thewojtz Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 I jak daje radę rozwiązanie śrubowe? Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 (edited) A, dopatrzyłem datę, ostatniej relacji... W takim razie będę coś takiego kombinował u siebie, pytanie, jaki jest najmniej inwazyjny sposób pozbycia się nitów? nie chciałbym skatować body... U siebie będę robił kolbę i obsadę lufy. Edit: dam znać jak poszło, ale po sesji.... Edited June 21, 2013 by Wojdatuz Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 1, 2013 Author Report Share Posted July 1, 2013 U mnie wiertarka stołowa z odpowiedniej średnicy wiertłem aby te nity rozwiercić ale wystąpił problem gdyż nity zaczęły się obracać razem z wiertłem. Dremel w rękę z tarcza do cięcia i je po prostu obciąłem a potem lekko wybiłem. Najlepszy sposób. Do dziś dzień żadna ze śrub nie poluzowała/odkręciła się, cała platforma bardzo sztywna. Polecam taką przeróbkę bo jest prosta do wykonania, a spisuję się rewelacyjnie. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Namówiony przez verba, podjąłem się naprawy, to znaczy zacząłem naprawiać, zrobiłem pierwszy niełatwy krok, zbiłem nity, oto rezultaty: Czekam na śruby, boję się, że z tyłu może nie być na nie miejsca, ale no pożyjemy, zobaczymy ;) Podziękowania należą się verbowi za odpowiednią motywację ;) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 12, 2013 Author Report Share Posted August 12, 2013 No bracie lezka kreci mi sie w oku jak patrze na te fotki. Do odwaznych swiat nalezy! Czekamy na dalsza czesc relaci :) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted August 17, 2013 Report Share Posted August 17, 2013 Front skończony: Gorąco polecam front jest sztywny jak jeden kawałek metalu! Jestem zachwycony, pozostaje obsada kolby, a verbowi należy się nagroda Nobla! Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 17, 2013 Author Report Share Posted August 17, 2013 Pięknie ! Super że ktoś idzie w moje ślady, koszt takiej modyfikacji jest naprawdę nie wielki w porównaniu z kupnem nowego/markowego korpusu. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted August 17, 2013 Report Share Posted August 17, 2013 (edited) Ja dałem 7pln za śrubki + 4,50 za kropelkę, bo loctite nie miałem i nie było w pobliżu a przycisnęło mnie żeby to skończyć :icon_wink: Czyli dość tanio :icon_wink: Powalczę z obsadą kolby i zdam relację. Edit: trzeba mieć trochę czasu, i sprzętu jednak, ja piłowałem śruby szlifierką stołową, a nity albo ciąłem szlifierką kątową, wierciłem wiertarką albo podważałem śrubokrętem. Edited August 17, 2013 by Wojdatuz Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 17, 2013 Author Report Share Posted August 17, 2013 Mnie się udało stare nity zdjąć naprawdę łatwo bez nadmiernego naruszania samego korpusu i warstwy lakieru na zewnątrz. Dremel to baaardzo przydatne narzędzie przy takich operacjach. Myślę że kropelka też da sobie rade jako klej do gwintu :) Czekamy na dalszą relację! Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 (edited) Robiłem taką akcję 2 razy mini szlifierką. Po spiłowaniu łba wystarczyło wdusić pozostałość nita do środka. Nie uszkodziłem w ten sposób ani powłoki lakierniczej ani nie wygiąłem(nie odwracalnie) korpusu. Największym problemem tego korpusu jest gwint śruby dociskającej lufę. Łatwo go przekręcić oraz przez wykonanie z znalu nie spełnia swojej roli. Można jedynie nawiercić w lufie korytarz pod dłuższą śrubę wtedy będzie lepiej to działać. Edited August 18, 2013 by 0wn Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 Okazało się, że lufa wchodzi bardzo ciasno do obasdy, potraktowałem ją lekko papierem ściernym i praktycznie wprasowałem siłą i młotkiem w obsadę, sztywneee oj tak, o to chodziło ;) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 (edited) Zmęczyłem się szukaniem bajeranckich nakrętek i zrobiłem to prosto - odtłuściłem, i potraktowałem poxipolem: Z zewnątrz nic nie widać w środku lekko napaćkane, śruby są, żeby skleiło się w dobrym położeniu, teraz opcja jest taka, że wkręcam śruby obklejone poxipolem do body, do obsady kolby i na gwincie i piłuje ile mi nie pasuje. Edit: I przykleiłem ładniejsze nity w miejsce tych od jaskółki. Edited September 3, 2013 by Wojdatuz Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 3, 2013 Author Report Share Posted September 3, 2013 Pod nakrętkami są jakieś podkładki ?? Niech to teraz porządnie wyschnie i klej zwiąże. Przy tych śrubach u góry może być problem z wsadzeniem GB, ja bym te górne śruby przeniósł na dół tam jest więcej miejsca :) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 Będzie spiłowane, tak jakby nic tam nie było ;) a podkładeczki dam pod nakrętki, dobry pomysł ;) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Ale nie będzie problemu z włożeniem GB bo tamtych śrub tam nie będzie ;) PS: mistrz photoshopa ;) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 4, 2013 Author Report Share Posted September 4, 2013 To tylko Paint :P Nie wymagajmy za wiele :P Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 No ostatnia prosta, jeszcze zostały śruby na górze, niestety szlifierką nie da rady, czekam na dremla :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 27, 2013 Author Report Share Posted September 27, 2013 Jaka masakra tam jest :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 Nie masakra tylko resztki poxipolu do wyczyszczenia, tak to jest powiedziałbym ładniej niż to sobie wyobrażałem :) Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 Czytając temat wymacałem swojego 6 letniego kałaszka cm40. I fakt, ma bardzo małe luzy tu i tam, szczególnie na kolbie. Za jakiś czas czeka mnie podobna zabawa. Śruby które tam wkręcaliście jakie mają rozmiary i gdzie je znaleźliscie- najlepiej coś wysyłkowego. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 27, 2013 Author Report Share Posted September 27, 2013 Średnica 4mm, allegro... Wszystko opisane na 1-wszej stronie. Quote Link to post Share on other sites
Mardinas Posted December 30, 2023 Report Share Posted December 30, 2023 Cześć dzięki za udostępnienie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts