Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Mocny tuning CM048M AKM

Recommended Posts

Zębatki i silnik sobie odpuść. Weź za to tłok SHS z 15 zębami stalowymi (jak będzie trzeba spiłuj 2gi), uszczelnioną dyszę i kable niskooporowe + wtyczki Tdeans (możesz jeszcze zamontować mosfet). Jak dobrze złożysz, uszczelnisz (możesz się przejść do sklepu z ornigami aby kupić nowy na głowicę tłoka) możesz uzyskać powyżej 500fps (ja na sp130 wyciągnąłem 490fps).

• 3 weeks later...

Zębatki sobie odpuść, fabryczne są wyczesane. Jak chcesz mieć większą szybkostrzelność, to dobrze zrobisz biorąc MAX Speed Elementa. Sprawdź sobie na moim profilu, co mam w swojej CM 0.48 wymienione. Daje mi to wszystko 414 fps na fabrycznie zamontowanej pseudo M120, planuję wpakować SP130 Guardera i oczekuję skoku do około 480fps.

Już kupił, zatem, chyba nie wiele ma sensu ten temat. Zębatki kupiłeś w wersji "high speed" ACM, gdzie jak byk masz napisane "Idealnie nadają się do sprężyn nie mocniejszych niż 130 m/s.", nie są to dobre zębatki do mocnych tuningów mocowych i wydaje mi się, że o wiele lepszym rozwiązaniem są stockowe zębatki (też stalowe, też chińskie), za to, by zmniejszyć obciążenie silnika (i pobór prądu) kupiłbym łożyskowaną prowadnicę sprężyny, głowicę tłoka i łożyska kulkowe (przy takim springu z czasem się wyrabiają, ale te 40k kulek wytrzymają).

Przydałyby się jeszcze podkładki i jak już wcześniej wspomniano tłok ze wszystkimi zębami metalowymi + dysza doszczelniona.

Adamso, taki "problem", że gearbox 0.2c to wszystko ma już fabrycznie.

Ogólnie, powinieneś był najpierw spytać, co najlepiej byłoby kupić. Bo skoro kupiłeś i teraz pytasz, to albo zrobiłeś coś zbyt pochopnie, albo jesteś głupi bo nie wiedziałeś co kupujesz, albo trolujesz.

Edited by SirHawk

Opis sklepu jak i cena wskazuje, że te zębatki ACM to nic ponad stockowe, zatem po co wymieniać, skoro nie są lepsze? (chyba, że najpierw wsadził nowego springa i ząbki poszły :P)

@SirHawk

0.2c wydaje mi się tylko oznaczeniem szkieletu. cm 0.48 które rozbierałem miało plastikową prowadnicę (fakt, z łożyskiem), głowica tłoka bez łożyska, kiepsko wypodkładkowane zębatki. Posta pisałem sugerując się stockowymi parametrami cm 0.48, jeżeli wersja "m" ma faktycznie więcej, to zwracam honor.

All China Made rebranduje SHS i sprzedaje za połowę ceny.

Logika mi podpowiada zwykle chęć zysku, rebrandowane przedmioty zwykle kosztują odrobinkę więcej oryginału (z racji chodźby samego faktu, że nie jest się producentem danego towaru). Zwyczajnie logika podpowiada, że taki uznany producent jak SHS prędzej by sam sprzedał w tej cenie zębatki, niż oddał towar tak tanio, by ACM zarobił.

Już prędzej jestem skłonny dać wiarę, że to SRC rebranduje ACM... ale to nie świadczyło by najlepiej o SHS.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...