Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Regulacje prawne przy zakupie repliki (wiek)

Recommended Posts

Czyli jak pójdę sam to mi mogą nie sprzedać?

Dokładnie tak, nawet powinni (nie sprzedać).

A jeśli miałbym jakąś zgodę np. na piśmie?

Wtedy będą zmuszeni ustąpić, pewnie nawet na dodatkowe rabaty się załapiesz :hahaha:

Albo babcie wezmę :icon_biggrin:

To może być zbyt wiele, dla tych biednych sprzedawców... :maniak_strach:

Edited by Kudłaty

A o tym, że się zgadzają wiesz z...

Ile Ty masz lat? Jeśli coś jest dostępne od 18 lat, to wszystko na ten temat. Chyba, że jak za chwilę jakiś małolat zapyta jak kupić wódkę, bo rodzice się zgadzają ale w sklepie nie chcą mu sprzedać, to też udzielisz analogicznej porady?

Jeżeli rodzic, babcia kupi replikę sobie, a potem odda ją małolatowi - to jego sprawa i jego odpowiedzialność. Ty sytuacje znasz forum, z postów zainteresowanego małolata. Co nie przeszkadza Ci w udzielaniu rad, w jaki sposób może ominąć obowiązujące go zakazy. Brawo, moderator na wzór konspekt...

A o tym, że się zgadzają wiesz z...

Ile Ty masz lat? Jeśli coś jest dostępne od 18 lat, to wszystko na ten temat. Chyba, że jak za chwilę jakiś małolat zapyta jak kupić wódkę, bo rodzice się zgadzają ale w sklepie nie chcą mu sprzedać, to też udzielisz analogicznej porady?

Jeżeli rodzic, babcia kupi replikę sobie, a potem odda ją małolatowi - to jego sprawa i jego odpowiedzialność. Ty sytuacje znasz forum, z postów zainteresowanego małolata. Co nie przeszkadza Ci w udzielaniu rad, w jaki sposób może ominąć obowiązujące go zakazy. Brawo, moderator na wzór konspekt...

Kuba weź wyluzuj. Sam też zaczynałem jak miałem 16lat,kupiłem replikę przez internet bez problemu. Właściwie to zamawiałem wszystko z rodzicami i też wszystko obgadane miałem i ustalone z nimi. Ja nie mam powodu żeby mu nie wierzyć bo znam takie sytuacje,które on opisuje. Walcz w takim razie też z nieletnimi,którzy kupują repliki przez internet...

A ogarniasz subtelną różnicę pomiędzy nieletnim, który kupuje replikę przez internet - a takim, którego rodzice co prawda na zakup się zgadzają, ale dziwnym trafem nabycie jej online w grę nie wchodzi??? Bo dla mnie to dość zastanawiające. Szczególnie skoro delikwent na forum pisze - czyli internet ma.

To, że małolat jak się uprze to replikę kupi - to jedno. Małolaty tak mają, ciężko lać psa za to, że szczeka. Ale pomaganie mu w tym - przez osobę wydawałoby się dorosłą i do tego zawiadującą działem (de facto) dla początkujących, to coś zupełnie innego. Sądzę, że powinieneś to dostrzegać...

Chociaż jeśli jesteś przekonany o swojej racji i słuszności prezentowanej postawy, to nie widzę przeciwwskazań żebyś to Ty poszedł i kupił mu tę replikę. Zdaje się, żeście obaj z Wrocławia? No to jak towarzyszu - pomożecie? ;-)

Edited by Kuba

Nie wiem,czy wiesz ale w dzisiejszych czasach to normalne,że rodzice czasem nie mają wystarczająco czasu na takie sprawy,ale sam pisał że może ich jakoś wyciągnie do sklepu. Więc wątpię żeby był tutaj problem ze zgodą rodziców...

Też się dziwię,dlaczego zakup przez internet nie wchodzi w grę,ale to też pewnie da się jakoś wytłumaczyć (np. nie chce czekać na replikę,woli obejrzeć ją przed zakupem itd. itd.). Skoro wpadł na pomysł żeby wziąć babcię itd. to równie dobrze wpadłby na pomysł z kolegą sam,jeżeli rodzice o tym będą wiedzieć i się zgodzą to nie wiem dalej jaki masz z tym problem. Jeśli nie ma 16 lat to i tak raczej z żadnym teamem z okolicy nie pogra.

Ale jeśli jesteś przekonany o swojej racji i słuszności prezentowanej postawy, to nie widzę przeciwwskazań żebyś to Ty poszedł i kupił mu tę replikę. Zdaje się, żeście obaj z Wrocławia? No to jak towarzyszu - pomożecie? ;-)
Nie jestem jego kolegą,nie mam w tym żadnego interesu,jestem zajęty swoimi sprawami? :icon_wink: Towarzyszu.

O tym, że pomysłowość małolatów nie zna granic, wiadomo co najmniej od czasów słoneczka. Natomiast jeśli masz zamiar wpierać sobie, że w ww. wypadku na pewno wszystko OK (bo skoro małolat tak napisał, to tak jest) i udawać, ze nie widzisz nic zdrożnego w tym co Ty (nie małolat) zrobiłeś - to Twoje święte prawo. Ja w każdym razie pasuję,

. ;-) Edited by Kuba

Podstawa prawna? Nie wiem co ma piernik do wiatraka, ale skoro Cię to interesuje, to może zaczniemy od tego, że (co do zasady) małolat w ogóle nie może samodzielnie zawrzeć skutecznej umowy kupna repliki (art. 15 - 21 KC)? Co wszelkie dalsze rozważania w tym temacie wydaje się czynić zbędnymi.

Edited by Kuba

Podstawa prawna? Nie wiem co ma piernik do wiatraka...

Pewnie to, że o tym jest ten temat, ale Ty, wpadłszy w moralizatorski ton strofując OFFa, chyba to przeoczyłeś.

Wiem, że niepełnoletni mają ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Zastanawiałem się tylko, czy istnieje jakaś dodatkowa regulacja prawna dotycząca stricte replik broni. Zapytam inaczej: czy tak jak w przypadku wyrobów tytoniowych i alkoholu, sprzedający może odmówić sprzedaży repliki osobie, która nie okazała na jego żądanie dokumentu potwierdzającego pełnoletniość?

Repliki....to zabawki...

Tak, ale zgodnie z prawem, osoba pomiędzy 13 a 18 rokiem życia (czyli posiadająca ograniczoną zdolność do czynności prawnych), teoretycznie może mieć problem z zakupem repliki, gdyż transakcja taka może nie należeć do "umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego" typu zakup bułek czy gazety.

Tak, ale zgodnie z prawem, osoba pomiędzy 13 a 18 rokiem życia (czyli posiadająca ograniczoną zdolność do czynności prawnych), teoretycznie może mieć problem z zakupem repliki, gdyż transakcja taka może nie należeć do "umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego" typu zakup bułek czy gazety.

Zgadzam się. Odpowiadałem w sensie ogólnym. Ale prawo prawem, teoria teorią a praktyka praktyką.

Tzn. Idz spróbuj kupić i tyle.

Zakup repliki przez internet trwa dosłownie kilka minut. Tu ma w dodatku forum, gdzie może pytać o poszczególne modele. Jeżeli nawet coś tak momentalnego odpada i jest pytanie o inne możliwości zakupu repliki, to coś jest zdecydowanie nie tak.

O ile się nie mylę, nieletni nie mogą przeprowadzać oficjalnych zakupów pojedynczych przedmiotów o większej wartości. Ale encyklopedią prawną nie jestem.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...