Hatch Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 (edited) Witam, ostatnio zakładałem temat odnośnie pęknięcia szkieletu gb, więc nadszedł czas na jego wymianę. Zamierzam kupić szkielet wzmocniony, jako, że replika przeszła tuning. I mam do wyboru 2 szkielety: Guarder--> http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_128_159&products_id=3381&name=Guarder_-_Gearbox_Ver._2 Ultimate--> http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_128_159&products_id=7662&name=Ultimate_-_Szkielet_Gearboxa_-_Ver._2 W który z nich powinienem zainwestować? Dodam, że Replika to M4 od P&J. Orientuje się może ktoś, na jakich łożyskach siedzi? Edited January 6, 2012 by Hatch Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Brał bym Guardera jakoś nie jestem zwolennikiem firmy Ultimate. Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted January 6, 2012 Author Report Share Posted January 6, 2012 Ale obie powinny pasować do tego modelu? Bo ultimate ma 8mm, a guarder 6mm.... Quote Link to post Share on other sites
Christophy Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 (edited) To są otwory na łożyska. Różnica w średnicy... Edited January 6, 2012 by Christophy Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted January 6, 2012 Author Report Share Posted January 6, 2012 (edited) Czyli rozumiem, że jeśli łożyska w mojej emce mają 8mm średnicy, to 6mm nie będzie pasować? Edited January 6, 2012 by Hatch Quote Link to post Share on other sites
dunel Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Czyli rozumiem, że jeśli łożyska w mojej emce mają 8mm średnicy, to 6mm nie będzie pasować? Jedno z najgłupszych pytań jakie przeczytałem na tym forum... Tak, nie będą pasować. Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Dobrze rozumiesz:) do guardera dolicz zakup nowych łożysk jeżeli masz tylko 8mm. Ten szkielet ultimate mam, podobno jest wybredny jeżeli chodzi o części innych firm niż ultimate, nie miałem jeszcze okazji sprawdzić, ale ogólnie źle nie wygląda. Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted January 6, 2012 Author Report Share Posted January 6, 2012 Więc ponawiam pytanie, które zadałem na początku, czy wie ktoś może, na jakich łożyskach siedzi M4 od pj? Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 6mm jak się nie mylę. A najlepiej weź suwmairkę i zmierz. Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted January 6, 2012 Author Report Share Posted January 6, 2012 6mm jak się nie mylę. A najlepiej weź suwmairkę i zmierz. Niestety, muszę Ci wierzyć na słowo z tego względu, że repliki nie mam przy sobie, a ojciec nie bardzo zna się na rzeczy :) Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Tata Ci karabin naprawia czy kupuje części? Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted January 6, 2012 Author Report Share Posted January 6, 2012 (edited) Studiuję w Gdańsku, mieszkam w innym mieście. Replika jest w domu, ojciec nie jest w stanie sprawdzić, jaka jest średnica łożysk, bo się na tym nie zna. Dlatego muszę kupić w ciemno, bo chcę mieć to na stanie, kiedy wrócę do domu na przyszły weekend i wymienić to w tym samym dniu, bo mam strzelankę. Mam opisać jeszcze plany na dalszą przyszłość, byś mógł przestać ironizować? Zamówiłem Guardera. Edited January 6, 2012 by Hatch Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Nie rozbierałem wszystkich replik dostępnych na rynku ale nie spotkałem by jakaś miała łożyska 8mm w stocku. (może za mało rozbierałem) Co ciekawe, GB ultimate ma już w zestawie łożyska. Ja bym ten brał niż guardera. Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted January 6, 2012 Author Report Share Posted January 6, 2012 Dziękuję za pomoc. Miałeś do czynienia z Ultimate i Guarderem? Quote Link to post Share on other sites
Christophy Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Weź szkielet i łożyska Guardera i masz po problemie. Solidna firma tylko o 15~ zł drożej... Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 O Ultimatecie jest już temat i się wypowiadałem tam o szkielecie tej firmy. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Nie rozbierałem wszystkich replik dostępnych na rynku ale nie spotkałem by jakaś miała łożyska 8mm w stocku. (może za mało rozbierałem) Co ciekawe, GB ultimate ma już w zestawie łożyska. Ja bym ten brał niż guardera. Nowe G&P, KWA mają nawet 9mm :P Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Dodam, że Replika to M4 od P&J. Orientuje się może ktoś, na jakich łożyskach siedzi? cytat z taiwangun : "- sprężyna (130 m/s) - chromowany cylinder o zwiększonej średnicy - wzmocniona metalowa głowica cylindra (o zwiększonej średnicy przeznaczona do zestawu cichego) - wzmocniona stożkowa kierunkowa głowica tłoka z łożyskowaniem (przeznaczona do zestawu cichego, łożyskowanie powoduje łatwiejszą pracę sprężyny) - silnik o zwiększonym momencie obrotowym - wszystkie zębatki są stalowe osadzone na stalowych łożyskach ślizgowych 6mm - prowadnica sprężyny jest w standardzie wzmocniona(metalowa) wraz z łożyskowaniem, które powoduje łatwiejszą pracę sprężyny) - zastosowano niskooporowe okablowanie gearboxa " Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted January 7, 2012 Author Report Share Posted January 7, 2012 Więc polecacie bardziej Guardera? Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Ultimate nie widziałem, natomiast ,wiele razy widziałem/montowałem Guardera - solidnie wykonane i jak na razie najmniej zawodne. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Mam małe pytanko ( trochę off top. ) - jakiej długości jest gearbox v.2 ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts