OFF Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 No skoro tak twierdzisz... to ja Ci mogę tylko współczuć. Replika MA znaczenie i kolimator też ma. Nie powinno kupować się kolimatora pierwszego z brzegu i dołączyć tego do pierwszej, lepszej repliki. No chyba, że do lansu, to wtedy nie ma znaczenia. To jest ASG. Ważne żeby dobrze działał. To,czy ładnie wygląda na replice to sprawa drugorzędna (a przeważnie nieistotna). No,ale dobrze wiadomo,że są ludzie,dla których bardziej się liczy lans i wygląd. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 (edited) Chodzi o to, żeby dopasować kolimator, bo nie wszystkie współgrają z replikami. Np. niektóre kolimatory na MP5 uniemożliwiają swobodnie pociągnąć za suwadło zamka, na niektórych replikach muszka nam zasłania punkt celowniczy, na innych kolby nie da się złożyć prawidłowo, na jeszcze innych celowanie z kolimatora będzie nie możliwe. Kolimator działa nawet ze 100% zamkniętym przednim flipem, reszty problemów nie miałem okazji widzieć. No właśnie, w tym problem... Edited August 13, 2012 by Alexanderexis Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Kolimator działa nawet ze 100% zamkniętym przednim flipem, reszty problemów nie miałem okazji widzieć. Quote Link to post Share on other sites
Guest extremateria Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Jak w opisie. Taka replika: Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted August 13, 2012 Author Report Share Posted August 13, 2012 Replika nie ma znaczenia podczas gdy dobieramy kolimator ponieważ do każdego kolimatora możemy dopasować odpowiadający naszym potrzebą montaż . Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 @Alexanderxis: Większość tych problemów rozwiązuje zastosowanie odpowiedniego do danej sytuacji montażu i ustawienia kolimatora na szynie. @UP: Po co byłeś szybszy ode mnie?;p Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 No, chyba nie do każdego... Poza tym montaż nie załatwi wszystkich problemów, nawet części z nich. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 No to podaj jakieś przykłady, proszę bo ciekaw jestem. Jedynym z tych problemów, którego nie rozwiąże montaż to kolimator na jaskółczym ogonie w AK. Ale w jakich replikach nie da się celować z kolimatora? W jakich replikach kolimator z prawidłowo dobranym montażem muszka zasłania punkt celowania? Gdzie na MP5 trzeba zamontować kolimator, żeby przeszkadzał w wykorzystywaniu suwadła? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Ludzie, spokojnie. Przecież to Axel... Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 WHAT!?!? Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 No to faktycznie, podam jakieś przykłady, może nie za jasno się wyraziłem. Weźmy kałacha z szyną ris na chwycie przednim i większość chińskich kolimatorów, gdzie odległość oka MA znaczenie. Jak będzie to kolimator ze znakiem (np. eotech), to celownik będzie tak wielki, że nie będzie go widać. Lepiej jest już z kropką, bo wystarczy zmienić natężenie światła, ale nie zawsze to pomaga. Weźmy odrobinę dłuższy kolimator i mamy trudności z wykorzystaniem suwadła w MP5 (w asg to tak wielkiego znaczenia nie ma, ale mi to by cholernie przeszkadzało). Weźmy nawet taką muszkę,gdzie kropka włazi w jej osłonę i potrafi przysłonić cel, a użycie wyższego montażu jest już niewygodne. Co prawda można obciąć muszkę, ale wtedy tracimy "celownik" mechaniczny. Na małej replice duży kolimator strasznie potrafi przeszkadzać, zamiast pomagać. Miałem jeszcze tyle sytuacji do wymienienia, ale już po 22:00 i mi wyleciały z głowy. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Tfu, Alex miało być, literówka a wyszło głupio :D. Oczywiście nie o Ciebie chodziło. Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted August 14, 2012 Author Report Share Posted August 14, 2012 W kalachu zawsze możemy zastosować montaż boczny bądź długa szyne przez cala replikę. Co do m4 i rodziny zawsze można zastosować wysoki montaż , podwyższenie szyny ris lub szyne na chwyt transportowy. Panowie zapraszam do kontynuacji dyskusji na temat kolimatorow . Zakładam ,że większość osób wie w jaki sposób chce mieć zamontowany kolimator i gdzie (w tym ja ) a problem dotyczy tylko wyboru odpowiedniego modelu . Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 W wyborze modelu wcale nie ma problemu :D. http://allegro.pl/profesjonalny-otwarty-kolimator-laser-4-tryby-o-i2554635231.html to jest najlepsze, co można kupić do około 200-250zł. Problemem może być jego mało taktyczny wygląd :P. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Problemem jest nie kolimator, a montaż. np w mp5 problem rozwiązuje się przy zastosowaniu montażu wysokiego ( w moim wypadku montaż prosty KA). Kupowany był nie dlatego że suwadło nie jest dostępne z niskim, a dlatego że niski montaż źle współgra z maską p-gaz. Jeśli chodzi o normalne kopie, a nie gówna all china made, to wygodny będzie aimpoint m2 jak i eotech. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Tylko, że te aimpointy m2 i eotechy to takie samo ACM jak pozostałe? Dorabiasz filozofie do czegoś co jest banalnie proste. Algorytm: wybieramy kolimator który nam sie podoba, ew który jest dobry>>> montujemy go na naszej replice>>> strzelamy>>> albo zostawiamy, albo zmieniamy montaż, podnosimy szynę czy coś. Gdzie tu miejsce na jakieś "pasowanie kolimatora do repliki"?! Wciskasz jakieś argumenty o maskach p-gaz z dupy wziętych, ile osób i jak często w ogóle biega w masce p-gaz? Człowieku, kolega po prostu zapytał o dość dobry kolimator w cenach jakie są typowe dla kolimatorów w ASG. Chcesz dobry (DOBRY) kolimator? Odwiedź strony aimpointa. Albo wskocz na allegro i wybierz sobie coś z okolicy cenowej 1000-2500zł. Cała reszta to wytwory z ryżu i papieru (ryżowego) klejone klejem z ryżu. Ale mi to wystarcza. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Dex niektórzy bawią się w ersoft troche inaczej niz hajkap, chest na 2 magi, 2 kanapki do kieszeni bojówek i gogle od zielonej pantery. Tak jak powiedziałem jedyny problem z kolimatorem jaki miałem to niski montaż z mp5 wymagał gimnastyki przy masce P-gaz. Zmiana montażu na wysoki rozwiązała problem. Dla kogoś kto nie nosi czegoś dziwnego typ kolimatora nie ma znaczenia, ważna jest tylko jakość. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Ty no popatrz, ja sie w takim razie bawię inaczej jak to nazwałeś a nie mam takich problemów. Skończ, zostało wyjaśnione. Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 Dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts