alex90023 Posted April 27, 2012 Report Share Posted April 27, 2012 (edited) Witam, wiecie gdzie jest możliwosc dorobienia identycznego elementu tyle, że obecnie jest wykonany ze znalu a chciałbym żeby byl ze stali dlatego, że obecnie nie jest dość wytrzymały, która firma podjeła by sie temu zadaniu ? Prawa strona Lewa strona Tył Edited April 27, 2012 by alex90023 Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted April 27, 2012 Report Share Posted April 27, 2012 Znjajdz kogoś kto ma dostęp do frezarki, tokarki itp. Zrób plany tych części z wymiarami i idź do niego. Coś takiego zrobił by każdy kto ma narzędzia, nie musi to być firma idź do kogoś prywatnie-wyjdzie taniej. Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted April 27, 2012 Report Share Posted April 27, 2012 (edited) Czy ja wiem, to pewnie mały element, więc może być trochę trudno zrobić. A cena zależy od tego na kogo trafisz (i rozrzut może być znaczący). W każdym bądź razie życzę powodzenia w poszukiwaniach. Tak w ogóle to ile planujesz wydać na tę część? PS. Jak Ci się uda dorobić to napisz za ile :icon_biggrin: Edited April 27, 2012 by 14100715 Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted April 27, 2012 Report Share Posted April 27, 2012 Zapytaj chłopaków na forum cnc: www.cnc.info.pl Quote Link to post Share on other sites
alex90023 Posted April 27, 2012 Author Report Share Posted April 27, 2012 @14100715 pytasz ile chcem wydac na dorobienie tego elementu ? tyle ile będzie to kosztowac mysle że do 500 zl sie zmieszcze jeżeli więcej trudno. Quote Link to post Share on other sites
jakubj123 Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 Witam Mam pytanie odnośnie dorobienia częście z jakiegoś lepszego metalu niż znal.Gdzie i czy wogóle można coś takiego zlecić??Chodzi mi o podstawe dwójnogu do m60(ta wersja z Vietnamu, jak każdy wie łamie to się od razu i dwójnóg dosyć beznadziejnie pracuje)i jeszcze o rączke do noszenia.Próbowałem dodzwonic się do G&H bo słyszałem że dorabiają ale nie udało się:/Byłem u lokalnego tokarza/operatora cnc to powiedział mi ze najwczesniej za 4 miesiące i będzie to kosztować jakieś 500 zł.Wie ktoś gdzie można takie coś zleić i tak zeby nie wydać fortuny? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 Przejdź się na warsztat jakiejś uczelni technicznej.Dobrze zagadasz to ci zrobią. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 Ręcznie wypiłować. Będzie najtaniej. Tokarz czy frezer CNC bierze sporą kasę bo obróbka jest droga ale szybka. Kwestia kolejna to napisanie programu na CNC. Ewentualnie Pan Henio za 2-3 flaszki na konwencjonalnej frezarce coś dorobi. Quote Link to post Share on other sites
jakubj123 Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 dorobić samemu nie głupi pomysł ale trzeba mieć jeszcze jakieś narzędzia dokładniejsze a ja mam tylko zwykłą szlifierkę i wiertarkę:/ poza tym sam kształt jest dość skomplikowany:/ ma ktos jeszcze jakiś pomysł? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 To idź do jakiegoś majsterkowicza. daj mu zdezelowaną rzecz i niech dorobi :icon_smile: - ostrze zrobione z rozklepanej bieżni łożyska, rękojeść to... stare "dżinsy" i żywica epoksydowa ;) - otwieracz do puszek i wyciągacz do gwoździ z tytanu. Wycięty kątówką i wyprofilowany małą szlifierką. Wzorek robimy flamastrem i podgrzewamy. :icon_smile: Wszystkie te noże powstały w piwnicy przy użyciu palnika, młotka, kowadła, kwasu, flamastra itp. I nie mów że się nie da :) Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Poszukaj najbliższego Pana Henia z tokarką i frezarką. Dorobi Ci to najtaniej. Jeśli zlecisz to na CNC to cena będzie kosmiczna, bo koszt pracy maszyny jest wysoki i do tego trzeba jeszcze program napisać. Pan Henio powinien dać sobie radę jeśli przyniesiesz mu starą część. Najlepiej jednak jakbyś się pokusił o zrobienie rysunku technicznego elementu. Ja już co nie co dorabiałęm właśnie w takich małych zakładach i może nie było zawsze za flaszkę, ale na pewno taniej niż w dużych firmach. G&H np. nie przypadło mi do gustu, gdyż ceny jakie mi podawali były dość wysokie w stosunku do tego co mieli zrobić. Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 ja dorabiałem zawór u miejscowego tokarza. Dałem mu za to flaszke i było ok . co do CNC . Tak jak pisali przedmówcy , samo napisanie programu jest czasochłonne i tutaj głównie za to się płaci, poszukaj po forach może ktoś Ci taki projekt ogarnie za niewielką cenę i wtedy uderzaj do tokarza cnc , myślę , że będzie duużo taniej . Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 (edited) Najpierw robisz rysunek, potem piszesz proces technologiczny, następnie piszesz program na obrabiarkę i generujesz kod na maszynę. To nie tak hop siup na krówkę i od razu cielaczek. Edited August 31, 2012 by seger Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 (edited) Oj tam Seger, szybko to dosyć idzie. Kolega poda wymiary. Ja muszę mieć rysunek bądź oryginał. Toczyć mogę (nawet i skomplikowane bo cnc mam), z frezowaniem gorzej bo na razie nie mam na czym. proste rzeczy przefrezować to mogę i na tokarce, ale to tylko jakieś pierdółki. Inaczej: przejdź się jeszcze do lokalnego frezera ale na zwykłą maszynę. Jak nie, pisz na pw to Ci postaram się znaleźć jakiegoś wysyłkowego. Edited September 1, 2012 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 (edited) Mi jako pierwszemu i chyba jedynemu montaż dwójnogu robiło G&H, i wyszło jako tako - wymagało mojego wkładu w dopasowanie(za to tanio). Alternatywa jaką znalazłem jest to: http://shop.ernstarm...48&categoryId=8 myślę że warto, jak półtora roku temu pisałem to nawet zgodzili się wysłać do PL. Na stronie nie mają, ale mieli egzemplarze w stanie dobrym za nieco mniejszą kasę - napisz do nich! Edited September 1, 2012 by Trzmielor Quote Link to post Share on other sites
krolik1982 Posted October 22, 2012 Report Share Posted October 22, 2012 mogę dorobić praktycznie każdą cześć repliki z stali lub aluminium ponieważ pracuje na obrabiarkach CNC jedyna różnicą jest cena ponieważ przy wykonaniu elementu ze stali nie dochodzi cena materiału a aluminium trzeba kupić Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts