Indywidualista Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 Rolnik - bierz preckę. Jestem tu nowy, ale sam sobie strzelam w lesie. Baaardzo dużo strzelam. Uwierz, przy strzelaniu na 50 m celownika ... "mechanicznego" całkiem wystarczy. A na stoku dalej / celniej / efektywniej nie postrzelasz = optyka bez sensu. Zainwestuj w: - lufę - mocniejszą sprężynę - komorę HU - gumkę HU Dopiero potem kupuj lunetę. P.S. ponieważ mam 2 lewe, szukam majstra, który poleci mi konkretnego producenta wyżej wymienionych części (z uzasadnieniem), pomoże to tanio kupić i założyć. (chyba że rodzina znów wszystko zje :) ) Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 -guarder/system(tańsze rozwiązanie lub prometeusz -spring guarder zależnie ile chcesz wiatru -komora no to czeska w sumie -nooo tutaj różnie. Jeśli chodzi o majstrowanie przy SWD to pogadaj z Mendim. Jest czarodziejem od tych replik, a wiem, że ma komore czeską na spyl. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 (edited) A więc kupiłem sobie to coś. Tak w nagrodę za zdanie szkoły średniej. Pierwsze 5 strzałów - nie no, tak się nie da. Imbusy w ruch, wyjęta lufa z komorą, między lufę a srebrną obudowę kawałeczek izolki, skręcić solidnie, srebrną obudowę do korpusu jeszcze solidniej, na razie trzyma się pięknie. Aż szkoda mi wyciągać do sfazowania komory w miejscu gdzie dysza wchodzi, bo potrafi się czasem przyciąć jak nie ustawi się idealnie osiowo. A dla inżyniera który wpadł na pomysł jednoczęściowego przedniego chwytu, z dedykacją: teraz pytanie. zakładał ktoś coś na spust co by go odrobinę poszerzyć? Ten drut pieprzony mi się w palec wbija konkretnie. Edited May 30, 2014 by Winiacz Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Chyba jeszcze nikt spustu niczym nie owijał... kto by pomyślał Winiacz, że takie delikatne paluszki masz. Przy prawidłowym złożeniu spust powinien chodzić lekko nawet przy m190, natomiast jak się go zaczepi w niewłaściwy sposób (za głęboko) to faktycznie najlepiej łomu używać do zwolnienia springa. Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 ^ Ja mam owinięty bandażem język spustowy bo w zimę bez rękawiczek nie dało się strzelać, + mała wypustka żeby było czuć środek spustu. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 To widać źle go złożyć musiałem, a i sama replika świeżutka, to się nie podocierało jeszcze. Rozłożyłem, złożyłem, postrzelałem, teraz to już pięknie chodzi. Ale i tak go poszerzę, przywykłem widać do takich (gieta, desert eagle). Co do wyszczerbień na tłoku - mogą występować, bo na zaczepie tłoka dokładnie po środku może być nadlewka. U mnie była spora, po wystrzeleniu kilkunastu strzałów się zorientowałem i wyjąłem do podszlifowania. Wtedy mi też się ten spust twardy zrobił. Już jest git. A chińczyka co wymyślił jednoczęściowe okładziny dalej nie lubię. Wal się człowieku na ryj. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Dzięki chłopaki. Bo mój spust strasznie twardo chodził. Wyjąłem, włożyłem i mięciutko :D. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 Jako że jest to nowsza seria niż wtedy gdy temat był otwierany, to może ma ktoś zapotrzebowanie na zdjęcia/pomiary? Lustrzankę jeszcze u siebie mam, to parę fotek na zamówienie mogę cyknąć. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 (edited) Jaka nowsza seria? Bo srebrne to żadna nowsza seria. Były dwie od początku tylko, że jedną miał krakman a drugą gunfire. Różniły się tylko kolorem bebechów i ew. sprężyną. Edited June 1, 2014 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 (edited) Aha, czyli po prostu GF odpuściło sobie miedziany kolorek. Niemniej oferta dalej wisi. Dobra, wleciało M175, podpolicznik inaczej poskładany, więc teraz z lewej strony już sobie siedzi, kolba napchana złomem i zalana klejem na gorąc, i wyważenie się poprawiło. Do tego szlif komory co by głowica cylindra niczego nie rozregulowywała, powiększenie średnicy wewnątrz dyszy i jest całkiem przyjemnie. Do tego suwadełko na patencie mendiego z wężem hydraulicznym, do tego jeszcze wstawione 2 wkręty, podlane klejem na gorąco, jest duże i wytrzymałe. Jako że na radziecką optykę mnie nie stać, będę leciał na montażu do AK, z patentem na przykręcenie szyny od spodu. Jak to wychodzi osiowo? nie jest przesunięte w którąś stronę? I jak ktoś to robił, to jaką wysokość ma ta część montażu do której będzie przykręcona szyna od spodu? Nie wiem jakie pierścienie do lunety brać, co by nie wypadło za nisko, bądź za wysoko. I tak na offtopie: 8 czerwca na biegu terenowym młody się wpakował w bagno, jak patrzę wstecz na to jak się tam szarpał, to możliwe że mu złapanie się podanej kolby SWD życie uratowało. Ot, taka tam historyjka. Edited June 13, 2014 by Mendi Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 (edited) Osiowo ok, Mam niski montaż a jeszcze dodałem kilka pięciogroszówek pod szynę by była niżej (w 2 miejscach). Szyna praktycznie dotykała pokrywy. Edited June 13, 2014 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
peperonik Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 mam małe pytanko: skoro system jest taki jak u A&K to znaczy, że też pasują niektóre częsci od aeg? Quote Link to post Share on other sites
rolnik4 Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 (edited) tak, dokładnie lufa i gumka Edited June 15, 2014 by rolnik4 Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Wszystko co pasuje do A&K pasuje do GFC/ ACM... Sprężyna np. Quote Link to post Share on other sites
peperonik Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 ok, dzięki za odpowiedź panowie! niedługo się pewnie zaopatrzę i od razu lufa precka, gumka hop-siup, komora czeska i optyka, spytam dodatkowo, czy coś jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
rolnik4 Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 (edited) Starcz z pewnością, możesz kupić kulki 0.3 madbulla @możesz też kupić drzewo Edited June 15, 2014 by rolnik4 Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Rączka przeładowania. M175 naciąga się leciutko. Quote Link to post Share on other sites
peperonik Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 kulki już mam od sr'ki ;-) a rączkę jaką? Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Jakąkolwiek, byle większą. Bart_A, aspro (czeską), home made. Dokup jeszcze głowicę cycka (bart lub aspro). Quote Link to post Share on other sites
peperonik Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 hmm...z tą głowicą chodzi o amortyzację, czy doszczelnienie? a w rączkę się zaopatrzę. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Doszczelnienie. Quote Link to post Share on other sites
peperonik Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 ok, ale to myślę później i tak będę miał go jako replikę zapasową ;-) Quote Link to post Share on other sites
Indywidualista Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Hej. Czy ktoś wie, jaka stockowa sprężyna m130? 150? Bo na pudle pisze tylko 500 fps. Nie wiem do której sprężyny się przyglądać. Stockową naciągam bez problemów. Paradise is closed for slaves. Be free! Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Podobno M150. Mi się na M175 elementa (syf straszny) udało ponad 600 fps wyciągnąć. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 W stocku to różne springi bywają - zależnie od importera i sklepu. Element nie taki zły jak mówią, mają cieńszy drut niż np. guarder, ale są za to długie i choć szybko się ubijają to za tą cenę można brać. Ciut lepsze wydają się być shs, a na tornado m170 (które według mnie najbardziej do sp170 guardera zbliżone jest) chrono pokazało 625fps. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts