Wiewioor Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Witam. Ostatnio oglądając dokument w TVN zobaczyłem dziwny łącznik (?) magazynków, czy co to tam jest. Zastanawia mnie: Jak się tego używa? Jak jest sens używania tego? Jak to się nazywa? Nie rozumiem tej idei, po co magazynek pod takim kontem, ponadto zwróćcie uwagę, że nie wejdą tam dwa takie same magazynki STANAG. Ten który jest aktualnie załadowany musi być krótszy (10 nabojowy) i tym samym nie rozumiem takiego zastosowania, skoro logicznym wydaje się być używanie zwykłych łączników magazynków, gdzie są one jeden obok drugiego. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 (edited) To jest nie tyle łącznik magazynków, co tzw. mag holder (nie znam polskiego odpowiednika tego określenia), pozwalający przenosić załadowany magazynek w pobliżu broni, dzięki czemu można go szybko podpiąć w razie potrzeby. http://www.hsgear.bi...tid~85-TMC.html Edited September 23, 2012 by Pietracha Quote Link to post Share on other sites
Traker Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 To nie jest m4! Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 To chyba chodzi o przenoszenie broni w bazie, gdzie nie można mieć stricte podpiętego magazynka. Tu mag nie jest podpięty, ale w razie potrzeby, w ułamek sekundy można go podpiąć i załadować broń. I fakt, to nie jest M4 raczej. Quote Link to post Share on other sites
sarnuch Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Jeśli Matrix się nie myli to może być to o czym mówi; podobny system jest widoczny tutaj: http://www.zfi-inc.com/p/174/mth-horizontal-magazine-carrier Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 To nie jest m4! Według mnie to jakaś późniejsza wersja XM177 (pierwsze nie miały deflektora łusek). Świetnie wygląda w tej konfiguracji. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 To jest Colt 653 protoplasta M4 Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 653 nie miał deflektora :smile: Poszperałem trochę, najprawdopodobniej jest to model 723: http://www.ar15.com/...&f=123&t=539727 Drugie zdjęcie od góry. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 faktycznie :) Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Izrael z tego co wiem SAMODZIELNIE przerobił M16A1 Rifle na karabinki. Jesli jakoś się mylę - poprawcie mnie Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Ale na zdjęciu chyba jest cywilny klon. Nie ma trybu auto. A cywilne klony często odbiegają od oryginału. mg34. Zakupili partię 653. Oraz M16A1. Te ostatnie bardzo często zostały przerabiane na karabinki skracano lufy. Na zdjęciu jest więc jakiś cywil bo z m16a1 na pewno nie powstał. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Skąd wiesz, że nie ma trybu auto? Tak z czystej ciekawości pytam, bo po fotce nie jestem w stanie tego stwierdzić. Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Na jakimś forum (chyba ar15) jest lepsze zdjęcie. I o ile dobrze pamiętam nie ma tam osi ognia ciągłego. Poza tym w Merkaz shikum veAhzaka nie robili takiej modyfikacji. Wiec jestem pewien, że to nie oryginał armijny tylko klon. No i zawieszenie wygląda jak ze sklepu dla wędkarzy ;-) Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Broń wygląda na "customizowaną" przez IDF. A zawieszenie to "issue" IDF, było w newsach na wmasg. Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Dla 653 pierścień chwytu miałby być płaski a tu nie jest. A 653 to, też nie jest ze względu na deflektor. Tym bardziej nie jest to katsar czy menusar. W IDFie takie coś nie powstanie bo nie ma takiego upper receivera. O zawieszeniu się nie wypowiadam bo pojęcie issue w IDF'ie ma inny wymiar. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 (edited) http://zombiehunters...p?f=109&t=98752 http://zombiehunters.org/forum/viewtopic.php?f=107&t=2833&start=2544 Edited September 24, 2012 by Pietracha Quote Link to post Share on other sites
Wiewioor Posted September 25, 2012 Author Report Share Posted September 25, 2012 Wielkie dzięki za odpowiedź. Człowiek uczy się całe życie :) Co do tego karabinka, to kolega wyżej rzucił już linkiem do forum. Jest to amerykańska cywilna broń ucharakteryzowana na IDF, z tego co zrozumiałem na tym forum. Quote Link to post Share on other sites
Robbb Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 to jest zwykły łącznik magazynków , widzieliście oczywiście magi złączone taśmą w czasie akcji na filmach he he , to coś ma to same zadanie i gdzieś już to widziałem , ma na celu trzymanie zapasowego maga pod ręką o ile maki góra dół trzeba obrócić o 180 stopni a w tym celu obrócić rękę przy wypinaniu i zejście z lini celowania o tyle te łączenie wymaga obrotu magów o 90 stopni i można zmienić mag bez większych problemów mając cel , dodatkowo przy tak głębokim gniezdzie magazynka jak w M4 i klonach dwa złączone magi są długie i niewygodne , na zdjęciu jest tylko jedna dziwna rzecz mag dolny został wciśnięty amoo do środka i cały sens tego urządzonka poszedł w piach . Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 to jest zwykły łącznik magazynków , widzieliście oczywiście magi złączone taśmą w czasie akcji na filmach he he , to coś ma to same zadanie i gdzieś już to widziałem , ma na celu trzymanie zapasowego maga pod ręką o ile maki góra dół trzeba obrócić o 180 stopni a w tym celu obrócić rękę przy wypinaniu i zejście z lini celowania o tyle te łączenie wymaga obrotu magów o 90 stopni i można zmienić mag bez większych problemów mając cel , dodatkowo przy tak głębokim gniezdzie magazynka jak w M4 i klonach dwa złączone magi są długie i niewygodne , na zdjęciu jest tylko jedna dziwna rzecz mag dolny został wciśnięty amoo do środka i cały sens tego urządzonka poszedł w piach . Padłem ze śmiechu ... Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 na zdjęciu jest tylko jedna dziwna rzecz mag dolny został wciśnięty amoo do środka i cały sens tego urządzonka poszedł w piach . No tu się akurat mylisz. Przypatrz się dokładnie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts