LaxerN Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Witam. Czy ten www.militaria.pl/action_sport_games/kolimator_asg_20x30_mm_red_dot_(15101)_p6931.xml kolimator jest dobry i czy bedzie pasował do cm028a? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Nie, nie jest dobry. Jego jedyną zaletą jest to, że przynajmniej działa poprawnie. No i na allegro można go kupić za 20-30zł. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Jedna celna kuleczka i masz po kolimatorze ... Jeśli zamocujesz do korpusu "jaskółczy ogon" i zakupisz szynę do AK to będzie pasował. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Jedna celna kuleczka i masz po kolimatorze ... Jeśli zamocujesz do korpusu "jaskółczy ogon" i zakupisz szynę do AK to będzie pasował. Po co jaskółka i szyna, jak cm.028A to jest taktykal przecież? Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 (edited) Kurde nie zwróciłem uwagi na to "a". Racja, że jest to tactical - choć on nie ma "jaskółczego ogona". Więc tym samym sugerujesz, żeby zamontować na nakładce chwytu przedniego? Nie wiem czy to będzie wyglądało. Pozdro. Edited April 15, 2012 by Tomek_GGRS Quote Link to post Share on other sites
grandmoney Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 Nie polecam kolimatora w AK na chwycie przednim. Quote Link to post Share on other sites
eMBeKa93 Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 (edited) Nie polecam kolimatora w AK na chwycie przednim. E tam, gadasz :D Aimpoint z odwróconym skośnym montażem aby koli był jak najbliżej oka - nawet przyjemnie się z tego celuje. Tyle że pokracznie wygląda, ale od repliki za 350zł z szarego tworzywa nie można za wiele wymagać. Edited April 20, 2012 by eMBeKa93 Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted November 27, 2012 Report Share Posted November 27, 2012 (edited) od repliki za 350zł z szarego tworzywa nie można za wiele wymagać. Wypraszam sobie! Mam tę replikę i miota plastikiem jak należy, rzekłbym nawet - celnie, nawet HU nie trzeba kręcić :icon_razz:. Proszę o nie trolowanie w ten sposób. Sprawność układu miotającego nie wnosi nic do dyskusji o montażu. Edited November 27, 2012 by axelrybaczewski : Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 27, 2012 Report Share Posted November 27, 2012 Wypraszam se! Mam tę replikę i miota plastikiem jak należy, rzekłbym nawet - celnie, nawet HU nie trzeba kręcić :icon_razz:. nie ma to jak odkopać temat, by wypierdzieć jakieś bzdety, c'nie? Lesio nie karm trolli. Postów nie kasuję ale wielki brat czuwa. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted November 27, 2012 Report Share Posted November 27, 2012 (edited) Oj czemu od razu tak z grubej rury? Liczyłem że temat się podniesie bo: 1. Mam cymowskiego kałacha 2. Chcę kupić tego red dota i zastanawiam się czy warto. Kwestia jest tego typu, że nie mam kupy kasy na szkiełko, a i zastanawiam się nad zasadnością używania kolimatora przy tak daleko osadzonych RISach. Mam wątpliwości, gdyż słyszałem że jest to mało wygodne, co więcej po zakupieniu przedniego chwytu przez przyrządy widzę dobrze. Pozostała pokusa szybkiego celowania bez konieczności zgrywania przyrządów, co normalnie zabiera masę czasu. I w związku z tym zapytowuję: warto kupić ten szmelc? Edited November 27, 2012 by Tomciaz Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted May 12, 2013 Report Share Posted May 12, 2013 Pozwolę sobie odkopać temat - kupiłem kolimator o nazwie "Slawia 1x40" (w stylu Strike Systems RD 1x40), który zamocowałem do frontu RIS w swojej CM.028A i... stwierdzam działanie. Zwiększona odległość od oka nie jest tak uciążliwa jak twierdzą niektórzy, ba nie zachodzi pozorne zwiększenie wielkości kropki, która pozostaje tej samej wielkości. Zjawisko to, o którym tyle się mówi, spowodowane jest zmniejszeniem obrysu okularu, co nie ma większego znaczenia dla samej kropki. Dodatkowa korzyść wynikająca z dalekiego montażu kolimatora polega na zmniejszeniu martwej strefy, tworzonej przez obudowę celownika, dzięki czemu widzimy więcej niż gdyby znajdował się on tuż twarzy. Generalnie więc moim zdaniem koli do CM.028A nie jest takim złym pomysłem. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 czyli chcesz nam powiedzieć, że czym bliżej końca lufy mamy kolimator, tym lepiej i wygodniej? Łał. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 (edited) Nie, po prostu burzę schemat myślowy i stwierdzam, że to nie jest to tak uciążliwe i niewygodne jak się ludziom wydaje. Kropka nie "zmienia" wielkości o więcej niż ułamek milimetra, widać ją dobrze, tak samo jak resztę otoczenia. Sprawdziłem w autopsji, działa fajnie. Edited May 13, 2013 by Tomciaz Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Dużo w tym przypadku zależy od indywidualnych preferencji. Mi przeszkadzała duża odległość oka od kolimatora. Quote Link to post Share on other sites
PanPiotrow Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Ja zaczynam przygodę z ASG. I też chcę kupić dokładnie tą samą replikę ale z tego co myślę do oddalonej szyny RIS lepiej dać koli otwarty ?? Pozdro Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Samochód może być czarny lub biały lub innych kolorów. Co kto lubi... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts