Faust268 Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 Witam. Całkiem niedawno wpadło mi w łapki własnie AK 47 CM 0.28. Jako że nie przepadam za kolbami i preferuje małe repliki odmontowałem już kolbę. Ale na dniach wpadł mi dogłowy pomysł skrócenia lufy aż do chwytu przedniego. Moje pytania brzmią: - Czy skrócenie lufy przełoży się na zasięg/FPSy/celność ? - Jak poprawnie powinno się skrócić lufę w warunkach domowych i czy wogóle się da? Z góry dziękuje za opinie i rady. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 Celność jak najbardziej pogorszy się, FPSy i zasięg nie wiem, jakkolwiek zgaduję, że też spadną. A lufę wewnętrzną lepiej nie skracaj, jak nie umiesz. Możesz przez to ugiąć ją w miejscu przecinania. Zdecydowanie bezpieczniej kupić krótsze lufy, jakkolwiek wszędzie widzę tylko długie lufy... Jak poprawnie skrócić lufę? Wsadzasz lufę w imadło i jedziesz piłą do metalu. Jeżeli lufa jest z plastiku, to z łatwością przetniesz, ten plastik też chyba jest twardy na tyle, by się nie zgiął. Z lufą wewn. będzie mniej ciekawie, widziałem kiedyś proces skracania lufy ale nie pamiętam, jakim narzędziem. Wtedy trzeba bardziej uważać. Quote Link to post Share on other sites
matheoo41 Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 Zasięg/FPSy/celność nie spadną, jeżeli dobierzesz odpowiedni cylinder. Quote Link to post Share on other sites
wespoli Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 Z lufą wewn. będzie mniej ciekawie, widziałem kiedyś proces skracania lufy ale nie pamiętam, jakim narzędziem. Wtedy trzeba bardziej uważać. Piłka do metalu. Końcówkę przejechać pilnikiem, co by zadziorów nie pozostawiać. Uważaj wkręcając w imadło, żeby jej nie zgnieść. Lufa od cm.028 i tak nie powala precyzją- więc po co kombinować. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 A teraz oświeć nas, jak za pomocą brzeszczota i pilnika wykonujesz koronowanie lufy. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 Wiciok czy to takie ważne w AS ? Przez moje ręce przeszło parę egzemplarzy gdzie lufy były skracane (cięcie na kiełbasę) lub w końcowej fazie przecinania ułamane ( robił to znany serwis) i użytkownikom to nie przeszkadzało tym bardzie że idzie głównie full auto w AEG-ch . Quote Link to post Share on other sites
adamso Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Nie skracałem lufy wew. nigdy, ale jakbym miał takie coś zrobić, to do lufy wew włożyłbym coś idealnie dopasowanego, twardego i powoli brzeszczotem jechał dookoła, a potem delikatnie wyszlifował końcówkę (np prostą szlifierką z odpowiednim kamieniem) Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 Ja to robię prościej - lufa w wiertarkę i przykładam brzeszczot. Potem stożkowy frez, taki z pumeksu zrobiony i mamy piękną "koronę" lufy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts