Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Ja żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się do tego. No więc tak, jestem zielony w tym temacie i zwracam się do tych bardziej doświadczonych o poradę.

Zastanawiam się nad kupnem lunety i mam 3 kandydatów: 2 totalne chińczyki z niepotrzebnymi bajerami i delta optical classic.

http://www.taiwangun.com/optyka/lunety/luneta-3-9x50e-z-podswietlana-siatka-celownicza-i-krzyzem-a-c-m.html

http://www.taiwangun.com/optyka/lunety/luneta-3-9x40e-3xrails-z-podswietlanym-krzyzem-acm.html

http://deltaoptical.pl/blizej_celu/luneta-celownicza-delta-optical-classic-3-9x40-mildot,d878.html

Czy te chińczyki są aż tak złe? I szczerze to nie wiem czy ta ostatnia będzie dobrze sprawować się w AS :P .

A jeżeli komuś się nudzi to może mi polecić jakieś inne ciekawe pozycje do 4 stówek.

PS. Szkoda, że ta Delta Entry narazie nie dostępna :(

Delta Optical Entry 3-9x40 jest cały czas dostępna w sklepie firmowym Delty w cenie 169 plus PP.

Nie rozumiem kombinowania z redystrybutorami skoro można kupić bezpośrednio u producenta, szczególnie że ten jest firmą polską.

Davevenast owszem Delta Optical Clasic jest droższa od serii Entry, ale Clasiki to seria lunet na sztucery myśliwskie. optyką nie różnią się od Entry, różni je tylko wytrzymałość na odrzut. DOE spokojnie radzi sobie w ASG.

Wybaczcie mi, myślałem że AOE to regulowana paralaksa,idę się za tą pomyłkę smażyć w piekle.

Choć wydaje mi się że kręcenie obiektywem ma na celu wyostrzenie obrazu niż poprawę paralaksy na dany dystans.

Edited by Skejter

AOE to AO plus podświetlenie;P . Smażyć w piekle iść się nie musisz, wystarczy jak przytłuczesz sobie mały palec u nogi szufladą ;D

Edytował:

Wróć. AOE i AO to systemy korekcji paralaksy, tylko że AOE jest połączony ze skalą odległosci a AO jest bezskalowy.

W zasadzie się z Tobą zgodzę że w asg regulacja paralaksy jest zbędna, o ile posiadamy lunetę o stałej i w miarę nieduzej krotności (4x lub 6x). Natomiast jeżeli używamy lunet o krotnościach dużych i zmiennych regulacja paralaksy jest wręcz niezbędna.

Co do lunet w asg mam tez podobne zdanie ( pisaliśmy już to obaj zresztą) że do tej zabawy sensowne są raczej lunety z niedużą krotnością (6x-9x maksymalnie)

acz z dobrymi szkłami.

Lon3star a o którą lunetę Ci dokładnie chodzi?