HORMON Posted April 21, 2005 Report Share Posted April 21, 2005 Witam mam pytanko czy ktos z was szacowni koledzy :wink: dorabiał szynę montażowaniska do MP5 domowa metodą? Zastanawiam się czy gra jest warta świeczki? Czy tez lepiej jednak zainwestować w szynę z MG? Quote Link to post Share on other sites
cooleś Posted April 22, 2005 Report Share Posted April 22, 2005 Jak masz warsztat, frezarke i sporo czasu to może ci wyjśc taniej ;) Quote Link to post Share on other sites
PeePee Posted April 22, 2005 Report Share Posted April 22, 2005 Gdzieś ktos na 4um opisywał jak się robi taką szynę z płaskiego klocka lego. Bodajże bierzesz płaski klocek lego spiłowywujesz lekko te ząbki z góry i śrubkami przytwierdzasz "szyne" do body. Quote Link to post Share on other sites
Gecko Posted April 22, 2005 Report Share Posted April 22, 2005 a tak sie zastanawiam, czy jak sie zainstaluje na niskiej szynie (na MP5) kolimator to tradycyjne przyrządy nie przeszkadzają w jego używaniu ? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted April 22, 2005 Report Share Posted April 22, 2005 a tak sie zastanawiam, czy jak sie zainstaluje na niskiej szynie (na MP5) kolimator to tradycyjne przyrządy nie przeszkadzają w jego używaniu ? Nie. Zresztą te tradycyjne przyrządy celownicze to można o kant zada potłuc, są tak niskie, że w goglach na oczach nie da się celować :? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 22, 2005 Report Share Posted April 22, 2005 W przypadku kolimatora nie musisz miec widoku na cel przez celownik. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted April 22, 2005 Report Share Posted April 22, 2005 Nie. Zresztą te tradycyjne przyrządy celownicze to można o kant zada potłuc' date=' są tak niskie, że w goglach na oczach nie da się celować :? [/color'] Że przepraszam co ? Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted April 22, 2005 Report Share Posted April 22, 2005 Zresztą te tradycyjne przyrządy celownicze to można o kant zada potłuc, są tak niskie, że w goglach na oczach nie da się celować Czego to sie czlowiek nie dowie na forum... Uzywalem MP5 przez dwa lata i jakos tego problemu nie zauwazylem. BTW - wysoki montaz marujowski pozwala na uzycie standardowych przyrzadow, bo ma "przelot" w linii celowania. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Dziwnym trafem mam podobne spostrzezenia jak OLO wiec może trzeba by to zrzucić na karb ergonomii repliki dla poszczegolnych uzytkownikow zamiast publikować bezdyskusyjne opinie ;) Quote Link to post Share on other sites
Sonny Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Mam dokładnie takie same spostrzeżenia co OLO i WUKASZ!! Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Cóż proponuje więc wysłać mail do firmy H&K i powiedzieć tym głąbom jak to zwalili system celowniczy w swoim pistolecie maszynowym. Potem zaś skontaktować się z grupami AT na świecie i powiedzieć, że są partaczami bo mimo masek p-gazowych i gogli potrafią ich używać i celować. Przepraszam za OT ale nie mogę wytrzymać gdy ktoś brak swoich umiejętności maskuje wyssanymi z palca problemami. Poza tym wprowadza w błąd przyszłych użytkowników. Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 W przypadku kolimatora nie musisz miec widoku na cel przez celownik. Co masz na myśli? :| Quote Link to post Share on other sites
mantiz Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Jesli celuje sie bez zamykania drugiego oka to obraz plamki jest nakladany na obraz przesylany do mozgu przez oko ktore ma czysta linie celowania :) Tak to mniej wiecej wyglada. Podobny efekt obesrwujemy w lornetce. Teoretycznie na chlopski rozum powinnismy widziec dwa na wpol polaczone kola, a widzimy tylko jedno. Jest to nakladanie sie obrazu. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Chopine - to co napisa mantiz :) nie chodzi mi tu o to ze nie musisz widziec celu ;) tylko o to ze nie musisz widziec celu przez celownik kolimatorowy 8) Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Cóż proponuje więc wysłać mail do firmy H&K i powiedzieć tym głąbom jak to zwalili system celowniczy w swoim pistolecie maszynowym.Potem zaś skontaktować się z grupami AT na świecie i powiedzieć, że są partaczami bo mimo masek p-gazowych i gogli potrafią ich używać i celować. Przepraszam za OT ale nie mogę wytrzymać gdy ktoś brak swoich umiejętności maskuje wyssanymi z palca problemami. Poza tym wprowadza w błąd przyszłych użytkowników. Hmm, przypuszczam, ze wiem na czym polega problem Wukasza, Olo czy tez Sonny'ego. Jak ktos uzywa dosc duzych gogli - np. uvex ultravision - to moze miec problemy. Mialem MP5A4 i niestety ze wzgledu na okulary korekcyjne zmuszony bylem uzywac tak wielkich gogli. Celowanie przy uzyciu standardowych przyrzadow nie jest wtedy latwe. Jakby nie bylo jest to problem jedynie w srodowisku airsoftowym, wiec racz powstrzymac sie z pewnymi komentarzami, ktorymi swiadomie lub nie, robisz z ludzi idiotow. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Niestety posiadałem wzmiankowane przez ciebie gogle, strzelałem też używając Bolli 800 oraz z maską p-gazową na łbie. Dalej nie rozumiem problemu. Co do twojego komentarza to jak dla mnie stwierdzenie, że zacytuje : Zresztą te tradycyjne przyrządy celownicze to można o kant zada potłuc, są tak niskie, że w goglach na oczach nie da się celować jest samoczynny robieniem z siebie tego, czego robienie z ludzi ty przypisałeś mojej osobie. Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 1. Grupy AT maja do czynienia z ta bronia na codzien, wiec nie ma co kogokolwiek z nimi tutaj porownywac. 2. Jak by na to nie patrzec to airsoft jest pewnego rodzaju zabawa, wiec nie nalezy pewnych rzeczy brac tak doslownie. Krotko mowiac, dla przecietnego czlowieka strzelanie z mp5 ze stala kolba w duzych goglach nie jest zbyt wygodne(aczkolwiek nie niemozliwe). 3. Nadal uwazam, ze twoj komentarz mogl byc troche lagodniejszy. Staraj sie traktowac pewne rzeczy mniej doslownie. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted April 24, 2005 Report Share Posted April 24, 2005 Nie no jasne. Widziałem już wozaków tak opierających kolbę M-ki, że w normalnych warunkach albo straciliby zęby albo skończyli z wybitym barkiem. Widziałem wiele śmiesznych rzeczy, więc cóż może mnie zadziwić , że nie można dobrze celować z jednego z najpopularniejszych "pm'ów" na świecie. Już się "luzuje" zupełnie i nie zabieram głosu w temacie. Quote Link to post Share on other sites
pav Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 szyna Quote Link to post Share on other sites
pav Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 szyna gotowa chyba zdjęcia nie są za duże? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts