torus13 Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Witam przeglądając youtube znalazłem taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=8Gv5Wf2t6Tg czy taki zabieg naprawde coś daje ? jak tak to jak to możliwe i czy wpływa to na wytrzymałość gb? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Odchudzenie tłoka daje widoczne rezultaty ale po pierwsze- nie aż takie, po drugie- chłop ma nieszczelną replike tak czy srak. Więc stawiam, że po prostu po zabiegu poskładał sobie przypadkowo GB odrobine leiej niż wcześniej była poskładana i jest efekt. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Dex a jak zrobił tylko to co na filmie bez dodatkowych uszczelnień? Jakby dobrze poskładał to nie było by aż takich spadków z 362 na 308 lub 330 za duże różnice. Czym lżejszy tłok /głowica tłoka tym większe wskazania a co za tym idzie mniejsze obciążenie dla szkieletu GB i analogicznie na odwrót. Zastosowałem to w mojej MP5 JG. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Przecież napisałem- ten efekt istnieje i występuje jednak nie ma takiej skali jak na pokazanym filmiku i nie traktuję tego filmu jako wiarygodnego źródła informacji. Widać, że replika zarówno przed jak i po jest poskładana do dupy (odskoki) więc nic nie stoi na przeszkodzie aby "po" była zwyczajnie poskładana odrobinę mniej do dupy. Quote Link to post Share on other sites
torus13 Posted December 11, 2012 Author Report Share Posted December 11, 2012 A jak z wytrzaymalośćią tłoka spada znacznie? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 To już zależy ile ponawiercasz :D. W snajpach nawiercałem jak sito tłoki do M170 ale w elektryku tłoki są z tworzywa więc nie mam pojęcia. Quote Link to post Share on other sites
Garnek Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 SHS robi "odchudzone" tłoki, nie wiem jak przy ekstremalnych tuningach ,ale na sp130 dają radę :). http://azteko.pl/shs-wzmocniony-tlok-14-stalowymi-zebami-p-1816.html Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Wierce toki regolarnie. I potwierdzam iz poprawia to osiagi repliki. U mnie potrzeba nawiercania tlokow wynika z specyfiki kraju w ktorym obecnie przebywam. Limit 328fps to limit prawny ktorego tu nie mozna przekraczac wiec caly trick polega na poskladaniu gearboxa ktory strzela 320-325fps. Z czesciami tu krocho a zamawianie z HK czy Taiwanu trwa minimum 10 dni. Czesto wiec wierceni tloka to jedyna opcja jesli ktos posiada zbyt ciezki tlok/glowice tloka. Odchudzenie go przez nawiercanie w znanych mi przypadkach dawalo od 5 do 20 fps na sprezynach sp90/sp100 Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Może trochę odkopie, ale z ciekawości ponawiercałem tłok, stockowy cymy z 1 metalowym zębem, wiertło fi7, zrobiłem z góry po bokach zębów 6 symetrycznych otworów i od dołu też 6(pousuwałem zadziory, wyczyściłem). Replika po złożeniu miała dodatkowe 20-25 fps (wahało się). Wywaliłem 3 hi capy na full auto, żeby sprawdzić czy nic się nie połamie, ale jakoś działa bez usterek. Ciekawe jak długo... Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 Seryjny tłok cymy, nawiercony chaotycznie, wiertło chyba szóstka, ze 3 tysiące wystrzeliło na m120 i dalej git. Identyczny zabieg w 028 z EBB i 7 tysięcy kulek. Dalej się trzyma. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 SHS fioletowy wiertło 5 albo szóstka. Dosłowny serek z niego powstał. Na m110 i rofie raz 17 raz ponad 27. Trzyma się już rok solidnie przebieg z 50K kulek. Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted April 19, 2013 Report Share Posted April 19, 2013 Serek mówicie ? :D Ja mam taki tłoczek w p90 z przebiegiem tez około 50 tyś. na róznych sprężynach od Sp100 do Sp120. U mnie pracuje z głowicą tłoka CA - zdecydowanie cichszy niż zestaw z normalnym tłokiem i cichymi głowicami. http://img846.imageshack.us/img846/6093/tokz.jpg <- taki ciut pociety Quote Link to post Share on other sites
TheOne Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 o prze h ;D niezle a ja sie bałem ze za mocno odchudze ;D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts