Erzet-DEMOn Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Zachęcam do pisania w tym temacie wszystkiego na temat produktów firmy GATEE. :icon_exclaim: Rady/Problemy/Naprawa/Opinie :icon_exclaim: verb007 Witam! Mam problem z moim MERFem 2. Otóż wszystko jest podłączone w trybie rozszerzonym ( kable silnikowe do układu + cieńki do kostki stykowej). Poprzednim razem miałem zacinkę GB i wszystko działało elegancko. Teraz po ponownym złożeniu nie mogę strzelać z podłączonym układem. Cały czas pozostaję w trybie programowania i nic nie mogę zrobić z tym fantem. Jest ktoś w stanie pomóc? Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 O ile pamiętam, to do programowania wchodzi kiedy jest odłączony silnik, więc może coś nie łączy? Quote Link to post Share on other sites
Erzet-DEMOn Posted April 22, 2012 Author Report Share Posted April 22, 2012 Bez układu działa normalnie, silnik kręci, wszystko łączy. Z podłaczonym silnikiem mam nadal programowanie :( Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Podłącz batkę na wciśniętym spuście - wtedy resetują się ustawienia. I spróbuj na początek ustawić go jak najbardziej "defaultowo" i zobacz ,czy w ogole bedzie działać. Jak tak to baw się dalej z ustawienieami - jak nie. To slij na gware, jak jest. Over. Quote Link to post Share on other sites
Muramu Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 Witam Mam podobny problem. także mam zmienione okablowanie na opcję "rozszerzoną z wymianą instalacji" po podłączeniu do mosfetu baterii zapalają się 4 diody 2 zielone i 2 pomarańczowe później gasną i spust nie reaguję, problem jest o tyle ciekawy że przed serwisem replika działała. Kupiłem nawet specjalnie MERFA 3.2 bo myślałem ze to wina mosfetu ale nic to nie dało. Pilnie potrzebuję pomocy. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 Witam Mam podobny problem. także mam zmienione okablowanie na opcję "rozszerzoną z wymianą instalacji" po podłączeniu do mosfetu baterii zapalają się 4 diody 2 zielone i 2 pomarańczowe później gasną i spust nie reaguję, problem jest o tyle ciekawy że przed serwisem replika działała. Kupiłem nawet specjalnie MERFA 3.2 bo myślałem ze to wina mosfetu ale nic to nie dało. Pilnie potrzebuję pomocy. Pamietajcie ze w Merfie 3.2 MUSIMY ustawić rodzaj baterii zasilającej układ przed jego 1-wszym uruchomieniem !!! Quote Link to post Share on other sites
Muramu Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Witam problem z Merfem 3.2 rozwiązany. Nie potwierdziłem ustwień o rodzaju baterii jak pisał verb007, niestety przy Merfie 2 nie mogę wejśc do panelu ustawień. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 W Merfie 2 próbowałeś zrobić tak: Jeżeli w opcji rozszerzonej aby wejście do menu: Podłącz tylko pakiet, następnie długo przytrzymaj wciśnięty spust. Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Witam! mam problem z tym mosfet-em i nie wiem za bardzo jak go rozwiązać. Gdy strzelam bez mosfetu, rof jest całkiem przyzwoity i silnik chodzi bardzo ładnie. Problem zaczyna się gdy go podłączę, wtedy już silnik ledwo naciąga SP120 a z SP140 już nie daje rady. Ustawiłem rof control na 100%, rodzaj baterii na lipo 11,1v, tak więc nie wiem co jest tego przyczyną. Czy trafiła mi się trefna sztuka, czy po prostu ja robię coś źle? proszę o pomoc. Rodzaj montażu to: Montaż rozszerzony bez wymiany instalacji, a silnik to SRC Ultra HT(ale nie wiem czy to ma znaczenie). @Edit: Zapomniałem dodać, że batka to Lipo Turnigy 11.1v 2200 mah 20-30C Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Wydaje mi się że problem tkwi w sposobie montażu mosfeta. Piszesz że tryb rozszerzony bez modyfikacji instalacji ? Ale sygnałowy kabel do styków od Merfa jest pociągnięty tak ? Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Tak, pociągnięty jest tylko 1 kabel sygnałowy. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 I jesteś pewien że Rof masz na 100% i jesteś pewien że ustawiłeś Merfa pod baterię 11,1V ? I jesteś pewien że zapisałeś ustawienia ? :teeth: Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 (edited) Tak, ułożenie odwrotnie mosfetu odpada, więc jestem pewien na 100% @Edit: Oczywiście, że zapisałem;) Edited December 14, 2013 by destructor Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 No to zostaje Ci podmiana baterii i silnika :) Miałem trzy Merfy, każdy z nich u mnie działał poprawnie. Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 No nie wiem czy to wina baterii, skoro bez mosfetu śmiga aż miło. Spróbuję jeszcze zmienić instalację, ale wątpię, że to coś da. W każdym bądź razie dzięki za pomoc!:) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 A widzisz, teraz taka ciekawostka. LiPo Turnigy 3S, jedna cela uszkodzona, replika strzela normalnie, podpinamy Merfa i lipa. Merf ma zabezpieczeń pełno itd. Podobna przypadłość wystąpiła na słabym silniku i próbie ustawienia bursta. LiPo mam nadzieje że naładowane ? Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Naładowane. A gdyby cela była uszkodzona to imax nie poinformował by mnie o tym? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Kolejna ciekawostka, mi nadal ten pakiet 3S ładowało na Imaxie, Turnigy Accucel. Nic nie wskazywało że jest coś nie tak :teeth: Posiadasz miernik pod ręką ? Przedzwoń sobie instalacje z korpusem z wciśniętym spustem i bez. Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 No niestety miernika nie posiadam, ale lipo 3s 11.1v z uszkodzoną celą nie odpowiadałoby lipo 2s 7.4v? Na 7.4 mosfetu nie sprawdzałem, ale replika bez mosfetu śmiga na 11.1 duużo lepiej niż na 7.4, tak więc wątpię w teorię o uszkodzonej celi (niestety także nie mogę jej podważyć bez innej batki 11.1). A tak poza tym to uszkodzona cela nie byłaby spuchnięta? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Jeśli do uszkodzenia doszło przez jej przeładowanie to tak, była by spuchnięta. Jeśli doszło do uszkodzenia mechanicznego to by się kopciła. U mnie poszły blaszki w celi oraz kabelek balansera, nie dało się tego zlutować w celu naprawy a ładowarki dalej ładowały pakiet. Miernikiem można by było sprawdzić też pakiet. Skoro nie masz pakietu 7,4V to czemu rof porównujesz do 7,4V ? Na pamięć ? Generalnie możesz się pokusić o zrobienie nowej instalacji dla pewności, wykluczysz ewentualne zwarcie na kablach. Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Napisałem, że na 7.4V mosfetu nie sprawdzałem co nie znaczy, że go nie posiadam;) Skoro na 11.1 tak słabo ciągnie to co dopiero na 7.4. Sprawdzałem za to przed instalacją mosfetu obie batki. Nawet częściej używałem 7.4 bo na 11.1 czasem mi semi nie działało. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Semi nie działało na 11,1V bo ? Może wina leży w stykach lub kostce stykowej ? Słaby kontakt, zużyte blaszki ? Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Tzn nie to, że nie działo, ale czasem był 1 strzał, a czasem 3. Zużyte blaszki, styki czy przebicia nie wchodzą w grę bo bardzo często grzebię w GB i sprawdzam stan okablowania. Wcześniej za brak semi odpowiedzialny był przerywacz, a teraz za mocna batka. Może po prostu na mocniejszej batce silnik jeszcze kręci po odpuszczeniu spustu? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 Też tak sobie mówiłem, a się okazało co innego, ale jak uważasz. Nie ruszaj okablowania. Na mocniejszej batce bez mosfeta jest taka opcja że silnik naciągnie jeszcze sprężynę po spuszczeniu spustu. Z merfem nie ma takiej opcji bo masz aktywny hamulec w nim. Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted December 14, 2013 Report Share Posted December 14, 2013 No tak, w merfie tak. I tak nic nie poradzę dopóki nie będę miał innej batki 11.1v. No to nawet gdyby ta cela była uszkodzona to co w związku z tym? Przecież na merfie replika strzela, ale słabo, a bez merfa bardzo dobrze. Z tego co mówisz to możliwe, że merf wykrywa 2S i dlatego chodzi słabo, dlatego sprawdzę jeszcze na 7.4v i powiem czy to coś dało. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts