Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Baterie LiPo - wartości "C"

Recommended Posts

Witam,

właśnie przesiadam się na baterie LiPo. Wcześniej używałem NiMH 8,4V Firefox.

Dowiedziałem się, że w LiPo będą odpowiadać temu baterie 7,4V. Pytanie tyczy się tego, że baterie te sprzedawane są z różną wartością "C". Np. 15C, 25C itd.

Wiem, że chodzi tu o wartość energii oddawaną przez baterię w czasie, coś w ten deseń, tylko w takim razie, która z nich będzie najbardziej odpowiednia? :icon_smile: Nie chcę też zajechać swojej repliki.

Pozdrawiam :icon_smile:

Edited by filek

Bierz jak najwyższe C. Zapewni odpowiednie zasilanie w przypadku ewentualnego tuningu plus w przypadku gorszej pogody straty energetyczne będą jeszcze mniej widoczne.

Kolejne herezje... drogi SirHawk'u, zadam Ci pytanie. Który aku będzie miał lepszą wydajność prądową 1000mAh 30C czy 3000mAh 10C ?

Czy 10C albo 30C ma różnice szybkostrzelności, czy chodzi głównie o samą wydajność? Innymi słowy czy replika pobierze sama wartość prądu, którą potrzebuje, czy może przy zbyt wysokim C mogę ją zajechać?

Edited by filek

Witam, mam takie pytanie. Posiadam SR25 po tuningu ok 600fps z mosfetem gate GDS-4005AB. Zakupiłem do tego zestawu lipola Turnigy nano tech 11.1V 2.2 mAh 45-90c. Niestety po ok 70 strzałach padł mi mosfet, a podczas strzelania na pojedynczym trybie czasem strzelał 2 razy. Mosfet na reklamacji mi naprawili i boje sie znów podłączać tego lipola żeby drugi raz go nie uwalić.

Moje obawy są uzasadnione tym że ten lipol może mieć za wysoką wartość C czy raczej była to wina wadliwego mosfetu?

Edited by seba1b

Dla twojego sprzętu potrzebujesz coś sprawdzonego z dodatkową opcją chłodzenia.

Mógłbyś rozwinąć myśl bo nie bardzo wiem co masz na myśli?

Już sam nie wiem co mam z tym fantem zrobić, bo szykuje replikę na CA i nie chciałbym żeby mi sie rozkraczyła podczas gry :(

Edited by seba1b

Na chwile obecna zbytnio Ci nie pomogę jeśli chodzi o kwestie mosfetu.

Miałem kiedyś mosfety z AB które to wytrzymywały twoje parametry ( robione na zamówienie z opcja regulacji rofu)

http://www.fotosik.p...9f3193f768e26bf

http://www.fotosik.p...15369fdc4602e71

obecnie ich nie mam ( ale jest taka opcja) jeżeli nie będziesz używał mosfetu to na semi padną szybko styki i jak juz sam wiesz mosfet który masz nie wyrabia przy tych prądach.

Ewentualnie zapytaj fachowców na tym forum, czy zrobią coś specjalnie dla Ciebie.

Ja obecnie takim sprzętem nie dysponuje.

acha, czyli w sumie to wina tego lipola, przesadziłem z tą wartością C 45-90? Bo mam drugiego zippy 1,7mAh 7,4v 20c to nie był w stanie na stocku bez mosfetu pociągnąć sprężyny (przy 490fps.)

To że mosfet jest tu konieczny to wiem :icon_smile: i puki mam na niego gwarancje nie będę go ruszał.

Edytka:

A mógłby mi ktoś polecić jakiegoś speca z wmasg od elektryki w aegach?

Edited by seba1b

Na dzień dzisiejszy w replice SR mam po lekkim tuningu:

-silnik gfc tornado f1

-zębatki stu classic army do ca25

-tłok bigdragon

-sp170 guarder

-bore up guarder

-dysza bu classic army do ca25

-komora airsoftpro CNC

-mblock airsoftpro CNC

-gumka systemy

-lufa guarder 6.02 650mm

-kable niskooporowe

-mosfet gate AB

-lipol Turnigy Nano-Tech 2200mAh 11.1v 45-90C

Więc chętnie poradził bym sie kogoś obeznanego w elektryce replik czy lipol za mocny na tą konfiguracje czy mosfet nie wyrabia i zakładać jakiś inny.

Jeśli znacie kogoś obeznanego to możecie podesłać kontakt.

edytaka: nie powiem, przy tym lipolu reakcja na spust jest bajeczna, ale mimo wszystko wolał bym mniej awaryjność.

Edited by seba1b