Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kamizelka IBA vs CIRAS (maritime)

Recommended Posts

Witam.

Moje pytanie skierowanie jest do właścicieli obu kamizelek, bądź jednej. Kto nie miał, nie widział, prosiłbym by się niewypowiadał jak nie zna się. Kiedyś miałem CIRAS'a Land ACM i świetna była dla mnie. Do leżenia może się nie nadawała, ale bardzo przyjemna kamizelka z tego jest.

Co jest lepsze - IBA (Interceptor Body Armor) czy CIRAS (Combat Integrated Releasable Armor System) Maritime?

Firma tutaj nie gra roli, a jeśli już to tylko te ACM.

Dokładnie chodzi mi o kamizelkę do taktyki zielonej bądź mieszanej (czarna z zieloną - MOUT?). Wszystkie wady i zależy prosiłbym żeby wymienić. Jak jest w tych kamizelkach gdy jest gorąco, bo zimą to jeszcze można samemu sobie poradzić.

One-77

Nic. ACM to badziew taka prawda. Może trafiłeś na dobry egzemplarz. Sam kiedyś miałem "CIRAS'a maritime" w olive. Latem to była masakra,to zwykła cerata w sumie. Ciężka kamizelka,niewygodna. "Świeciła" się. Wytrzymała w sumie pół roku,ale jak zamieniłem ją na PC z MIWO L. to różnica była kolosalna,a cena prawia taka sama (wtedy taki CIRAS kosztował 270-290zł ,a PC z MIWO 270 chyba,ale kupiłem używanego już za 250zł z ładownicami). ACM to badziew,który może się rozlecieć od samego patrzenia. Lepiej kup używkę IBA w woodlandzie kontraktową jak już chcesz IBA,albo coś używanego z MIWO lub może FLYYE (może uda Ci się dorwać CIRASA wtedy).

Edited by OFF

Iba jest gorsza niż ciras. Wojsko us przeszło z iby na mtv i iotv. Do lasu nie brałbym kamizelki zintegrowanej, ale jeśli sie upierasz twoja brocha. Wady produktów acm to fatalna jakość materiału, nici, dokładności szycia.Żywotność produktu jest niska, bez balistyki wygląda jak szmata, a masy balistyki nie wytrzyma długo. Kamizelki te są mało wytrzymałe na tarcie i obciążenia. Z kopii cirasa polecam flyee i pantaca. Gfc to inna nazwa acm.

Edited by axelrybaczewski

Troszke mnie te wypowiedzi nie satysfakcjonują, no ale jak chińskie to odrazu zło. Jak tak szybko poszły te kamizelki u krakmanów i innych sprzedawców, a ich na komisie nie ma, to znaczy ze są dobre. Chętnie bym kupił coś markowego, no ale nie zarabiam pieniędzy, gdyż jeszcze jestem się uczący w technikum :P

A ładownice chińskie (ACM) opłaca się kupować, czy tylko markowe?

One-77

Nie ma ich bo się sprzedają, a sprzedają się bo są tanie. To że klient rzuca się na to nie ma nic wspólnego z jakością. Tak jak i ty są ludzie którzy wolą kupić acm bo przecież jak się sprzedaje to musi być dobre - po co płacić więcej za kamizelkę która nie ma nawet ładownic??

Na komisie jest pełno acm, nie wiem jak z popytem, ale często to samo ogłoszenie pojawia się kilka razy na dzień.

Moja opinia jest taka że nic acm na co trzeba wydać pieniądze się nie opłaca. A mówię to po moich doświadczeniach z firmą jak i doświadczeniu znajomych.

Jak tak szybko poszły te kamizelki u krakmanów i innych sprzedawców, a ich na komisie nie ma, to znaczy ze są dobre

Człowieku proszę,nie rozśmieszaj mnie... równie dobrze mogłeś napisać o tym,że miliony much je g... i w takim razie musi dobrze smakować. :blink:

To badziew,a kupują je ludzie,którzy nie mają pojęcia o tym co kupują lub nie szkoda im wywalać kasy w błoto. Chcesz to sobie kup i sam się przekonaj. Pewnie na początku będziesz sobie wmawiać,że to super sprzęt i wygląda jak oryginał,w dodatku wytrzymały,a jak przyjdzie co do czego to przekonasz się ,że to był zły wybór i znowu założysz temat tutaj tylko już z pytaniem o lepszą kamizelkę. Zaoszczędź sobie czasu,trudu i pieniędzy i dokonaj lepszego wyboru już teraz.

A ładownice chińskie (ACM) opłaca się kupować, czy tylko markowe?

Skoro kamizelek nie opłaca się kupować,plecaków itp. to ładownic też nie..

Edited by OFF

Ogólnie to bym kupił co droższego, ale to już nie do końca zależy ode mnie. A na fajnego cirasa bym zbierał i zbierał, w moim przypadku to misja niemożliwa. Nie będę rozpisywał się czemu. Jak bym miał kase to bym kupił, wiadomo. Nie to, że mi szkoda, tylko żeby mi było szkoda to trzeba mieć. A bieganie w samej piżamie mnie już irytuje (w samym mundurze).

Mając kopie kopii (ACM), nie było czegoś niezniszczalnego, idealnego. Ale pełniło swoją funkcję i było dobre, czasami jakie ładownice uszkodzone miałem, ale to dało się naprawić i było. Znajomy też miał kopie CIRAS'a land jak ja tylko inaczej zmodyfikowanego ładownicami. Ja w ersofcie kasy i środków (nawet zdrowia) nie szczędze, ale można kupić coś wiele tańszego i mieć to dużo szybciej.

Takie coś miał bym zamiar kupić, ale... Zawsze jakieś ale. http://www.casg.pl/product-pol-264-PANTAC-Force-Recon-Vest-wersja-Land-Ranger-Green-.html

@Włodek - Też tak myśle, chociaż jakoś głośno o tym nie jest (chyba).

@axelrybaczewski - Do chestów nie mam gustu jakoś. Wole kamizelki, na których jest wszystko, a nie upychać po kieszeniach i plecakach przedmioty, które mogę mieć pod ręką. W CIRAS'ie miałem wszystko to co trzeba, troszke żałuje, że sprzedałem, gdyż chciałem być bardziej "leśny" i zostać snajperem z profesjonalnym GS'em. Jednak bycie snajperem po pierwsze zależy od innych (od rodzaju strzelanki i terenu), oraz repliki i pieniędzy oraz uczciwości innych. No i 600 fps to minimum, bo 4-5 sekund lotu kulki na 80-90 metrów to masakra. Tylko takie strzały w kamperów czy stojących noobków.

Ale do rzeczy. Ogólnie rzecz biorąc CIRAS'y (czy inne podobne kamizelki zintegrowane np. plate carrier'y) są o niebo lepsze od IBA?

W taktyce zielonej i tak się w zasadzie nie kładę na glebę, dzięki czemu jestem mobilniejszy, a w takich kamizelkach czuje się lepiej. A strzelanie na leżąco mnie nie kręci, szczególnie w chaszczach. A kto leży ten nie żyje :D

Jak kasa wpadnie (lub jakaś praca) to cos markowego kupie, obiecuje ;)

One-77

Na komisie wisi rrv od flaja. Markowy kompromis miedzy chestem a plejtem. Mam i mi pasuje. Wyguglanie iby daje dostatecznie dużo informacji. A co do biegania po lesie to ciras obładowany ładownicami i balistyką jednak przegrywa z chestami i beltkitami. Z doświadczenia , 3/4 moich trafień jest z leżenia lub przyklęku, a krzaczory to super ukrycie.

Załadowana IBA nie jest dobra do lasu. Raz jak się poślizgnąłem na zboczu, to później miałem lekki problem ze wstaniem, bo nie chciałem się tarzać po ziemi ;) Z IBY nie zrezygnuję, ale będę musiał się rozejrzeć za czymś innym do lasu, a interceptorek zostanie do CQB.

Jeśli chodzi o las to z pewnością coś luźniejszego i nie tak ciasno opinającego ciała.