Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Czym zastąpić sylikon.

Recommended Posts

Brak mi słów. Autor chciał przesmarować replikę, dlatego pyta się o zastępstwo oleju silikonowego. Ciekaw jestem jak ładujecie w domowych warunkach CO2 albo sprężone powietrze do repliki jak mi się wydaje na green gaz, nie używając adapterów itp. Bardziej jestem ciekaw jak smarujecie replikę CO2...

Jeżeli mówimy o smarowaniu i to jest klamka nbb to wystarczy zakonserwować jedynie uszczelki na magazynku. Unikaj WD40 i innych wynalazków które służą do innych celów. Olej sylikonowy możesz dostać w marketach budowlanych i stacjach benzynowych więc nie wiem czy jest sens szukać zamiennika.

Edited by Buniek92

Heh, po pierwszych dwóch postach nawet się nie zdziwiłem, normą jest że niektórzy tutaj rozumieją coś na opak, lub czytają ale nie rozumieją i po prostu piszą 'coś tam coś tam'.. myślałem że poleci na mnie hejt że już lepiej użyć gg, aż tu nagle Buniek92 mile mnie zaskoczył, widać człowiek myśli trzeźwo i zrozumiał, czym jakże istotnie podniósł mnie na duchu i przywrócił wiarę w ludzi :D

Ekhem..

W każdym razie, jak Buniek zauważył - chodzi mi o to czym ją przesmarować, bo chciałbym wyjść na dwór i wystrzelić z 2 magi sprawdzając czy działa, a nie będę tego robił na sucho, do tego po niewiadomym czasie kiedy replika leżała w piwnicy, prawdopodobnie z rok.

W każdym razie, popędziłem na stację benzynową i.. mieli :D Nawet o tym nie pomyślałem zakładając temat.

W każdym razie, dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Chociaż prosiłbym aby nie zamykać jeszcze tematu, bo sam chciałbym się dowiedzieć czy ten olej kuchenny, byłby dobrym rozwiązaniem, ponieważ nurtuje mnie to pytanie, a kolega mówił że na krótką metę działa :)

Traker Dodałeś posta w czasie w którym pisałem odpowiedz, więc już nie będę edytował posta 'w środku', a po prostu napiszę tutaj. Cały 'smar' może nie spakował manatek i nie uciekł, lecz ja go wygoniłem, ponieważ tuż po znalezieniu repliki, przeczyściłem ją dokładnie wacikami do uszu, więc już żadnego 'smaru' czy czegoś innego tam nie ma :)

Brak mi słów. Autor chciał przesmarować replikę, dlatego pyta się o zastępstwo oleju silikonowego. Ciekaw jestem jak ładujecie w domowych warunkach CO2 albo sprężone powietrze do repliki jak mi się wydaje na green gaz, nie używając adapterów itp. Bardziej jestem ciekaw jak smarujecie replikę CO2...

Jeżeli mówimy o smarowaniu i to jest klamka nbb to wystarczy zakonserwować jedynie uszczelki na magazynku. Unikaj WD40 i innych wynalazków które służą do innych celów. Olej sylikonowy możesz dostać w marketach budowlanych i stacjach benzynowych więc nie wiem czy jest sens szukać zamiennika.

Kolega ma racje WD40 się nie nadaje, podobnie jak sylikon nie daje dobrego ciśnienia w replice i końcówka nie spasuje do zaworu w magazynku

A tak poważnie unikaj olejów roślinnych, wiecej szkód zrobią i stęchną po czasie. No chyba że frytke z klamki chcesz zrobić?

Edited by l_isek

Owszem, kujawskim posmarujesz conieco ale on bardzo szybko zgęstnieje a potem się zepsuje. Jak całkiem nie masz czym a potrzebujesz to zrobić tylko na chwilę to nasmaruj CZYMKOLWIEK co nie jest zbyt gęste. WD40, CX80- nie są to smary a też na chwilę nasmarują. Tylko, że potem albo zaschną albo się zepsują albo zgęstnieją albo cholera wie co jeszcze, w zależności od tego czego tam napackasz. Tak czy siak ważniejsze od smarowania przed takim testem jest wyczyszczenie repliki. Czysta replika nawet sucha działa.

Tak szczerze mówiąc, to od godziny 13, kiedy to znalazłeś replikę, bez problemu zdążyłbyś pójść do najbliższego sklepu przemysłowego/marketu budowlanego i kupić wiadro oleju silikonowego.

Radziłbym Ci przed odpowiadaniem przeczytać chociaż kilka postów z tematu w którym masz zamiar coś napisać, tudzież sam siebie zacytuję - "W każdym razie, popędziłem na stację benzynową i.. mieli :icon_biggrin: Nawet o tym nie pomyślałem zakładając temat."

Po za tym dowiedziałem się tego czego chciałem się dowiedzieć.

Do zamknięcia.