Ahmed Posted December 5, 2013 Author Report Share Posted December 5, 2013 Jeżeli chodzi o Ciemnoniebieski świt to trzeba przyznać, że dał radę a skoro wywołano do tablicy Knedliczki to nie można zapomnieć o filmie Tobruk z 2008 roku http://www.youtube.com/watch?v=nUL6d73mVt4. Cieszy poniekąd fakt, że choć na chwilę pojawiają się polskie akcenty w powyższych filmach :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
sylipp Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Z tego co przejrzałem temat nie pojawił się tutaj pewien film: "Operacja Tygrys". Były 2 części. Akcja dzieje się podczas II wojny św na dalekim wschodzie (Singapur i te rejony). Bohaterami są Australijscy komandosi którzy w 1 części wysadzają tankowce w Singapurze a w 2 szerzej zakrojona operacja im się nie udaje i trafiają do niewoli. Lata temu to widziałem i bardzo wówczas mi się podobał. W pamięci z lat szczenięcych utkwił mi film z lat70/80- ych o ucieczce amerykańskich jeńców z japońskiego obozu. Wie ktoś może jaki to miało tytuł? Quote Link to post Share on other sites
Yarpen Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 taa Kretschmann- etatowy oficer WH :icon_smile: W 'Paniście' takoż :icon_biggrin: (raz w historii sensacyjnej o U-boocie grał oficyjera KM) Ruscy dali mu awans. W ich wersji Stalingradu jest kapitanem. Na marginesie; film taki sobie. Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Ooo kolego Sylipp-takich filmów było kilka (również współczesnych) więc musisz podać więcej detali :) Jeśli już mówimy o dalekowschodnich epopejach polecam Franka Sinatrę w roli komandosa 'Never too few' ten powiew gangsterstwa we włosach ech :D @Ahmed- dzięki za ten pepicki Tobruk, całkiem to się ogląda nawet! @Yarpen- czy nie uważasz że wątek obrony domu w nowym Stalingradzie to trochę trąci Call of Duty? :) Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted December 30, 2013 Author Report Share Posted December 30, 2013 Cieszy Polski akcent w Tobruku z 2008 roku. Jeżel pustynia to poprawcie mnie jeżeli już pisałem - Michael Caine w filmie Play Dirty z 1969 roku trailer: troszkę o filmie : http://www.filmweb.pl/film/Brudna+gra-1969-8695 POLECAM !!! Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Był jeszcze sensacyjny "Tobruk" z Georgem Peppardem z 1967 r. ;) Dobrze Panowie, oglądajcie filmy w pustynnym klimacie i nakręcajcie się na lato pod Łodzią ;) Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted January 4, 2014 Author Report Share Posted January 4, 2014 :) Lecąc dalej w klimacie ... 1951.the Desert Fox: Story of Rommel/Pustynny Lis 1953.the Desert Rats/Szczury Pustyni Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 (edited) shooter- to nie jest wątek o ulubionych filmach tylko swoiste kompendium tytułów :icon_smile: sprawdź zanim coś dopiszesz czy już w wątku się nie znajduje orga uprasza się o uprzątnięcie tak a'propos wcześniej wspomnianego 'Białego Tygrysa'- myśmy do Bitwy Warszawskiej zbudowali dwa Ft17. a sąsiedzi: Edited January 9, 2014 by Gor Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 I jeszcze jedno ciekawe znalezisko- bardzo ciekawe muzeum (niestety) pod chmurką. Wyobraźcie sobie u nas np. Studzianki Pancerne lub jakiś zakątek nad Pilicą...ech... http://www.youtube.com/watch?v=EBUWipHqW2I Quote Link to post Share on other sites
ira hayes Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 http://www.liveleak.com/view?i=60d_1387647928 Dużo filmików z WWII Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Widać, że na Peleliu nie ma złomiarzy. Ileż to wódy byłoby za taki czołg. Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 Brak złomiarzy to raz, zauważenie że znacznie więcej zarobi się z turystyki to dwa :icon_smile: Przykład z życia: kilka lat temu byłem na spacerze w ruinach zamku Gryf niedaleko Mirska na Dln.Śląsku. Dołączył do nas pan mocno przypominający wyglądem typowego 'Prezesie wodzu generale' (Nota Bene lubię ich wspierać finansowo bo zawsze awansuję :icon_wink: ) a tutaj zaczął zarysowywać fakty, baśnie,podania i legendy dotyczące zamku i okolic. Prawdopodobnie można było to wyczytać w przewodniku a dziś pewnie i wyguglać, ale człowiek był kulturalny, wiedział dużo i był niezłym gawędziarzem. Na deser zaś nie wspomniał o gaży- pozostawił to taktownie nam,a że spędził z nami produktywną godzinę to i należało się. Idąc tym tropem można by i u nas wieeele pozmieniać zawczasu. Teraz się od paru lat ruszyło, ale sami wiecie ile się zmarnowało skarbów do teraz- zwłaszcza w dobie nieszczęsnych przemian ustrojowych i latach eksperymentów z kapitalizmem (poczytajcie choćby protest starego kapitana w sprawie ocalenia ORP Burza od pocięcia na żyletki, łezka się kręci w oku...) No,ale to już zupeeełnie inny wątek :icon_wink: GOR! Ja Cię proszę.. trzymajżesz się czasem tematu.../Kac Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Coś w partyzanckim klimacie. "Sławna jak Sarajewo" Krótki opis: rzecz dzieje się na Śląsku. Hitler podobno wybiera się na front wschodni. Partyzanci chcą zniszczyć pociąg, którym będzie jechać. http://www.filmweb.pl/film/Sławna+jak+Sarajewo-1987-9992# "Przeprawa" http://www.filmweb.pl/serial/Przeprawa-1988-8933/descs Nie widziałem tego w tym temacie, a myślę, że się nadaje. Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 HA! Sławną widziałem kilka dni temu- wyłowiłem na czyjeś playliście Youtube, ale traf :) Oglądałem wywiad z Pasikowskim odnośnie 'Jacka Stronga' i generalnie propozycji filmowych. Pojawił się scenariusz pod wiele mówiącym tytułem '303' który rzekomo czeka cierpliwie w kolejce na biurku reżysera i ma spore poparcie producenckie- chyba chcą zrobić wreszcie porządne epickie kino wojenne u nas. Oby diametralnie różne od mojej ukochanej 'Bitwy Warszawskiej'. Byłoby coś poza skądinąd pięknym 'repeat please' na konto naszych ikarów. Heh... Linda z toną makijażu jako Zumbach... :D Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 Znając życie wcisną Wesołowskiego jako Witolda Łokuciewskiego, a za Zumbacha Pawlickiego... Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted April 15, 2014 Report Share Posted April 15, 2014 http://www.kinoman.tv/film/byl-sobie-dzieciak warte uwagi Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Pozwoliłem sobie poprawić zdublowane tytuły i uaktualnić według późniejszych postów. Dodałem również do listy kilka ciekawych tytułów. 1. Saints and soldiers: Airborne Creed 2. Kompania Braci - serial 3. Szeregowiec Ryan 4. Najdłuższy Dzień 5. Most na rzece Kwai 6. Pacyfik 7. Duty 8. Orzeł wylądował 9. Działa Nawarony 10.Memphis Belle 11.Westerplatte 12.Patton 13.Tora Tora Tora 14.U-571 15.Wróg u bram 16.Pearl Harbor 17. Pianista 18. Max Manus 19. Listy z Iwo Jimy 20. Sztandar Chwały 21. Bitwa o Ardeny 22. Yamato 23. Złoto dla zuchwałych 24. Bitwa o Anglię 25. O jeden most za daleko 26. Das Boot 27. Gdy umilkną działa 28. Upadek 29. Stalingrad 30. Na zachodzie bez zmian 31. Tali Ihantala 1944 32. Wojna zimowa 33. Fałszerze. Największy przekręt w historii 34. Kobieta w Berlinie 35. Fabryka zła 36. Kukułka 37. Tuntematon sotilas/Unknown sol dier 38. Etulinjan edessa/Framom framsta lin jen 39. Ostatni pociąg pancerny 40. Kryptonim Gwiazda 41. Ciemnoniebieski Świat 42. Tobruk 43. Konwój 44. Sahara 45. 633 Squadron 46. Mosquito squadron 47. Czarna eskadra 48. Fly Boys 49. Tylko dla orlów 50. Ucieczka na Atenę 51. Come and see/ Idź i patrz 52. Na tyłach wroga 53. Ucieczka z Sobiboru 54. Jak rozpętałem II Wojnę Światową – serial 55. Bastogne 56. Miracle AT St. Anna 57. 1941 58. Allo, Allo – serial 59. Był sobie dzieciak 60. Żelazny Krzyż 61. Ma-i We-i / May Way 62. Die Brücke 63. Czterej Pancerni i Pies – serial 64. Stawka Większa niż Życie – serial 65. Jeniec: Tak daleko jak nogi poniosą 66. Bitwa o Midway 67. Cienka Czerwona Linia 68. Szyfry wojny 69. Wielka Czerwona Jedynka 70. Karny Batalion 71. Gränsen 72. Wojna Harta 73. Szturmując Juno 74. Ostatni Samuraj 75. Bękarty Wojny 76. Walkiria 77. Ostatni zrzut 78. Kapitan Ameryka 79. Gdzie się podziała 7 kompania 80. Parszywa dwunastka – i kolejne odcinki 81. Kanał 82. Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć 83. Czas Honoru – serial 84. Bloody foreiners. Untold Battle of Britain 85. Bohaterowie Telemarku 86. VI Batalion 87. Bitwa El Alamein 88. Anzio 89. Wenecja 90. Katyń 91. C.K. Dezerterzy 92. Komandosi z Nawarony 93. W księżycową Janą Noc 94. Spaleni Słońcem 95. Pearl Harbour 96. Jeszcze raz Pearl Harbour 97. 17 mgnień wiosny 98. On jeden i czołgów siedem 99. Lecą żurawie 100. Generał Nil 101. Krzyż Walecznych 102. Lista Schindlera 103. Orzeł 104. Opór 105. Piekło na Pacyfiku 106. Imperium Słońca 107. Włoski front 108. Angielski pacjent 109. Przygody Wernera Holta 110. Most na Renie 111. Przeprawa 112. Igła 113. Klucz do Rebeki 114. Bitwa u ujścia rzeki 115. Red Tails 116. Twierdza Brzeska 117. Swołocz 118. Spaleni słońcem 2 119. Oni walczyli za ojczyznę 120. Tajemnica Westerplatte. 121. Złoto dla pazernych 122. Nasze matki nasi ojcowie. 123. Monuments men 124. Stalingrad 2013 125. Tylko dla odważnych 126. Operacja Tygrys. 127. Play dirty 128. Sławna jak Sarajewo 129. Ucieczka z Colditz 130. El Alamein (włoski, tytuł mówi wszystko) 131. Obława (polski, partyzantka) 132. Ostatnia kula (Pacyfik, pojedynek australijskiego i japońskiego snajpera) 133. Changi (Pacyfik, obóz jeniecki, miniserial) 132. Express Von Ryana 133. Spóźniony bohater (wojna na Pacyfiku) 134. Kokoda (Pacyfik) 135. Miasto życia i smierci (masakra Nankinu przez Japończyków) 136. Kwiaty wojny (j.w.) 137. Dni chwały (ciekawy film o walce jednostek arabskich, dowodzonych przez Francuzów, z Niemcami) 138. Konwój PQ-17 (rosyjski miniserial) 139. Wyzwolenie (radziecka seria filmów) 140. Sąsiedzi (polski, o walce z piątą kolumną w 1939) 141. Biegnij chłopcze, biegnij 142. Lore 143. Ike: odliczanie do inwazji 144. Pożegnanie z królem (Pacyfik, partyzantka, moim zdaniem jeden z lepszych filmów o tym teatrze wojny, z Nickiem Nolte w roli głównej) 145. Kapitan Corelli. 146. Czerwona orkiestra 147. 30 sekund nad Tokio 148. Into the white (brytyjscy i niemieccy lotnicy zestrzeleni na dalekiej północy) 149. Młode lwy. 150. Czarna księga (ruch oporu w Holandii) Natomiast jeśli kogoś interesują stare polskie filmy wojenne, to na tej stronce można znaleźć kilka interesujących: http://www.seans-onl...24-wojenny.html Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted June 30, 2014 Author Report Share Posted June 30, 2014 2012.ROMMEL OPIS: Rommel był przede wszystkim genialnym dowódcą wojskowym. Uznanie zdobył już w I wojnie światowej, ale na sławę musiał poczekać do chwili wybuchu konfliktu w 1939 roku, kiedy to zyskał sobie miano ?człowieka potrafiącego odmieniać losy przegranych bitew". Komenderował w zbrojnych starciach na kontynencie, ale szczyt jego wojskowej kariery przypadł na czas walk w Afryce, gdzie dowodził słynnym Afrika Korps. GATUNEK: Dramat Historyczny PRODUKCJA: Austria, Francja, Niemcy DATA PREMIERY: 01.11.2012 [Świat] REŻYSERIA: Nikolaus Stein von Kamienski SCENARIUSZ: Nikolaus Stein von Kamienski OBSADA: Ulrich Tukur, Tim Bergmann, Rolf Kanis, Arthur Klemtu, Thomas Limpinzel Patrick Melleken Robert Schupp, Peter Wolf, Habertus Hartmann, Klaus J. Behrendt, Michael Kranz, trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4q66E-r9X8E Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 21, 2014 Report Share Posted July 21, 2014 Przebijcie to https://www.youtube.com/watch?v=AzEfslwknZs hahaha Pytanie kto gra pewnego kaprala. ;) Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 2012.ROMMEL OPIS: Rommel był przede wszystkim genialnym dowódcą wojskowym. Uznanie zdobył już w I wojnie światowej, ale na sławę musiał poczekać do chwili wybuchu konfliktu w 1939 roku, kiedy to zyskał sobie miano ?człowieka potrafiącego odmieniać losy przegranych bitew". Komenderował w zbrojnych starciach na kontynencie, ale szczyt jego wojskowej kariery przypadł na czas walk w Afryce, gdzie dowodził słynnym Afrika Korps. GATUNEK: Dramat Historyczny PRODUKCJA: Austria, Francja, Niemcy DATA PREMIERY: 01.11.2012 [Świat] REŻYSERIA: Nikolaus Stein von Kamienski SCENARIUSZ: Nikolaus Stein von Kamienski OBSADA: Ulrich Tukur, Tim Bergmann, Rolf Kanis, Arthur Klemtu, Thomas Limpinzel Patrick Melleken Robert Schupp, Peter Wolf, Habertus Hartmann, Klaus J. Behrendt, Michael Kranz, trailer: https://www.youtube....h?v=4q66E-r9X8E A tutaj film https://www.youtube.com/watch?v=bFNeqhFsnQg Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 "Ogniomistrz Kaleń"- wczoraj obejrzałem. Osobiście mi się podobał. http://www.filmweb.pl/film/Ogniomistrz+Kaleń-1961-8299 Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Nie mogę edytować już. Oczywiście akcja "Ogniomistrza" dzieje się po kapitulacji 3 Rzeszy, ale myślę, że się nadaje do II WŚ. Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted February 12, 2015 Report Share Posted February 12, 2015 (edited) Too late the Hero (1970) klasyk, absolutnie doskonała obsada tutaj https://www.youtube....h?v=LPf2DHuzLiM A obok na liście dłuuuga lista fajnych pozycji (np. kręconych w trakcie i zaraz po wojnie- zupełnie inne niż współczesne ujęcie tematu) , w tym parę perełek. Edited February 12, 2015 by Gor Quote Link to post Share on other sites
krkmf Posted March 12, 2015 Report Share Posted March 12, 2015 witam towarzystwo! super lista gratuluje zebrania tak wielu tytulow widze filmy lepsze ,gorsze,ale jak najbardziej w temacie JEDNAK NIE MA TEGO NAJLEPSZEGO!!!! :icon_wink: :icon_wink: :icon_wink: polecam najwieksze dzielo wojenne w dziejach kinematografii swiatowej pt; WYZWOLENIE http://joogle.pl/wyzwolenie-1969/ Najdroższy film w dziejach rosyjskiej kinematografii. Ponad 7-godzinna epopeja wojenna, zrealizowana z niespotykanym rozmachem. Wielka Wojna Ojczyźniana pokazana została z uderzającym realizmem i dbałością o szczegóły, a sceny ostatecznego tryumfu wojsk radzieckich nad III Rzeszą, czyli upadek Berlina, uznawane są do dziś za jedne z najlepszych w historii kina. Unikalne materiały dokumentalne z archiwów radzieckich w połączeniu ze fragmentami kronik filmowych koproducenta epopei – NRD – i nieomal nieograniczonym budżetem sprawiają, że efekt końcowy nie ma sobie równych. Na uwagę zasługuje międzynarodowa obsada, w tym udział wybitnych polskich aktorów – Jana Englerta, Barbary Brylskiej, Daniela Olbrychskiego, Franciszka Pieczki. p.s. prosze o dopisanie do listy filmu "BIALY TYGRYS" Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted March 12, 2015 Report Share Posted March 12, 2015 Ojoj- napewno obie pozycje już były wymienione, być może przepadły przy przepisywaniu. Wiem, bo na temat obu była dość żywa dyskusja :) Prawda- doskonałe! W Wyzwoleniu widziałem jedyny raz zagon pancerny składający się w 80% z Tygrysów :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts