Majkelo95 Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 Witam Po ostatniej strzelance mojej replice zdarzył się wypadek, jest to moja pierwsza replika i nie chcę nic zepsuć gdy będę chciał ją naprawić. Złamało się łączenie kolby z body. Początkowo sam chciałem jakoś zaradzić i wyciągnąć zepsutą część która trzyma kolbę ale pomimo że odkręciłem wszystkie śrubki które są wkręcone to dostało luzu ale nadal się trzyma. I tu moje pytanie, czy aby to wyciągnąć muszę rozbierać body? Czy może macie inny sposób żeby znów kolba była pewnie przykręcona? Nie znalazłem podobnego tematu, jeśli jest taki to proszę o link i wyrozumiałość jeśli jest to banalne. Zdjęcia: http://imageshack.us...0130412171.jpg/ (przepraszam za jakość ale chwilowo nie mam dostępu do aparatu i musiałem zrobić telefonem) Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 (edited) Z tego co patrzę to masz chyba korpus do wymiany. A jak ta część dostała luzu to pociągnij mocniej bo tam oprócz śrubek nie ma co trzymać więcej. Edited April 12, 2013 by gloomer Quote Link to post Share on other sites
Majkelo95 Posted April 12, 2013 Author Report Share Posted April 12, 2013 (edited) no właśnie nie wiem czy to jest jakby całość czy jest osobno to łączenie i body. Bo tam na zdjęciach nie ma 4 śrubek które odkręcilem więc gdyby to była jedna całość to byłyby zbyteczne, a po odkręceniu całość się rusza. Tylko patrząc na allegro czegoś takiego nie widzę. myślę czy może jakiejś grubszej blaszki nie dokręcić od góry i dołu. Jak myślisz? Edited April 12, 2013 by Majkelo95 Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 (edited) Jak coś ja mam taką część na opyl bo w AK od CA ta część była demontowalna. Edited April 12, 2013 by gloomer Quote Link to post Share on other sites
Majkelo95 Posted April 12, 2013 Author Report Share Posted April 12, 2013 Mógłbyś fotki podesłać? Bo chciałbym to sobie zobaczyć jak to wygląda mniej więcej. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 Prześlij mi numer telefonu na PW. Podeśle Ci mmsa. Quote Link to post Share on other sites
Majkelo95 Posted April 12, 2013 Author Report Share Posted April 12, 2013 Ok Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Witam! Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego zadam pytanie tutaj. Mam podobny problem co kolega (aczkolwiek nie widzę zdjęć, gdyż zostały usunięte z serwera). Mam pęknięte łączenie korpusu z kolbą. Nie mam pojęcia jak temu zaradzić, macie pomysły? zdjęcia: Quote Link to post Share on other sites
Polishman213 Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Piękny odkop :D Litry kropelki albo lutownica hot air (czasem mówi się na to spawarka do plastiku) albo kawałek plastiku i topić czymś ten plastik (zapalniczka, ale będzie ciężko, albo jakiś palnik gazowy bo suszarką chyba się nie uda). Najestetyczniej i chyba najbezpieczniej będzie chyba kropelką :D Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Zapalniczka i palnik odpadają. Jak temperatura będzie za duża to tworzywo zmieni swoje właściwości i będzie nie do od ratowania. Tak w ogóle to ten element nie jest znalowy? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 ogon kolby jest ze znalu. Quote Link to post Share on other sites
Polishman213 Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Hmm byłem przekonany że całe body CM.028 jest z plastiku. Są jakieś spoiwa do lutowania aluminium i stopów aluminium, może to pomoże. Jak nie to wymiana korpusu, przeniesienie kabli i akumulatora pod dekiel i latanie bez kolby albo w ostateczności zmiana repliki. Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Ja bym się pozbył kolby a pod dekiel dał lipo. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Jak nie to wymiana korpusu, przeniesienie kabli i akumulatora pod dekiel i latanie bez kolby albo w ostateczności zmiana repliki. Moim zdaniem nie ma sensu kupować nowy korpus do tak taniej repliki. Przecież ten nie jest uszkodzony. Wywala się ogon kolby, kable przesuwa pod dekiel, a korpus zaślepia zaślepką z uchem na zawieszenie. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Szukaj tej części na komisie, daj ogłoszenie, popytaj sklepowe serwisy czy nie mają tego na stanie. Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 No temacik odkopałem, żeby potem ludzie mi nie pisali, że nowy zakładam, jak już taki jest na forum i ja "nie umiem korzystać z wyszukiwarki" :icon_lol: Myślałem o lutowaniu itp, ale nie mam lutownicy :( Czy też o nawiercaniu dziurek i zaciągania tego drutami lub blaszkami. Za dużo roboty, a nie wiem jaki będzie efekt praktyczny (bo wizualny niezbyt dobry, ale akurat on nie jest ważny). Na razie nie mam ochoty na AKS, wolałbym mieć karabin z kolbą, a AKS może kiedyś :zastanawia: O kupnie nowego korpusu też myślałem, pisałem już na facebookach w grupach i szukałem ogłoszeń, lecz plastikowego w systemie TM brak. Znalazłem tylko metalowe, lecz ich cena jest dla mnie zbyt wygórowana (ponad 100zł). Może ktoś z Was ma jakiś korpus na opchnięcie, albo byłby w stanie mi z tym pomóc? :icon_rolleyes: Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Tutaj korpus NIE jest uszkodzony. uszkodzony jest tylko ogon kolby/montaż kolby, do dostania za 10-90 zł, w zalezności od stanu, oferty i świadomości sprzedającego. Quote Link to post Share on other sites
Polishman213 Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Ten montaż kolby chyba jest odkręcany? Wybaczcie moją niewiedzę, nie rozbierałem 028 jeszcze. Jeśli jest odkręcany a będą kłopoty ze znalezieniem używanego to zostaje przyklejenie hektolitrami kropelki kolby do korpusu. I to nie jest wcale taki głupi pomysł :D Jak odpadnie to jeszcze raz. Bo przykręcenie na wkręty tudzież śruby chyba odpada bo kolba w 028 jest chyba pusta w środku? Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Tutaj korpus NIE jest uszkodzony. uszkodzony jest tylko ogon kolby/montaż kolby, do dostania za 10-90 zł, w zalezności od stanu, oferty i świadomości sprzedającego. Nie wiem czy mogę się z Tobą zgodzić, bo mi się wydaje, że uszkodzona jest nie część kolby lecz korpusu, ponieważ te dwie ułamane blaszki są na stałe przymocowane do korpusu- tworzą jednolitą całość. Na zdjęciu dobrze widać te dwie blaszki (górną i dolną): Źródło: giełda wmasg Ten montaż kolby chyba jest odkręcany? Te dwie blaszki nie są odkręcane od korpusu, tylko do nich przykręca się kolbę, zobacz na zdjęciu wyżej Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 te dwie ułamane blaszki są na stałe przymocowane do korpusu- tworzą jednolitą całość. Miałem cymek kilkadziesiąt w łapkach. Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Miałem cymek kilkadziesiąt w łapkach. Ooooo ! Świetna sprawa. Wiesz skąd takie cudo wytrzasnąć i za ile? Z drugiej strony to też powinno być logiczne, skoro korpus jest z tworzywa, a to znal, że ciężko aby to tworzyło jednolitą całość, nie pomyślałem o tym wcześniej. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Tak jak pisałem wcześniej... Masz do wyboru: -Dać ogłoszenie w komisie -Poszukać ogłoszenia w komisie -Popytać w sklepach, może mają coś na serwisie Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Na razie nie mam ochoty na AKS, wolałbym mieć karabin z kolbą, a AKS może kiedyś :zastanawia: Od kiedy AKS oznacza karabin bez kolby?... Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted February 1, 2016 Report Share Posted February 1, 2016 Od kiedy AKS oznacza karabin bez kolby?... W kategorii cymek 28, prawie zawsze. :D Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted February 1, 2016 Report Share Posted February 1, 2016 Tak jak pisałem wcześniej... Masz do wyboru: -Dać ogłoszenie w komisie -Poszukać ogłoszenia w komisie -Popytać w sklepach, może mają coś na serwisie Byłem dziś w 2 serwisach i nie mieli. Także nie wiedzieli gdzie mogę to zdobyć. Jedynie wolny rynek wchodzi w grę, żeby to się opłacało. Będę musiał założyć ogłoszenie w komisie na forum- może to coś da. Ale zanim wymienię ogon lub korpus na nowy, to chciałbym spróbować to przykleić. Mam klej do metali dwuskładnikowy, ale nie wiem czy to pomoże. Może Wy się orientujecie? Oto taki klej: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts