Across321 Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Co do tego "mutusa PRO" ze sprężynami i plastikami w środku to miałem i jest on stosunkowo ciężki. Jak koniecznie musisz kupić tego mutusa to kup w wersji "standard" z zwykłą pianką wygłuszającą w środku. Jeśli nie to polecam dołożyć i kupić lekki tłumik z King Armsa (są na asgshop) lub takie cusio: http://allegro.pl/metalowy-tlumik-dzwieku-special-force-i2839144101.html z tego co mi wiadomo to jest on równie lekki jak tłumiki King Arms'a, a trochę tańszy :icon_wink: . Jest on o wiele lżejszy od tych mutusów. Pozdrawiam :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Odpowiednik Silesii. Nawet nie pamiętam czy te są czeskie czy polskie, tak niegodne uwagi są. Silesia była o tyle ciekawsza, że była wcześniej. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Mam Mutusa w wersji standardowej. W środku jest kawałek otuliny do rur - materiał o gładkiej, nieporowatej powierzchni nie będzie nigdy dobrze tłumił. Po wymianie wnętrza jest ok, ale wtedy już nie można mówić, że ma się tłumik Mutusa. :) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Czy ten http://www.specshop....0mm_-_14mm_-_DE będzie lepszy? Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Tu masz taniej http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=908 :icon_wink: Tyle, że inny kolor Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 (edited) Dzięki, nawet ten kolor bardziej mi odpowiada, bo replika też jest czarna i tamten ze Speca nie bardzo pasowałby. :icon_biggrin: Ps Kupiłem. Edited December 11, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 No dobra, mam pytanie, bo odpowiedzi znaleźć nie mogę: Chciałbym dobry, ładnie wykonany tłumik. KA albo TM. OK. Chciałbym dobry i ładny tłumik typu KAC. I teraz tak: KA z tego co widzę w ich ofercie to nie produkuje czegoś takiego. TM produkuje. Super. Ale: Chciałbym dobry, ładnie wykonany tłumik typu KAC z QD. No i....? P.S. Co z tłumikami G&P? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Są OK, bardzo ładnie zrobione, tłumią na moje odrobinkę gorzej od KA czy TM ale flaki zawsze można poprawić :D. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Kupiłem http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=908 i okazało się, że tłumik zupełnie nie spełnia swojej roli. :icon_cry: Wytłumienie strzału jest niezauważalne zarówno dla strzelającego, jak i dla celu (osoby) oddalonego o 20-30 m. Mam zwrócić ten zakup, czy może lepiej w nim pogrzebać, coś wymienić, coś dołożyć :icon_question: Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Nie ma się czego spodziewać po "tłumiku" za 80zł. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 30x110mm. Maławo acz nie wierzę, że nic nie poprawia :D. Może... Ty masz preckę w środku? Głupie pytanie ale... masz? Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Co do tłumików KA, są one wypchane gąbką po brzegi (brak komór). Zrób komory tłumiące (puste przestrzenie między gąbkami), a na pewno da lepsze efekty - u mnie bardzo pomogło :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Są ale tłumią pięknie. To nie palna, tu gąbka spisuje się wyśmienicie. A, może wyciągnij jeden plasterek gąbki coby były luźniej? Ja zawsze z tłumików KA wyciągałem jeden-dwa plasterki, zależnie od rozmiaru tłumika. Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 (edited) zmień wytłumienie, ja mam tłumik mutus (ten z plastikowymi krążkami i sprężynami)- które wywaliłem i dałem gąbkę- z kluczy nasadowych - jak się kupi nowy komplet, po otwarciu walizki takowa gąbka tam występuje, do sedna- tłumik ma 200cm , porównywałem i 10cm a 20cm nasadzonego tłumika na lufę nie robi różnicy- taki sam dźwięk jest - czyli te 10cm z moich obserwacji słuchowych wynika że wystarczy... nie mogę edytowac- mam tłumik 20 a nie 200 cm:D Edited December 16, 2012 by Pietia888 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 30x110mm. Maławo acz nie wierzę, że nic nie poprawia :icon_biggrin:. Może... Ty masz preckę w środku? Głupie pytanie ale... masz? Nie, nie mam, lufa stockowa. Co do tłumików KA, są one wypchane gąbką po brzegi (brak komór). Zrób komory tłumiące (puste przestrzenie między gąbkami), a na pewno da lepsze efekty - u mnie bardzo pomogło :icon_wink: Są ale tłumią pięknie. To nie palna, tu gąbka spisuje się wyśmienicie. A, może wyciągnij jeden plasterek gąbki coby były luźniej? Ja zawsze z tłumików KA wyciągałem jeden-dwa plasterki, zależnie od rozmiaru tłumika. Spróbuję, jeśli da efekt, stawiam dobre piwo :icon_exclaim: Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Co do tych "komór tłumiących" to nie chodziło mi o takie jak w palnej, tylko właśnie wyjęcie kilku gąbek i zrobienie między nimi wolnej przestrzeni, tak jak to Dex napisał. :icon_wink: Aaa i między te wolne przestrzenie polecam włożyć cieniutki rulonik papieru, coby gąbki luźno w środku nie latały :maniak_OK: - na początku u siebie tak miałem, gąbka obróciła się wzdłóż poziomej osi i zablokowała wylot kulek, a ja się dziwiłem czemu mi kulki krzywo latały :zastanawia: (kulka przestrzeliła gąbkę) P.S Ja ze swojego 110mm King Armsa wyjmowałem 2 gąbki. :-P Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 OK, rozumiem. Właśnie myślałem nad tym jak zdystansować te krążki gąbki. :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Zwiniętym w pierścień paskiem szerokości około 1cm i długości 10-15cm paskiem tektury falistej. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Lub paskami z cienkiej gąbki, sprzedawanej na metry w budowlanym. :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Zwiniętym w pierścień paskiem szerokości około 1cm i długości 10-15cm paskiem tektury falistej. To mnie przekonuje, sam myślałem właśnie o tekturze falistej, bo jej faktura pewnie też dodatkowo wspomoże tłumienie. Dex i Across wielkie dzięki za pomoc, przetestuję ten patent. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Nic nie wspomoże bo przegrody w ASG to brednia :icon_biggrin:. Ale jak chcesz to zrób to po prostu tekturą. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 (edited) (...) wspomorze (...) Oj coś ze mną niedobrze, już drugi raz ostatnio muszę się wstydzić... :sciana: Dzięki Dexter. :icon_mrgreen: Edited December 18, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Czuje śie jak nauczycielka :D Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 łohoho wtopa. Widać jak na lapku mi podkreśla to jeszcze daję radę ale na stacjonarce już wymiękam. Quote Link to post Share on other sites
Szacho Posted December 8, 2017 Report Share Posted December 8, 2017 A odkopię temat :) Mija już 5 lat, jakie obecnie tłumiki dźwięku faktycznie działają? Jakie marki polecacie? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts