musashi Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Witam. Chciałbym pomalować czarne body na ala drewno . I tu mam pytanie , jak to zrobić aby uzyskać najlepszy efekt ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz . Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 na bron.iweb.pl był cały baaardzo długi temat odnośnie malowania imitacji słojów . Wystarczy poszukać. Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted March 13, 2012 Author Report Share Posted March 13, 2012 No to chyba był . Ale już nie ma Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 http://www.red-alliance.net/articles/customization/furniture.html Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted March 13, 2012 Author Report Share Posted March 13, 2012 Chodzi mi o malowanie repliki środkami łatwo dostępnymi w PL . Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 a po co malować jak można kupić / zrobić drewniane łoże ? albo nawet drewnopodobne Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted March 13, 2012 Author Report Share Posted March 13, 2012 Chyba jednak łatwiej będzie pomalować niż wyrzeźbić . No chyba , że masz takie zdolności to zapraszam na pw Quote Link to post Share on other sites
szu997 Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 A jakieś okleiny drewnopodobne? Czasem można trafić na całkiem niezłą imitację, ale efekt i tak nie zastąpi prawdziwego drewna. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Chodzi mi o malowanie repliki środkami łatwo dostępnymi w PL . Na Mazowieckiej w Warszawie masz świetny sklep dla plastyków i innych artystów-powinieneś tam znaleźć albo takie farby i werniksy jak te z tutka na RA albo coś podobnego. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted March 15, 2012 Report Share Posted March 15, 2012 (edited) http://img841.imageshack.us/img841/5889/p1010600d.jpg Tutaj jest zdjęcie mojego SWD, nie tylko malowane okładziny, sorry za jakość. Postaram się zrobić następnym razem jakieś lepsze fotki. Odkupiłem te okładziny, na strzelankach często słysze "drewna od ostrego?" "cyma?", ale komentarz mojego ojca przebił wszystkie "bardziej styranych drewien nie mogłeś dostać?". :happy: Edited March 15, 2012 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 Jest taka opcja - drewniane okleiny można dostać u stolarza, on używa ich do oklejania boków mebli i są one z cieniutkiej warstwy drewna, fajnie się formuje i dobrze klei. Spróbuj tym tropem a nie będziesz musiał nic imitować. Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted March 16, 2012 Author Report Share Posted March 16, 2012 (edited) Dobry pomysł tylko może być ciężko z tym oklejaniem . Ale chyba tak zrobie . Edited March 16, 2012 by musashi Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 a czy nie taniej i prosciej jest kupic okladziny od prawdziwka ??instalowanie okladzin od prawdziwka, to raptem 5min zabawy pilnikiem i papierem sciernym .... Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted March 20, 2012 Author Report Share Posted March 20, 2012 No szczególnie w M14 . Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 swirl painting ??? Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted March 20, 2012 Author Report Share Posted March 20, 2012 (edited) Bardzo fajnie tylko , w niczym ten film nie pomaga . Jak zrobić taką kompiel ? Jakich składników użyć ? Gdzie można kupić do tego składniki ? Czy taką metodą można pomalować plastik ? Czy można wykonać coś takiego w domu ? I czy taką metodą można uzyskać efekt drewna ? Edited March 20, 2012 by musashi Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 musashi Niektóre firmy/ sklepy oferują malowanie plastików na drewno. Kiedyś na silesji była dostępna taka usługa. Na aledrogo raz na jakiś czas się pojawia. Quote Link to post Share on other sites
Filq Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 Koszt profesionalnego malowania jest chyba mniejszy lub porownywalny z kupnem u stolarza kolby a napewno stosunek cana/jakos jest nieporownywalna w ogole. Ewentualnie mozesz sprobowac odkupic od kogos gotowa, stockowa kolbe tak pomalowana na drewno o ile sa dostepne do twojego modelu karabinu. Well i tanaka robia takie na pewno - wiem bo mialem (co prawda z drewnem sie nie rownaja, ale na poczatek wystarczaja). Radze spytac tez w sklepach modelarskich, moze jakis modelarz by sie podjal namalowania wzoru. Jesli wszystko zawiedzie to mam znajomego stolarza ktory zawodowo robi kolby airsoftowe. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted March 21, 2012 Report Share Posted March 21, 2012 musiashi- 1.baniak lub wanna z woda 2.farby humbrol ( dostepne rozne kolory - patrz sklepy modelarskie ) 3. tego w domu sie nie robi. mozna sobie dywan zapackac ;) 4. plastik prawdopodobnie mozna pomalowac. najpierw trzeba go zabielic papierem sciernym,pozniej oczysci aby farba lepiej przylegalas do powierzchni. btw-humbrol jest dedykowany do plastikow ;) a gitary elektryczne wykonuje sie z polimerow ;) 5.czy bedzie przypominac drewno.... w najlepszym przyoadku co najwyzej sklejke.... http://m14forum.com/m14/19319-need-advice-assembling-new-wenig-stock.html Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted May 18, 2013 Report Share Posted May 18, 2013 Witam Mój znajomy chce upiększyć cm.28. Widziałem kiedyś artykuł o urealnianiu plastykowej stali i pseudodrewienek przez umiejętne malowanie. Pisany o ile mnie pamiec nie myli przez jakiegoś typa z Filipin. Wie ktoś o co mi chodzi? Może podrzucić linka? A może macie własne porady? Z góry dzieki za pomoc Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted May 19, 2013 Report Share Posted May 19, 2013 Jeśli chodzi o plastik zrobiłbym tak, podkład srebrny, na to lakier. Potem właściwa warstwa czarnego lakieru z połyskiem, myślę że fajny efekt by to dało. U siebie w dwóch replikach użyłem lakieru z połyskiem by uzyskać efekt "oksydy" i wyszedł mi bardzo podobnie. Co do drewien... pojechałbym papierem ściernym. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted May 19, 2013 Report Share Posted May 19, 2013 Jeśli dobrze zakładam to miałeś to na myśli :icon_lol: http://www.red-alliance.net/articles/customization/furniture.html Quote Link to post Share on other sites
panzerlukas Posted May 20, 2013 Report Share Posted May 20, 2013 Spróbuj hydrografikę. Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted May 20, 2013 Author Report Share Posted May 20, 2013 Jedyne co warto zrobić w cm028 to pomalować body i elementy frontu czarnym półmatem . Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 20, 2013 Report Share Posted May 20, 2013 Wpisz w google "fred" "m14" "stock" i trafisz na stronkę gdzie za psie pieniadze kupisz łoże od prawdziwka. Szukaj "Big red" na tej stronie bo ma grubszy chwyt, w sam raz by pomieścić silnik. A potem pilnik, dremel i do boju. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts