sledz Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 W zeszłym tygodniu zakupiłem ładowarkę Captain i akumulator Power Bean 7.4 V, 1300 mAh. Podłączyłem tak jak w instrukcji, wcisnąłem Start. Na dioda miga ok. raz na sekundę, a po naładowaniu ma świecić ciągłym światłem.Natomiast według instrukcji "Pulsująca dioda oznacza zakończenie lub przerwanie pracy ładowarki". Po kupieniu podłączyłem baterię do ładowarki, dioda mignęła 3 czy 4 razy tak jak na filmie a potem zaczęła migać kilka razy szybciej - przyjąłem że jest to "pulsowanie" oznaczające naładowaną baterię. Jednak po wystrzeleniu 500-600 kulek sytuacja wygląda tak samo - kilka mrugnięć w sekundowych odstępach, a potem kilka razy szybciej. Czy oznacza to, że z baterią lub ładowarką jest coś nie tak? I jak w końcu sygnalizowane jest naładowanie akumulatora - ciągłe światło czy pulsowanie? Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted March 10, 2013 Author Report Share Posted March 10, 2013 Dziwna sprawa. Zmieniłem tryb na NiMH, podłączyłem drugi akumulator (NiMH), który ładował się przez pół godziny. Następnie zmieniłem tryb na Li-Po podłączyłem poprzedni akumulator i zaczęło ładować prawidłowo. Ładowarka musiała się rozgrzać czy co? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 Właśnie zamierzam kupić lipola i upatrzyłem sobie do niego tą ładowarkę. Poleciłbyś ją, czy może jednak jesteś niezbyt zadowolony? Quote Link to post Share on other sites
Styl1sh Posted May 11, 2013 Report Share Posted May 11, 2013 Ech, niestety ta sama sytuacja co u śledzia, najgorsze że nie mam żadnej innej baterii pod ręka żeby sprawdzić czy zmiana trybu zadziała.. Odesłana na grawancję, póki co stanowczo odradzam zakupu tejże ładowarki. Quote Link to post Share on other sites
HurtLocker Posted May 11, 2013 Report Share Posted May 11, 2013 (edited) Kupiłem tą ładowarkę w tym tygodniu; sprawdzałem na różnych bateriach i mi nie ładuje. Na dniach odsyłam na reklamację. Edited May 11, 2013 by HurtLocker Quote Link to post Share on other sites
Gugagg Posted June 14, 2013 Report Share Posted June 14, 2013 A mi ładuje i jestem zadowolony (przynajmniej do tej pory) Quote Link to post Share on other sites
Herod Posted June 14, 2013 Report Share Posted June 14, 2013 Nie kupujcie tej ładowarki. Mi i kumplowi padły niemal w tym samym czasie. Nie wspomnę nawet o tym, że dołączona instrukcja jest błędna, o czym przekonałem się dopiero po znalezieniu filmu na YT. Quote Link to post Share on other sites
ColtS Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 Odświeżę temat. Zakupiłem ostatnio tą nieszczęsną ładowarkę. Nie ładuje lipo. Nie polecam ! Kika przypadków pod rząd nie jest jakimś wybrykiem... Quote Link to post Share on other sites
Michu Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 (edited) Kurde mam ten sam problem. Do tego błędna instrukcja... Edited September 4, 2013 by Michu Quote Link to post Share on other sites
Michu Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Zmiana na nimh, podładowanie dłuższej chwili, aby ładowarka się rozgrzała i pozniej znowu na lipo, podziałał. Lipo jest ładowane, ale do jasnej cholery, co to ruski patent!? Dam znać czy po wychłodzeniu, ładowara znowu będzie odmawiać współpracy z lipo. Quote Link to post Share on other sites
HurtLocker Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Dostałem ładowarkę z reklamacji pod koniec maja i do tej chwili działa. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Hehehe. Tak to jest kupić gówno za małe pieniądze i pytać się czemu nie działa... Quote Link to post Share on other sites
Michu Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 (edited) Seger, jak coś jest sprzedawane z info, że ładuje lipole to chyba, powinno to robić, choćby i kosztowało 5 PLN. Dwa, ładowara kosztuje coś koło koło 100 PLN więc, aż tak mało to nie jest. Trzy ta sama ładowara jest też brandowana na ASG, więc z założenia nie powinno być to gówno. Ale rozumiem, że ty masz ładowarę za 5 stówek i jesteś super-hiper gość. Pozdr Edited September 5, 2013 by Michu Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 To, że ma informację, że może naładować li-pola o niczym nie świadczy. Najważniejsze jest jak to ładuje. Dwa. Ładowarka za około 100zł to crap i to nie podlega dyskusji. Ile jest problemów z imaxami, turnigy, redoxami no i tym wytworem wyobraźni o "rewolucji" ładowarek. Li-pole też są brandowane na asg i mają ceny zwykle ok. 20-30% większe... Nie, mam ładowarkę za 1000zł i uważam, że jest, ok, działa, ładuje, rozładowuje, kawy tylko nie robi i nie opieka kiełbasy. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Z innej beczki: PowerBean mi nie odpisuje (oni w ogóle jeszcze istnieją?), a poszukuję tego kabelka dołączonego do Captaina, którym można ładować NiMHy. Mój gdzieś się zapodział. Jak to się nazywa, gdzie mogę to znaleźć? Bo prześledziłem kilka sklepów, ale brakuje mi konkretnej informacji. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Nie wiem do końca jak wygląda ten kabelek ale nie myślałeś żeby zrobić sobie przejściówkę lub cały kabelek? Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Myślałem, ale problem wynika w tym, że zupełnie nie wiem jakiej wtyczki szukać, bo nie znam jej nazwy. :) Cała sprawa polega na tym, że wygląda tak, jak mniejsza z wtyczek na zdjęciu, ta do ładowania i podpięcia np. alarmu. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Wtyczka od balancera / balancowania a nie od ładowania NiMh. Poszukaj po sklepach elektronicznych. Po prostu weź ładowarkę i sprawdź która n-pinowa wtyczka pasuje. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Wtyk balansera to najczęściej JST-XH ( http://www.phoenix-rc.com/images/products/CellPro-JST-XH-2s.jpg ) Naprawdę masz NiMHa na tym wtyku? Nie jest to Tamiya, Deans, XT60 ? Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Hehehe. Tak to jest kupić gówno za małe pieniądze i pytać się czemu nie działa... Wszystko ma działać bez względu na cenę. W tym kraju nie mamy idealnego prawa konsumenta, ale nie warto odpuszczać. PowerBean zniknął wraz z ogólnodostępną sprzedażą (takie info otrzymałem) Sam posiadam ładowarki Power Bean Major. Kupiłbym inne, ale jakoś nie miałem czasu szukać. Jedna klękła po 5 cyklach (wina kabla), kolejnej siadł wyświetlacz po 2 tygodniach. Kupowałem na allegro, i wszystko było dość szybko wymienione i po reklamacjach ładowarki już przeszły kilka-set? cykli i nic im nie dolega:) Li-po czy Ni-MH ładuje tak jak powinno. Gdyby ktoś miał problemy z obsługą - śmiało pisać pomogę :) Quote Link to post Share on other sites
Gugarin Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Mam od 2 miesięcy, najpierw padł tryb LiPo, teraz NiMh, tak więc 100 zł wywalone w błoto ;/ . Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 Wtyk balansera to najczęściej JST-XH ( http://www.phoenix-r...o-JST-XH-2s.jpg ) Naprawdę masz NiMHa na tym wtyku? Nie jest to Tamiya, Deans, XT60 ? Przeczytaj proszę uważnie co napisałem wyżej. :) Taki kabelek został dołączony do ładowarki, aby dorobić odpowiednią wtyczkę i ładować NiMHy. ;) Niemniej dzięki za odpowiedź! Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 Mam od 2 miesięcy, najpierw padł tryb LiPo, teraz NiMh, tak więc 100 zł wywalone w błoto ;/ . Tzn co dokładnie się dzieje ? Quote Link to post Share on other sites
nrv Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 odkopie temat dla posiadaczy CAPTAINA -trochę smutna informacja ze powerbean padł (jako firma) Posiadam Captaina od ponad roku (jakies 50-70 roznych cyklow ładowań), ładowałem nim z 4 rożne baterie NIMH (8,4V) i jeszcze więcej lipoli (7,4 -11V) redoxy, touringy batteristy i rożne inne łącznie z ładowaniem LiFePo 9,9V. Na chwile obecna nic mi się nie dzieje i baterie działają świetnie tak samo jak ładowarka Fakt ze instrukcja jest zle napisana - tez pisałem o tym do powerbeana. Znalazłem tez informacje by obchodzić sie z nią jak z jajkiem ,nigdy nie włączać do prądu gdy bateria jest podłączona itd. Swoja kupiłem ją jako nowa w promocji za 47zl i na razie się ciesze, mimo ze strasznie franca mała jest ;] jak padnie to pewnie przejdę na IMAXa . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts