Kingofword Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Witam, nurtuje mnie jedna sprawa. Jaka jest różnica między kamuflażami AOR 1, czy AOR2, a Marpatem, czy pustynnym marpatem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Kyrios Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Witam, nurtuje mnie jedna sprawa. Jaka jest różnica między kamuflażami AOR 1, czy AOR2, a Marpatem, czy pustynnym marpatem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Taka Quote Link to post Share on other sites
Srubokret Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Kyrios, zapomniałeś o różnicy w lansie :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Kyrios, zapomniałeś o różnicy w lansie :biggrin: I w cenie :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 AOR1 i AOR2 to są nowe mundury US Navy i jednostek jej podległych ( SWCC, SEALs , CB's ) i mimo że są "drukowane" na podobnym schemacie pikseli ( jak kiedyś jeden z kolegów mi wytłumaczył... ) to ma dodany 1 lub 2 kolory. AOR1 to kamuflaż pustynny a AOR2 leśny. Jedyne podobieństwo między marpatem a AORem to zastosowanie pikseli i podział "camo" na leśne i pustynne. AOR1 i AOR2 to taki aktualny wyznacznik lansu, jak pewien czas temu MultiCam. Szpej w AORze kosztuje kosmiczne ceny i chyba by ci zer w kalkulatorku zabrakło na wyliczenie wszystkiego. Marpat to mundur kamuflaż na mundurach piechoty morskiej USA, ponad 10-15 razy tańszy i 10000x mniej lansiarski niż AOR. Różnice? Zdjęcia? Poszukaj w necie, to nie boli. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 ee, aor chyba i tak nie przebije cenowo szpeju w ucp delta :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 (edited) Kiedyś myślałem, że mnie nic nie zdziwi. Potem zobaczyłem cenę chest-riga w UCP-Delta Oprócz dodanych kolorów, AOR1 jest bardziej wyrazisty od pustynnego MARPATa, a w AOR2 przeważa zielony, podczas gdy w MARPAT widać raczej coyote. Edited May 9, 2012 by gecko123 Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 10, 2012 Report Share Posted May 10, 2012 AOR1 i AOR2 to są nowe mundury US Navy i jednostek jej podległych ( SWCC, SEALs , CB's ) i mimo że są "drukowane" na podobnym schemacie pikseli ( jak kiedyś jeden z kolegów mi wytłumaczył... ) to ma dodany 1 lub 2 kolory. AOR1 to kamuflaż pustynny a AOR2 leśny. Jedyne podobieństwo między marpatem a AORem to zastosowanie pikseli i podział "camo" na leśne i pustynne. Jedyna różnica między AORami a MARPATami to wybarwienie. Układ pikseli i liczba kolorów są te same. Quote Link to post Share on other sites
Kicarz Posted May 10, 2012 Report Share Posted May 10, 2012 AOR1 i AOR2 to są nowe mundury US Navy i jednostek jej podległych ( SWCC, SEALs , CB's ) Jeśli już to AOR1 i AOR2 to są kamuflaże, a mundury U.S. Navy w tych kamuflażach to Navy Working Uniform III Quote Link to post Share on other sites
ziggi56 Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 1) Kolor/odcień 2) Cena Munduru Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 A czy przypadkiem dodatkowo AOR2 nie jest zorientowany pionowo a nie poziomo jak MARPAT? No i MARPAT z tego co pamiętam występuje kontraktowo tylko w Twillu Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 15, 2013 Report Share Posted June 15, 2013 Tak, pionowo w AOR2. Jest jeszcze jedna różnica. Poza specsami marynarki AOR1 nie jest w użyciu. Quote Link to post Share on other sites
Miszcz120 Posted June 15, 2013 Report Share Posted June 15, 2013 (edited) AOR2 jak widzę ze zdjęć to lepiej kamufluje się w naturalnej zieleni w różnych warunkach (rodzaje lasów, natężenie światła i inne). MARPAT woodland jest typowy do ciemnych lasów (tak, te ciemne, duże lasy iglaste w US). Różni się też głównie pionowym wzornictwem pikseli, które może sugerować, iż w tej pozycji lepiej się kamufluje na tle drzew i innych roślin (roślinność przeważnie rośnie w pionie ku górze się rościąga, niż rozrasta na boki) - takie moje zdanie na ten temat, wiem, że mogę być w błędzie. Nie wiem jak tam z materiałami, pewnie inny dobór materiałów, farb, możliwe, że też kroju umundurowania (nie widziałem szczegółowo). Niestety moja widza opiera się na fotografiach i to co piszą o nim w internecie, więc mogę być w błędzie. Pozdrawiam Miszcz Edited June 15, 2013 by Miszcz120 Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Wukasz- AOR1 używało jeszcze CAG ( tak spoza US Navy ), a prócz samych SEALs i DevGru jeszcze SWCC, SeaBees, Navy EOD i wszelkie RIVGRU/RIVRONy. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Ja mam takie, może głupie, pytanie-jak AOR1 się u nas w lesie kamufluje, bo jak patrzę, to widzi mi się że wcale ;). Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Tak samo jak leśna wuzeta na pustyni :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 W oazie :D;). A serio-tego się właśnie spodziewałem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts