aury. Ilość kombinacji tych czynników pomnożona przez liczbę wypowiadających się da Ci liczbę możliwych opinii. Możesz kombinować z magicznymi środkami i metodami, a prawda jest taka, że jak bardziej parujesz (jak np. ja) to rozwiązaniem może być tylko wyprucie gąbek (sam nie testowałem) lub kupienie gogli ESS Turbofan (niestety trochę kosztują), co i tak nie zapewnia 100% skuteczności. Te ostatnie mam i mogę potwierdzić, że działają, pod warunkiem, że się ma od początku wiatrak odpalony na najwyższe obroty. Niektórzy chałupniczą metodą instalują samodzielnie wiatraczki w innych modelach (http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/117525-gogle-ess-turbo-fan/page__view__findpost__p__1580974) Te gogle, które mają wentylację wspomaganą lub "naturalną" będą mniej parowały (też nie znaczy, że wcale!). Te, które są "zamknięte", nawet z podwójnymi szybkami, zaparują. NVG i Land Ops są zamknięte. Quote Link to post Share on other sites
Kolimbam Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 ...to rozwiązaniem może być tylko wyprucie gąbek (sam nie testowałem).. Potwierdzam. Posiadam Gogle ESS LandOps, parowały strasznie nie dało się w nich niczego zrobić 5min rozgrywki i nic nie widzę, w końcu ktoś z drużyny podsunął pomysł wyrwania gąbek(tych nad wywietrznikami), jak ręką odjął mgła zniknęła z gogli. Jeszce taka moja mała opinia. Gogle kupiłem za 100zł kontrakty z afganu, jeżeli szukasz obszernych gogli pod które wejdą naprawdę duże oprawki jak jest to w moim wypadku a masz taką dziwną wadę wzorku co ja i soczewki kontaktowe są bardzo drogie, to jest to rozwiązanie idealne. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Land opsy to duże gogle. Prawie kazde oprawki pod nie wejdą i komfort jest na jako takim poziomie. Jeśli zetrze się Wam warstwa anti-fog (poznacie łatwo) to polecam ściereczki Revison dostępne w RWS Cetus. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts