PatrykD3 Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Przepraszam za te przysłowiowe ak 74 i ak 47 bo wiem że poprawnie ta broń nazywa się poprostu AK. :) - ale to tak organizacyjnie :) Czy w tych ładownicach zmieszczą mi się magi od cm.028 ? http://allegro.pl/podwojna-ladownica-na-magazynki-m4-ak-74-a-c-m-i2427846885.html Z góry dziękuję za pomoc/ Link to post Share on other sites
Attero Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Przepraszam za te przysłowiowe ak 74 i ak 47 bo wiem że poprawnie ta broń nazywa się poprostu AK. :) - ale to tak organizacyjnie :) Czy w tych ładownicach zmieszczą mi się magi od cm.028 ? http://allegro.pl/podwojna-ladownica-na-magazynki-m4-ak-74-a-c-m-i2427846885.html Z góry dziękuję za pomoc/ Do tych ładownic kałaszowe magi się zmieszczą jak zdejmiesz klapy, nie inaczej. Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 (edited) Jak chcesz wygodnie i ładnie - nie kupuj tego ! Zbyt ciasne buty też da się założyć ale ... Edit: Poprawnie ta broń nazywa się tak jak ją nazwałeś. AK47 a AK74 to dwie różne sprawy - niby podobne ale nie takie same ... Edited June 25, 2012 by ALABASTER Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Co do zasady radziłbym unikać ładownic "uniwersalnych" (AK/M16), a w szczególności wszelkiego rodzaju "wynalazków" made in china". Wygodniejszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem wydaje się zakup ładownic dedykowanych do magazynków do AK. Link to post Share on other sites
RivPolska Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Jak chcesz wygodnie i ładnie - nie kupuj tego ! Zbyt ciasne buty też da się założyć ale ... Edit: Poprawnie ta broń nazywa się tak jak ją nazwałeś. AK47 a AK74 to dwie różne sprawy - niby podobne ale nie takie same ... To o czym mowa, zostało przyjęte do uzbrojenia jako AK. Oznaczenia liczbowe posiadały tylko prototypy, ale prototyp który został przyjęty, nazywał się AK-48-1 i AK-48-2 - odpowiednio kolba stała i składana. Link to post Share on other sites
PatrykD3 Posted June 26, 2012 Author Report Share Posted June 26, 2012 Mógłbym prosić o jakiś sklep gdzie mugłbym kupić ładownice do AK w cenie max 40zł Link to post Share on other sites
Dread Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Oznaczenia liczbowe posiadały tylko prototypy Było wałkowane po sto razy. Nazwa z datą figurowała w papierach, ale nikt jej zwyczajowo nie stosował (podobnie jak prawidłowa nazwa OAK poza biura nie wypływała, wszyscy nadal nazywali to AK, a trzeba wiedzieć, ze Cyma 028 to OAK, a nie żadne AK). Nazwa "AK-47" wypłynęła podobno dalej dzięki szpiegom, których interesowała właściwa, a nie zwyczajowa nazwa. Dzięki temu mamy kuriozalną sytuację, gdzie nazwę poprawną używają "wrogowie", a "swoi" używają nazwy potocznej, mówiąc, że prawidłowa nazwa nie istnieje. No, ale takie to czasy były. Mógłbym prosić o jakiś sklep gdzie mugłbym kupić ładownice do AK w cenie max 40zł Poszukaj na allegro, ale nie w "sport i turystyka", tylko w "kolekcje". Nie wiem, czy takie coś podejdzie wyglądem: http://allegro.pl/ladownica-ak-47-ak-47-na-trzy-magazynki-i2422007157.html Jak szukasz czegoś "nowocześniejszego" to szperaj właśnie tam. Link to post Share on other sites
PatrykD3 Posted June 26, 2012 Author Report Share Posted June 26, 2012 A nie napisałem ,że muszę je mieć pod system DPM do holenderskiej kamizelki Link to post Share on other sites
RivPolska Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Cóż, swoją wersję znam od sierżanta sztabowego WP z okresu 1955 roku. Nawet na wikipedii jest taka wzmianka: Rozkaz dowództwa armii radzieckiej, o przyjęciu karabinu do uzbrojenia, oficjalnie odrzucił jakiekolwiek oznaczenia rocznikowe. Z tego powodu używanie nazwy AK-47 w stosunku do jakiejkolwiek odmiany seryjnej karabinu, jest więc nadużyciem i błędem terminologicznym. Wszelkie oznaczenia typu: AK-46, AK-47 i AK-48 dotyczą wyłącznie poszczególnych odmian rozwojowych karabinu. W armii radzieckiej, karabin zawsze występował jako AK lub AKS. Bez oznaczenia roku. Występował również pod kodowym oznaczeniem – Wyrób 56-A-212 (AK) lub 212M (AKS). Jak chcesz to mogę Ci na PW podesłać cały artykuł o powyższej sprawie :) Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Poszukaj w MIWO Ale z DPM będzie problem. Link to post Share on other sites
Dread Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Cóż, swoją wersję znam od sierżanta sztabowego WP z okresu 1955 roku. Polska zakupiła licencję w 56 roku, a do uzbrojenia AK weszło w 58, ale szczegół. Poza tym, to sierżant WP z tego okresu mówiłby wyłącznie o pmK, a nie o AK, której to nazwy używano dopiero od 68 roku, choć w umysłach żołnierzy nadal długo jeszcze pozostawał pmK, zaś nazwa kbk AK odnosiła się do AKM. Rozkaz dowództwa armii radzieckiej, o przyjęciu karabinu do uzbrojenia, oficjalnie odrzucił jakiekolwiek oznaczenia rocznikowe. W rozkazie było "7,62 Awtomat Kałasznikowa obrazca 1947 goda", identycznie jak na przykład w SKS. Nikt nie mówi SKS-45, każdy powie SKS, choć poprawnie w nazwie stał również rocznik. Pamiętaj, że kwestie nazewnictwa rozpatrujemy w świetle naszych, polskich nazw, które choć podobne, to różnią się nieznacznie. Stąd te wszystkie dyskusje o AK-47 i AK, SKS-45 i SKS, SVD i SWD, czy modnym jakiś czas temu NDM A jak chcemy być bardziej papiescy od papieża, to błędem jest nazywanie cm.028 mianem AK, bo ma być OAK, tak stało w rozkazie. "AK" miało tłoczoną komorę i gładkie magazynki i było ciężkie jak nieszczęście. Tak jak mówiłem, temat był wałkowany sto razy, nie ma co zaśmiecać tego tematu o ładownicach. Link to post Share on other sites
PatrykD3 Posted June 26, 2012 Author Report Share Posted June 26, 2012 Dziękuje koledze ALABASTER. Bardzo fajna strona -tego właśnie szukałem. Koniec tematu. Link to post Share on other sites
wiciu_AK Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Mam kilka ładownic w DPM produkcji PSTG. Napisz do mnie na PW to się dogadamy ;) Link to post Share on other sites
pavel98 Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 A nie wiecie może czy w ładownicach woodland do m-16 o takich jak pod tym linkiem na allegro zmieści się magazynek cm 028. Oto link http://allegro.pl/kamizelka-taktyczna-vtlb-us-army-od-1pln-bcm-929-i2890363278.html Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Sugeruję zapoznanie się z regulaminem działu. Zamykam. Link to post Share on other sites
Recommended Posts