Wojtasasg Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 3R to akcja mająca na celu rozpropagowanie używania czerwonej szmatki. Zapoczątkowana przez polaków ma coraz większe poparcie na całym świecie. Ja popieram, a Wy co sądzicie ? http://www.facebook.com/pages/3RRed-Rag-Rule/145849582249578 Pozrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
mlody96 Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Główna zaleta to, że będzie mniejsze prawdopodobieństwo trafienia schodzącej osoby. Chociaż u nas równie dobrze działa zasada podniesionej ręki. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 W Pomorskim te zasady są respektowane i wymagane od zarania dziejów. Quote Link to post Share on other sites
keymaker Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Ze niby czerwona szmata to jakas nowosc? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Na całym świecie 224 osoby? nic nowego, nic ciekawego, nic rewolucyjnego. Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Mi by się nie chciało, po za tym czasami nie ma czasu na chowanie i wyciąganie szmaty. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Wracając do respa z WIDOCZNĄ czerwoną szmatą na głowie zmniejszasz szanse na kolejne postrzelenie, jesteś wyraźnie oznaczonym trupem. Nie wątpię, że są środowiska, które sobie radzą równie dobrze i bez tych szmat. Wyjęcie i założenie szmaty zajmuje około pięciu sekund. Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Czasami tę 5 s. decyduje o wygranej;) Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Czasami tę 5 s. decyduje o wygranej;) ... Będąc trupem? Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 (edited) Chodzi mi o to, że czasami resp jest tak blisko flagi o którą walczysz, że każda sekunda od twojej śmierci do powrotu do walki może zadecydować o wygranej lub przegranej drużyny. A wyciąganie i zakładanie szmaty jest w tym przypadku czasochłonne. W mil-simach czemu nie, ale tam w sumie nie ma takiej zadymy jak normalnie na strzelankach i trafienie trupa jest rzadsze. Edited March 19, 2013 by korobov Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 A kto Ci każe stać w miejscu w momencie wyciągania chustki :icon_biggrin: . Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Dopiero byłby chaos :icon_lol: Ale tak jak mówię, wszystko wg. mnie zależy od specyfiki strzelanki, bo czasami jest to po prostu zbędne. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Tam gdzie nie jest to obowiązkowe- nie stosuję. Bo mi się nie chce. Zawieszam karabin na ramię i tuptam grzecznie ścieżką, czasami z łapką/łapkami w górze. Jeśli regulamin wymaga czerwonej szmaty- używam czerwonej szmaty. Quote Link to post Share on other sites
keymaker Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Strzelam sie dopiero 2 lata, ale musze sie przyznac ze jestem zaskoczony faktem, jakoby czerwona szmata nie byla w zasadzie wszedzie wymogiem koniecznym do zabawy w ersoft... Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 A my nigdy czerwonej szmaty nie stosowaliśmy w naszym małym, lokalnym bajorku. Krzyk "dostałem", łapa w górę i grzecznie na trupiarnie. Oczywiście jakby gdzieś organizatorzy wymagali czerwonej szmaty to bym używał, ale tam gdzie nie ma obowiązku to nie zamierzam używać - akceptuje ryzyko dostania po raz drugi jako trup. Taka gra i tyle. Quote Link to post Share on other sites
wasyl616 Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 W Wawie używamy pomarańczowych kamizelek. Lepiej je widać. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Z tzw. szmatą jest tylko jeden problem. Wprowadzono ja m.in. dlatego, ze ludziom nie chciało się unosić karabinów/rąk. W efekcie dzisiaj nie chce im się wyciągać szmaty... Pomimo tego jej stosowanie jest tzw. podstawą. Choć – powiedzmy to sobie - nie wszędzie konieczne, to wielokrotnie niezbędne (szczeg. na tzw. większych grach). Nie po to by komuś oszczędzić zbędnych trafień, ale by wyeliminowani nie dezorganizowali gry. Chodzi mi o to, że czasami resp jest tak blisko flagi o którą walczysz, że każda sekunda od twojej śmierci do powrotu do walki może zadecydować o wygranej lub... I niech ktoś mi jeszcze powie, że AS nie został opanowany przez bandę gimbusów, wychowanych na grach komputerowych... :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 (edited) Genezy tej akcji należy szukać na airsoftowych sajtach w Wielkiej Brytanii, gdzie ku zdumieniu naszych rodaków, idea czerwonej szmaty okazała się się dla autochtonów równie abstrakcyjna co zdrowa żywność. W 3R, bardziej aniżeli o skrawek czerwonego materiału, chodzi o propagowanie bezpiecznych zachowań wśród zagranicznych środowisk AS, zwłaszcza tych mniej cywilizowanych niż nasze :icon_wink: Co do skromnej liczby "lajków", cóż, skoro akcja nie polega na promieniowaniu internetowymi debilizmami pokroju gagamszejkertańczywłikiend, to czego się spodziewać... :icon_neutral: Edited April 4, 2013 by Ijet Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts