Lechu001 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Witam serdecznie. Strzelam się od 3 tygodni i chciałbym zakupić swoją pierwszą replikę. Jako, że w ekipie, do której mam zaszczyt należeć istnieje standaryzacja to jestem proszony o zakup repliki "amerykańskiej". Miałem na myśli G36, H&K 416 (wiem to Niemieckie giwery, ale amerykanie również ich używają) oraz M4A1. Mam na wydanie 600zł. Z tej ostatniej kategorii (M4A1) wybrałem dwa chińskie modele, które są (na forach i w sklepach typu GunFire/Zbrojownia) chwalone. Pytam dlatego, że zdania są podzielone i ostatecznie i bezapelacyjnie mało kto jest w stanie mi doradzić, którą z tych dwóch replik wybrać. Modele, o których mowa to: * BI-3681M (580zł) http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=528 * AGM 031 (585zł) http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=946 Według "Zbrojowni" oczywistym wyborem byłby AGM gdyż jest bardziej wzmocniony w środku i ma więcej FPS. Z drugiej strony ludzie często odradzają tę firmę bardziej polecając już BOYI. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Rady co do innych replik też są mile widziane :D Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Jeżeli chcesz brać chińskie m4 to lepszym wyborem będzie http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/pj4a1-p-j.html . Quote Link to post Share on other sites
magaw Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Witam.Mam pytanie czy lepiej jest kupić używaną markową replikę I klasy m4 czy nową II klasy ? Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 (edited) Zależy jaką I klasy, ale zazwyczaj bardziej się opłaca kupić używaną. Edited May 9, 2012 by szymucha2353 Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted May 9, 2012 Author Report Share Posted May 9, 2012 Dziękuję za szybką odpowiedź. Otóż widzisz gewer12 myślałem już nad PJ4A1, ale raz, że przekracza moje fundusze (mam 600zł), dwa, że ma krótszą lufę wewnętrzną i mniejszą wagę od tych replik a trzy, że ma aż 450 FPS (jest to za dużo dla początkującego strzelca jak ja) a nie chciałbym w trakcie szkolenia zrobić nikomu krzywdy. Do reszty proszę o polecenie jakiś replik I klasy do 600zł. Wydaje mi się, że za tyle nawet używanej nie kupię. Poza tym ma to być moja pierwsza replika. Czy nie spisywałaby się lepiej nowa? Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 http://wmasg.pl/pl/consignment/show/278309 http://wmasg.pl/pl/consignment/show/278371 Takie coś znalazłem, może się przyda. Zarezerwuj też trochę kasy na ładowarkę. Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Jeżeli pierwsza to używanej nie kupuj (chyba ,że umiesz grzebać w gearboxach ) . Co do lufy ,lufa krótka czy długa zasięgu nie zmieni i na nic nie wpływa , po twojej wypowiedzi wnioskuję ,że jesteś odpowiedzialną osobą ,więc jeżeli będziesz uważał to nikomu nic nie zrobisz tą repliką . Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Wszyscy jadą tu po AGMie, a znam dwie osoby, które miały te repliki, jeden władował tam M135 Elementa, drugi M140 Guardera i śmigały... bezawaryjnie. Mkę Boyi miałem, fajna z wyglądu, fajnie leży w łapach ale mała moc w stocku. Brałbym jednak Boyi, jak sypnie się w środku to chociaż masz fajnie wyglądającego gnata z zewnątrz ;). Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted May 9, 2012 Author Report Share Posted May 9, 2012 Dziękuję za dalsze odpowiedzi. Z tego co wiem, Attero, ludzie z reguły do stock'owych replik najpierw pakują lufy precyzyjne, silikonowe gumki HU, a dopiero potem myślą o czymś więcej. Ja tuningu nie planuję, dlatego replika w stock'u musi mi wystarczyć. Zastanawiam się teraz nad trzema egzemplarzami... Wachlarz wyboru zamiast maleć poszerza się. Czekam na dalsze rady i wypowiedzi. Mile widziane osoby posiadające wymienione repliki :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Dziękuję za dalsze odpowiedzi. Z tego co wiem, Attero, ludzie z reguły do stock'owych replik najpierw pakują lufy precyzyjne, silikonowe gumki HU, a dopiero potem myślą o czymś więcej. W większości przypadków jest dokładnie odwrotnie... A powinno być, właśnie tak, jak mówisz. Kolega miał M16 AGM i wcale nie było złe, a jego brat ma teraz właśnie tę emkę boja. AGM zrobił na mnie lepsze wrażenie, przynajmniej pod względem wykonania i wyglądu. Jak by było z osiągami, to nie wiem. Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted May 10, 2012 Author Report Share Posted May 10, 2012 AGM mimo iż ma więcej wzmocnionych części ma również jeden poważny minus. Jego komora Hop-Up nie jest metalowa w przeciwieństwie do podanej repliki BOYI. Wiadomo, że te 20-30 FPS przewagi mógłbym przeboleć tym bardziej, że będzie to moja pierwsza replika. Opieram się jednak jedynie na wiedzy teoretycznej - wyczytanej na stronach. Jak dotąd nie wypowiedział się nikt kto ma jedną z tych replik. Na takie osoby będę czekał :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted May 10, 2012 Report Share Posted May 10, 2012 Dziękuję za dalsze odpowiedzi. Z tego co wiem, Attero, ludzie z reguły do stock'owych replik najpierw pakują lufy precyzyjne, silikonowe gumki HU, a dopiero potem myślą o czymś więcej. Ja tuningu nie planuję, dlatego replika w stock'u musi mi wystarczyć. Zastanawiam się teraz nad trzema egzemplarzami... Wachlarz wyboru zamiast maleć poszerza się. Czekam na dalsze rady i wypowiedzi. Mile widziane osoby posiadające wymienione repliki :biggrin: To że ktoś z mojego, lokalnego środowiska pakuje od razu mocne sprężyny do gnata to nie moja wina, sam strzelam ze stocka z wymienioną gumką HU ;) . Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted May 13, 2012 Author Report Share Posted May 13, 2012 Co do zaproponowanego już PJ4A1 to znalazłem model PJ4 RIS, który jest droższy o zaledwie 10zł a o wiele lepiej obdarowany przez los. Link podaję niżej: http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/pj4-ris-p-j.html Jakby ktoś natknął się na sklep, gdzie ten model jest w sprzedaży proszę o cynk, bo z chęcią bym się mu bliżej przyjrzał. Oczywiście najlepiej aby był w magazynie, bo w Taiwanie już nie mają. Co więcej fajnie by było posłuchać opinii ludzi, którzy używają PJ4A1 RIS. Pozdrawiam i czekam na odzew Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted May 13, 2012 Report Share Posted May 13, 2012 Czekać na opinie, ale poszukać samemu to nie łaska? Na forum jest wielki temat opisujący tę replikę. Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted May 13, 2012 Author Report Share Posted May 13, 2012 W sumie bardziej mi chodziło o ten sklep gdyż sam takiego nie znalazłem. Temat przejrzany. Dziękuję za uprzejmość i wsparcie dla początkującego. Cały czas przyglądam się wynikom ankiety :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Wiadomość automatyczna Wątek został przeniesiony z "Repliki airsoftowe i sprawy techniczne -> AEG/EAG -> "Tanie repliki"" do "Repliki airsoftowe i sprawy techniczne -> AEG/EAG -> Porównania modeli". Quote Link to post Share on other sites
MateuszBdog Posted September 29, 2012 Report Share Posted September 29, 2012 (edited) Ja obecnie używam M4 od AGM. Mam giwere od roku i żadnych zacięć czy awarii. Jedyne co musiałem wymienić to bateria. Edited September 29, 2012 by MateuszBdog Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts