Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Konserwacja i używanie repliki gazowej

Recommended Posts

Witam, otóż zaczynam zabawę z airsoftem :)

Na początek postanowiłem że będe szczęśliwym posiadaczem polecanej tutaj Beretty 92F Od firmy STTi ze stałym zamkiem na greengas.

I mam kilka pytań co do tego gnata:

1.Gdy załaduje magazynki Greengasem, musze go wystrzelać całego?

2.Czy gdy magazynek jest naładowany greengasem, może leżeć(kilka dni)naładowany?

3.Konserwacja replik gazowych?

4.Co wykonać po każdym strzelaniu?

Z góry dziękuję :)

Hej.

Również jestem posiadaczem repliki gazowej, z tym że Colta .45 od WE.

Tyle co mogę ci poradzić to:

1.Nie musisz, lecz jest to wskazane. Jeśli jednak nie masz za bardzo jak wystrzelać całego gazu, możesz użyć zaworu spuszczającego go z magazynka. Ale staraj się nie używać tego zbyt często.

2. Nawet wskazane jest, aby magazynek NIE leżał bez gazu, bo wtedy uszczelki mogą się rozszczelnić.

3. Ja swojego przecieram szmatką w środku oraz psikam olejkiem silikonowym - radziłbym Ci go kupić.(olejek :icon_razz2: )

4. Po każdym strzelaniu możesz wyczyścić lufę oraz części, które masz w środku. Ogólnie staraj się żeby w środku Twojej klamki nie było brudno. Możesz też użyć olejku o którym wcześniej pisałem, ale to nie jest konieczne po każdym strzelaniu. Raz na jakiś czas.

Mam nadzieję że pomogłem trochę :icon_smile:

Edited by Ombre

Ombre, punkty 1 i 2, przeczysz sobie. I po co psikać olejkiem w losowe punkty? Lepiej kupić gaz z olejkiem silikonowym i raz na ruski rok na tym gazie przestrzelać replikę.

Na ruchome części, jak zamek, lepszy będzie raczej suchy smar, na przykład do zębatek. Po strzelaniu dobrze jest przetrzeć lufę w środku mikrofibrą, czy innym jedwabiem, coby nie porysować powierzchni (oczywiście przesadzam z tym jedwabiem :D). Swojemu co miesiąc wymieniam smar na szynach trakcyjnych zamka. Nawet, jak nie używam. Z racji tego, że będziesz miał stały zamek, nie musisz niż nigdzie smarować.

Edited by SirHawk

To jak w końcu z tym magiem nabitym gazem? może leżeć czy nie? Bo moim zdaniem pewnie jakoś ten gaz straci swoje właściwości i będzie sie gorzej strzelać.

Troche bez sensu, jak piszesz traci właściwości, tak samo mógłby tracić w butli z gazem xD

Czy zostawisz trochę, czy nie to i tak różnicy nie będzie. :icon_biggrin: Jak pusty magazynek może się sam z siebie rozszczelnić jak na uszczelki nie działają żadne siły, no może poza grawitacją :icon_razz:

Smaruj ruchome części, ale nie tak aby on pływały w smarze. Tylko staraj się nim nie zapaćkać gumki hu, ani lufy. :maniak_OK:

Pozdro

Kocur :teeth:

co do smarowania ruchomych części w replice to polecam smar sylikonowy albo syntetyczny, zwłaszcza w zimniejszym okresie. Jest dośc drogi (30-40 PLN za małe opakowanie) ale wytrzymuje do -40 stopni i nie sę usuwalne wodą, Niby nic ale moja klamka KWC na CO2 działała bez problemu przy temperaturze na poziomie 0 stopni

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...