machalajak Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 (edited) Dzień dobry, jestem nowy na tym forum i chciałbym zadać pytanie. Zamierzam w moim m4 wymienić chwyt przedni. Chcąc zdjąć tłumik płomienia, żeby założyć przedni pierścień montażowy okazało się, że śrubka trzymająca tłumik ma zerwany gwint. Próbowałem odkręcić tą srubę, jednak nie idzie. Macie może jakieś pomysły jak odkręcić tłumik płomienia? Edited February 18, 2012 by machalajak Link to post Share on other sites
szymx1 Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 Rozwiercic ja. Link to post Share on other sites
mikunda Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 Rozwiercić śrubkę małym wiertłem, ewentualnie próbować większy imbus lub torx wbić i odkręcić, ale musi być z dobrej stali narzędziowej aby się wgryzł w śrubkę a nie uszkodził. Link to post Share on other sites
seger Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 torx T6 lub T7 i pójdzie :) Link to post Share on other sites
machalajak Posted February 19, 2012 Author Report Share Posted February 19, 2012 Dzięki ;) Link to post Share on other sites
danesz Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Do wykręcana śrub z ukręconymi łbami są specjalne narzędzia. Z grubsza przypominają stożkowe śruby ( dla śrub prawych mają lewy "gwint" i na odwrót )lub gwintowniki. Są zwykle w zestawach po kilka sztuk w różnych rozmiarach. Używanie ich jest proste : Należy wywiercić otwór o średnicy mniejszej niż ukręcona śruba, odpowiadającej ( średnicy ) mniej więcej środkowej częsci roboczej takowego narzędzia. Następnie używając oprawki do gwintowników wkręcamy ( dla śrub z prawym gwintem ) w lewo nasze narzędzie i delikatnie wykręcamy ukręconą śrubę. Warto posłużyć się jakimkolwiek penetratorem( WD, Płyny Ronsona lub loctite'a ) lub lubrykantem. Przyrządy do usuwania ukręconych śrób można wykonać samemu. Przydatne sa tu warsztatowe resztki - w tym przypadku połamane gwintowniki różnych wielkości. Mianowicie miejsce w którym gwintownik został ukręcony/złamany ostrzymy w stożek o przekroju kwadratu lub trójkąta. Kąt "ostrza" stożka może wynosić około 20 stopni. Używamy tych wynalazkóó następująco: wiercimy otwór w śrubie i delikatnie wbijamy nasze urządzonko w otworek. Następnie po prostu wykręcamy odłamany koniec śruby. I cała filozofia. Powyższe czynności są do wykonania dla każdego, kto choć raz miał do czynienia z gwintowaniem lub w miarę precyzyjnym wierceniem. Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
machalajak Posted February 19, 2012 Author Report Share Posted February 19, 2012 (edited) Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :icon_biggrin: Edited February 19, 2012 by machalajak Link to post Share on other sites
danesz Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 (edited) Poprzedni post pisałem z pracy , a tam nie mam pełnego dostępu do netu zatem nei mogłem wkleić zdjęcia "szpilek" do wykręcania złamanych śrub ale teraz to nadrabiam : http://images.budujesz.pl/full/3106_0_f.jpg Pokazany na zdjęciu zestaw nazywa się "wykrętaki do zerwanych śrub" i jest firmy Toya ( nie jest wysokiej jakości lecz do użytku raz w roku starczy ) i tu jedna przestroga : Delikatnie używać dwóch najmniejszych bo się potrafią odłamać w czasie pracy przy użyciu zbyt dużego "newtona" ( zyt "siły" ). Oczywiście jeśli ktoś ma zamiar się tym częściej zajmować warto zainwestowac w narzędzia np Sandvika czy Hamexa. Pozdrawiam. Edited February 19, 2012 by danesz Link to post Share on other sites
machalajak Posted February 25, 2012 Author Report Share Posted February 25, 2012 Niestety, próbowałem wszystkich wymienionych metod i żadna nie narusza śrubki na tyle, by się odkręciła. Może znacie jeszcze jakieś ,,brutalniejsze'' metody odkręcenia tej śrubki? Link to post Share on other sites
seger Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 Może narzędzia masz z plasteliny a nie dobrej stali :) ? Też tak miałem do póki nie kupiłem dobrych ampuli i srubokreta. polecam modelarski zestaw ALIGN : http://www.rcskorpion.pl/towar/hot00002-komplet-wkretakow-ampulowych-align/ - narzedzia nie do zajechania :) Nie ma śruby żeby nie odkrecić :) Link to post Share on other sites
machalajak Posted February 27, 2012 Author Report Share Posted February 27, 2012 Jeszcze raz na spokojnie podszedłem do sprawy, udało się zdjąć tłumik płomienia :icon_biggrin: Chciałbym bardzo podziękować wszystkim, którzy pomogli mi w tym temacie. Pozdrwiam Link to post Share on other sites
jogizg Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Na przyszłość: Można zawsze na imbusa dać kropelkę kleju, i włożyć w śrubkę. Wtedy powinno się dać odkręcić. U mnie to podziałało. Link to post Share on other sites
seger Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 napisz jak :) Link to post Share on other sites
CerberBP Posted February 28, 2012 Report Share Posted February 28, 2012 kropelkę kleju? może jeszcze super glue...metal z metalem? szybciej zaschnie ci on wdzierając się w szczelinę gwintów i tym bardziej nada opór przy odkręcaniu. nie polecam przy śrubach wkręconych w "tunelach" Link to post Share on other sites
Recommended Posts