jozio_pl Posted March 6, 2012 Report Share Posted March 6, 2012 Czy ktoś wie jaki ekwipunek ma SOK lub jakieś namiary ze spisem ?? Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted March 6, 2012 Report Share Posted March 6, 2012 Słowo "ekwipunek" na jednej ze stron ładnie zastąpiąno tym wyrażeniem - "Środki przymusu bezpośredniego" :icon_biggrin: Na ekwipunek składa się: -Siła fizyczna ( :zastanawia: ) -Pałka służbowa - gumowa, typu Tonfa, typu EMS -Kajdanki -Ręczny miotacz gazu (RMG) -Broń służbowa - Pistolety Walther P99, P64 "Czak", Glauberyt PM-98 Quote Link to post Share on other sites
jozio_pl Posted March 6, 2012 Author Report Share Posted March 6, 2012 (edited) tyle to wiem, a co z kamizelkami, hełmami itp. ?? Np. to http://www63.zippyshare.com/v/74572781/file.html Edited March 6, 2012 by jozio_pl Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 http://www.miwo-military.pl/?p=8.1362.MANDATOWNIK.C-28.MIWO-MILITARY Do tego czarny mundur. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 Podobno mają MICHy Rabintexu, więc radziłbym się nie śmiać. :wink: Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 Wszystko zależy czy chodzi ci o obecny SOK czy z lat wcześniejszych. Standardowych funkcjonariuszy czy z grupy operacyjno-interwencyjnej SOK (ich przykładowe zdjecia - raczej nie są zabawne jak niektórzy uważają - http://www.kurierkolejowy.eu/images/news/sok_euro2012_katowice3.JPG http://www.kurierkolejowy.eu/images/news/sok_euro2012_katowice2.JPG). Hełmy faktycznie, przynajmniej część ma z Rabintexu. Co do kamizelek - różnie słyszałem, część że są to obecnie produkty Specopsa, ale czasami można znaleźć kamizelki bardzo podobnie wyglądające do tych z NFM wykonane w systemie molle/pals. Quote Link to post Share on other sites
jozio_pl Posted March 7, 2012 Author Report Share Posted March 7, 2012 Przynajmniej kthulhu mnie zrozumiał :/ dzięki, ale czekam też na inne informacje :D Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 W Trojmiescie grupy interwencyjne ubrane na czarno widzialem noszace kamizelki w systemi TriLok - to chyba NFM ale niech sie wypowie starszyzna. Quote Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 TriLok to NFM. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 TriLok to NFM. Oj, można się przejechać na takim twierdzeniu :D Polskór choćby trzepie też kopie w 3-locku :D Quote Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 O, tego to nie wiedziałem. Z tego co mnie informowano, to właśnie NFM zapoczątkował TriLok i tego się trzymałem :P Quote Link to post Share on other sites
Terenowy Posted March 8, 2012 Report Share Posted March 8, 2012 Jeśli chodzi o panów co wlepiają mandaty za picie piwka w przedziale to najczęściej to UTG lub inne syfpodobne czarne kamizelki i umundurowanie czarne (polowe?) zbliżone do policyjnego jeśli nie takie same. Czapeczka i rzepy z godłem/napisem firmy i gadżety ze sklepów militarnych. Od kajdanek po pałki, latareczki i ładowniczki na snickersy i notatnik z długopisem. Kiedyś widziałem ich z pm PPS... Przez parę lat jazdy nie spotkałem się aby nosili szpej z górnej półki. Chyba że biedni jeżdżą na trasie Szczecinek-Słupsk-3miasto. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 8, 2012 Report Share Posted March 8, 2012 O, tego to nie wiedziałem. Z tego co mnie informowano, to właśnie NFM zapoczątkował TriLok i tego się trzymałem :P No bo 3-lock to dziecko NFM. Ale to nie przeszkadza innym :biggrin: http://polskor.pl/sklep/files/kamizelka_modulowaa.jpg Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted March 8, 2012 Report Share Posted March 8, 2012 Z tego co wiem, przynajmniej część kamizelek jest produkcji NFM. Ale znając też oszczędność w naszym kraju, nie jest wykluczone, że tylko pierwsze partie były NFMa a następne poszły przykładowo właśnie od Polskóra, który niewątpliwie byłby tańszy (to że przy okazji mniej wytrzymały to już inna bajka). Mundury w dużej mierze używane są standardowe polskie w kolorze czarnym (identyczne jak nosi/nosiła policyjna prewencja). Zdarzają się jednak również jednoczęściowe kombinezony, producenta jednak nie znam (zakładam że polski w stylu Kamy). Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted March 8, 2012 Report Share Posted March 8, 2012 Na zdjęciach które nam załączyłeś "operatorzy" mieli kamizelki z systemem molle i rzepami na wysokości piersi. Takowe kamizelki miał kiedyś POLSKÓR i SPECOPS. Rzecz jasna na specu było dwa razy drożej. W zasadzie to taką kamizelkę złożysz na MIWO :biggrin: Pozdro :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted March 8, 2012 Report Share Posted March 8, 2012 Na zdjęciach faktycznie są kamizelki w systemie kompatybilnym z MOLLE/PALS. Model Specopsa, choć to nie wyklucza innego producenta (jak wiadomo niestety niektórzy dość często kopiują nie tylko rozwiązania, ale wręcz konkretne modele innych firm). Wiem, też jednak że faktycznie część grup interwencyjnych używa również modeli w systemie 3Lock, którego autorem jest NFM, a który został również skopiowany przez Polskór (z zastosowaniem innych rzepów, bo w większości modeli NFM na kamizelkach były rzepy welurowe, a Polskór zastosował standardowe). Tak jak napisałem, jest duże prawdopodobieństwo że przynajmniej pierwsze partie pochodziły od tych bardziej renomowanych producentó (NFM, Specops), a następnie, ze względu na oszczędności, zostały zamówione te same lub podobne modele od tańszych wykonawców. Zestaw oporządzenia z powodzeniem możesz złożyć z produktów różnych firm (nie zapominajmy, że w naszym kraju istnieją też inne firmy niż Miwo). Ważne, aby starać się trzymać jednego schematu - jeżeli zamawiasz w MOLLE/PALS to trzymać się tak, aby były one przynajmniej zbliżone do siebie (przykładowo, wszystko z cordury, wszystko na taśmach poliamidowych). Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted March 8, 2012 Report Share Posted March 8, 2012 Przez parę lat jazdy nie spotkałem się aby nosili szpej z górnej półki. Chyba że biedni jeżdżą na trasie Szczecinek-Słupsk-3miasto. Porwij pociąg, to przyjadą tacy ze sprzętem z górnej półki... Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted March 8, 2012 Report Share Posted March 8, 2012 Porwanie pociagu PKP to jak doprowadzanie grozba do stosunku z 90-letnia burdelmama... Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted March 8, 2012 Report Share Posted March 8, 2012 A mi ciśnie się na klawiaturę pytanie - PO CO ONI KOMU (nie SOK, ale Commando SOK-i )? Przecież ewentualnego odbicia zakładników dokonywałaby policja. Będą ochraniać konduktorów sprawdzających bilety kiboli jadących na mecz, czy co? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 Pociągami przewozi się nie tylko ludzi. Równie dobrze zapytaj po co "czarnych" ma straż pocztowa. A ma. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 Porwanie pociagu PKP to jak doprowadzanie grozba do stosunku z 90-letnia burdelmama... Mój poprzedni post to był sarkazm skierowany w stronę kolegi "Terenowy", który stwierdził, że skoro nie wiedział nigdy speszyl forsys PKP, to oni nie mogą mieć takiego fajnego sprzętu (jakiego zapewne nawet on nie ma;-)). Peace. Quote Link to post Share on other sites
Terenowy Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 (edited) aha. dobrze że sam jesteś lepiej odszpejony od g-unit. mnie to nie jara. koniec offtopu. PS. dissować ludzi to mogę na ulicy nie na tym forum. nara. Edited March 9, 2012 by Terenowy Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 Obraziłeś się? Nie jestem lepiej "odszpejony"( :zastanawia: ) od GROMu, ani nawet od panów z SOK. Właśnie dlatego ich nie wyśmiewam. Tak, idź sobie dissować, elo elo. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted March 21, 2012 Report Share Posted March 21, 2012 A co to znaczy "dissować" ? Quote Link to post Share on other sites
hubercik12311 Posted March 21, 2012 Report Share Posted March 21, 2012 Sprowadzać kogoś do swojego poziomu i pokonywać głupotą i doświadczeniem :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts