Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam.

Chciałem sobie trochę poprawić powtarzalność strzałów (niewielkim kosztem) kupując dystanser H i dyszę (stockowa luźno chodzi nie ma uszczelek i mam wrażenie że trochę tam ciśnienia umyka) i znalazłem na taiwanie coś takiego http://www.taiwangun...-do-ak-acm.html

Trochę przytania ta dysza i firma nieznana ale innych do AK nie mają a z innego sklepu nie widzi mi się zamawiać (przesyłka 30% wartości zamawianej części :zastanawia: )

Wiecie może coś na temat tej dyszy bo na forum nie znalazłem raczej niczego konkretnego?

@PlanB

Zanim zaczniesz coś pisać nauczyć się składać zdania bo jakoś nie rozumiem tego zdania.

Ogółem cm028 to nie jest jakaś specjalna konstrukcja to ta dysza powinna pasować. Ale dla pewności wymontuj starą i sprawdź czy będzie miała taką samą długość co ta (czyli 19,7mm) by mieć pewność.

Ogółem to że na dyszy nie ma uszczelek to nie oznacza że tamtędy będzie zaś uciekać powietrze, a jak nie masz dobrej powtarzalności a zmieniałeś gumkę to tam raczej bym szukał powodu ewentualnych nieszczelności (gumka). Ogółem też bym jakoś nie ufał dystanserom typu H, miałem i się zawiodłem wolałem zwykły guardera z gumki przeźroczystej.

Sorry za ten link coś się źle skopiowało

Chodzi o coś takiego http://www.taiwangun.com/gearboxy-oraz-ich-czesci/dysze/krotka-aluminiowa-doszczelniona-dysza-do-ak-acm.html

Myślałem że te dystansery poprawią nieco powtarzalność tzn że kulki będą miały jakby mniejsze odskoki od celu (bo takie opinie słyszałem o tym produkcie).

Co do gumki to mam już systeme i szukam jeszcze czegoś co by poprawiło celność/powtarzalność za małe pieniądze. Pewnie napiszecie że lufa ale jakoś nie widzi mi się pakować w tę replikę 150zł.

Ja używam dystanserów typu H i sobie chwalę, szczególnie z tworzywa a nie z gumy. O tej dyszy nic mi nie wiadomo ale poszukaj może uszczelnionej SHS'a albo DF - mają dobre opinie. Jesteś na dobrym kierunku w stronę powtarzalności - dobry hop-up, lufa i duża szczelność to klucz do sukcesu.

@ belio - akurat dystansery H z tworzywa szybciej niszczą gumkę :) Lepiej stosować te gumowe.

@ autor - dysza jak dysza. Ważne ,że uszczelniona. Lecz najwazniejsze jest to, jak jest zakończona - albo się zgra z Twoją komorą i gumką albo nie - ryzyk fizyk :)

Over.

@ Autor :

Wymień gumkę HU na powiedzmy systemę energy . Przy starej gumce będą Ci skakać FPSy a cały układ źle uszczelniać . Dystanser H sobie podaruj .

Co do dyszy to o ile stara nie jest połamana to wszystko ok , z resztą zależy jak dobrze znasz się na bebechach AEG [ Nie chcę nawet krakać nowego tematu " Jak złożyć spowrotem CM.028 ! " :D ]

@ White Owszem szybciej po jakiś pół może po roku trzeba gumę zmienić jednak przy plastikowych Elementa osiągnąłem znacznie prostszy i stabilniejszy lot kulki niż na gumowym typ H Madbulla i różnica zasięgu to jakiś 5m przewagi dla Elementa. Szczerze polecam :wink:

Co do dyszy to o ile stara nie jest połamana to wszystko ok " :D ]

Śmiem się nie zgodzić. W chińczykach bardzo często są duże nieszczelności przez dyszę. U mnie było to 15-20fps różnicy. Warto zainwestować 20 zł w nową.

Śmiem się nie zgodzić. W chińczykach bardzo często są duże nieszczelności przez dyszę. U mnie było to 15-20fps różnicy. Warto zainwestować 20 zł w nową.

Ależ proszę , śmiej się nie zgadzać :D

Ale skoro nieszczelności na dyszy to pasowało by też zobaczyć od razu układ Tłok-cylinder bo tam też przeważnie są duże i ogólnie całe GB jeszcze raz złożyć .

Ale najpierw założyć gumę i sprawdzić na chrono , jak ma tyle ile powinien to nie ruszać .

@ White Owszem szybciej po jakiś pół może po roku trzeba gumę zmienić jednak przy plastikowych Elementa osiągnąłem znacznie prostszy i stabilniejszy lot kulki niż na gumowym typ H Madbulla i różnica zasięgu to jakiś 5m przewagi dla Elementa. Szczerze polecam :wink:

Jakiś cud ^^... H lepsze są tak jak pisze White gumowe, u kumpla w replice plasticzany Elementa wygniótł gume i prawie przebił, sam miałem ale lepiej mi działał nie H, teraz w kolejnej replice mam MadBulla i ten H rzeczywiście coś polepsza w porównaniu do zwykłego....

Ależ proszę , śmiej się nie zgadzać :D

Ale skoro nieszczelności na dyszy to pasowało by też zobaczyć od razu układ Tłok-cylinder bo tam też przeważnie są duże i ogólnie całe GB jeszcze raz złożyć .

Ale najpierw założyć gumę i sprawdzić na chrono , jak ma tyle ile powinien to nie ruszać .

Chińska replika i "tyle ile powinnno być" :icon_eek2:

Nawet jak napiszą średnia np. 390fps, to po doszczelnieniu układu otrzymasz parenaście/dziesiąt fps więcej.

@Autor: Co się da warto doszczelnić ;)

Pzdr.

Jakiś cud ^^... H lepsze są tak jak pisze White gumowe, u kumpla w replice plasticzany Elementa wygniótł gume i prawie przebił, sam miałem ale lepiej mi działał nie H, teraz w kolejnej replice mam MadBulla i ten H rzeczywiście coś polepsza w porównaniu do zwykłego....

Pzdr.

Ty to wiesz, ja to wiem. Ale są też tacy dla których czerwone auta zawsze będą szybsze, a dystansery będą dawały 5m zasięgu... If You know what i mean :)

Amen.

@White poszedłem do lasu z kumplem testować dystansery. Jeden dołączony do gumy Guardera, drugi zrobiony z kawałka izolacji kabla sylikonowego, trzeci H madbulla, czwarty H Elementa, piąty zrobiony z wkładu od długopisu. Długa dróżka przed nami, stoimy na jej początku z repliką, narzędziami i rozłożoną bluzą by nie zgubić żadnej części. Strzelaliśmy z tego samego miejsca. Najpierw tor lotu kulki - najlepiej wypadł typ H Elementa (i w berylu z gumką Systemy i w HK z czarnym Guarderem) później H Madbulla na trzecim miejscu wkład od długopisu, dedykowany dystanser Guardera i na końcu z izolacji kabla. Kolejnym krokiem było zmierzenie zasięgu. Ja stałem na końcu drogi, przede mną powbijane co ok 50 cm patyki. Po wyregulowaniu hop-upa seria strzałów w moją stronę (ziemia była piaszczysta więc było idealnie widać miejsce w którym spadają kulki) po tym zmiana dystansera, regulacja i tak każdy. Najlepiej wypadł wkład od długopisu i mniej więcej tak samo H Elementa, później H madbulla, dedykowany Guardera. Izolacja kabla sprawdziła się najgorzej.

Edit:

Nie tylko ja mam takie "złudzenia"

A ja, podobnie jak inni polecam Ci przed wydaniem kupy hajsu sprawdzić rzecz najtańszą-dystanser. W moim G&P (Lufa Madbull, guma systema, kulki 0,25 G&G) testowałem różne dystansery- Guardera (z zestawu z gumką), oryginalny G&P, chiński z cymy bodajże i typu H.

Wyniki:

Guarder- jest zdecydowanie zbyt duży i zbyt miękki. Jego miękkość wymusza mocniejsze podkręcenie, jego wielkość wymusza mniejsze podkręcenie. No ni chusteczki nie chciało mi się to zgrać. Zasięg- najmniejszy z mierzonych

G&P- Lepiej, jest mniejszy od Guardera, ale nadal dość miękki przez co trzeba było mocniej podkręcać HU. Większy docisk, mniejsza prędkość kulki, mniejszy zasięg.

Cyma- Blisko, coraz bliżej. Najtwardszy z trzech gumowych w tym zestawieniu, nie wymagał mocnego dokręcania, dobrze dociskał gumkę HU do kulki. Mimo firmy- najlepszy z gumiaków.

Typ H- bodajże PJ, ale już nic sobie za to ucinać nie dam. Po pozbyciu się okropnych nadlewek tworzywa i dokładnym przeszlifowaniu- sprawuje się rewelacyjnie, z racji kształtu i twardości wystarczy minimalna regulacja by kulki leciały prosto, daleko i celnie. Daje największy zasięg i co ważne- największą prędkość wylotową.

Nie podaję dokładnych wartości FPS i zasięgu, zaznaczam jednak, że różnice były wyraźnie zauważalne gołym okiem, więc siłą rzeczy musiały być duże.

Pozdrawiam

Cykuśny

Edited by Bellio96
  • Create New...