przemek5332 Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 Od jakiegoś czasu wertuję forum i zastanawiam się co kupić. Myślę o replice CYMY cm.048M, do tego gumka hop-up i preclufa, ale to jak zbiorę fundusze. Oczywiście kupuję również ładowarkę mikroprocesorową. Do tego kulki 0,25 G&G link: http://asg.warszawa.pl/repliki/karabiny-szturmowe-aeg/p,cm-048m,4581.html kupiłbym raczej w Cytadeli w stacjonarnym bo mam w miarę blisko. Z tego co przeczytałem eMka poniżej 1k się nie opłaca, a G36 nie przypada mi do gustu. Zostaje AK, gdzie skłaniał bym się do CYMY bo chcę stałą (drewnianą) kolbę. Jak oceniacie mój wybór, jakiej firmy gumkę polecacie i jaka ładowarka? Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 AK Cymy powyżej 40 numeru są dobrym wyborem, gumka zielona G&G i powiedzmy ładowarka mikroprocesorowa IMAX B6. Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 Jasne, to niezły wybór. Będąc na miejscu możesz poprosić sprzedawcę również o pokazanie ci RK-10S Boyi. Jest w pełni stalowy w przeciwieństwie do Cymy, i zauważalnie tańszy. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 Na początek to się do tego sklepu przejdź z rodzicami i pomacaj sobie replikę. I tak nie kupisz repliki sam i bez dowodu bo jesteś niepełnoletni. Zobaczysz sobie czy taki kałasz nie jest dla Ciebie za wielki i czy może np. nie będzie ciekawsza jakaś MP5. Dość mała, poręczna, nie za ciężka, nie za lekka. Bardzooo fajna replika. Cena Cymowej piątki jest podobna jak replika AK 048. Tak czy tak po kupieniu takiej repliki nie potrzebujesz szczególnie nic wymieniać. Jest już ciepło więc ani gumka ani bateria nie będą sprawiać problemów. Daj sobie trochę czasu na zaznajomienie z zakupem, porównaj z osiągami i zasięgiem innych replik i wtedy zastanów, czy potrzebujesz swoją replikę od razu modyfikować. To drogi interes, można się srogo pomylić i przepłacić lub kupić tanio ale byle jak, co może nie pasować, zepsuje się na dniach itp. Jeśli jednak zmieniać gumkę już na wstępie; bo w sumie warto, to na zwykłą sylikonową o standardowej twardości. Systema jest najbardziej uniwersalna ale może być niedostępna. Quote Link to post Share on other sites
przemek5332 Posted April 23, 2013 Author Report Share Posted April 23, 2013 Do sklepu pojadę z bratem (19lat). Replika nie będzie dla mnie za wielka, ponieważ mam 185cm wzrostu. A propo RK-10S chciałbym coś ze stałą kolbą, chyba że jest możliwość dołożenia takowej? Quote Link to post Share on other sites
Rychter Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Musiałbyś wymienić komorę zamkową (body). Jednak polecam kolbę składaną - zawsze to jakiś komfort, np. podczas transportu. Kolba i jej mechanizm w RK-10S jest stalowy więc nie musisz się martwić, że się złamie czy coś. Quote Link to post Share on other sites
przemek5332 Posted April 23, 2013 Author Report Share Posted April 23, 2013 Jedno pytanie, czy opłaca się dołożyć do tej ? http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=4783 Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Mki Kwa w istocie są nieco droższe ale nie wiele droższe niż chińskie a o wiele lepszej jakości. Będziesz zadowolony. AK Cymy i Boyi to kawał kloca, nie mniej wytrzymałe niż oryginał. KWA zaś jest producentem z USA więc to ich rodzima konstrukcja, wiedzą co robią. Z obu będziesz zadowolony. Wybór już należy do Ciebie, weźmiesz co Ci się najbardziej spodoba. Najlepiej jednak najpierw się wybrać do Cytadeli i wziąć kilka różnych replik do ręki. Quote Link to post Share on other sites
RalphPL Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 (edited) Niepotrzebnie założyłeś że emki poniżej 1000zł się nie opłacają. Jeżeli chcesz emkę to są dostępne polecane opcje: http://taktyczny.com...d2-kwa-usa.html http://asg.warszawa....l-sbr,3657.html Edited April 23, 2013 by RalphPL Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 (edited) Nie wpomnieli Koledzy o pewnej drobnej różnicy, "sercem" Kałaszka jest gearbox V.3, a eMki - V.2 :icon_exclaim: Ps "Ja nic nie mówiłem, Ty tu rządzisz..." Edited April 23, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
przemek5332 Posted April 23, 2013 Author Report Share Posted April 23, 2013 ,,Wzmocniony v.2 2GX na 9 mm łożyskach kulkowych", mam nadzieję że jest jednak lepszy niż zwykły v.2 Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Można rzec, że jest tak niezniszczalny jak ruski komandos :) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 ,,Wzmocniony v.2 2GX na 9 mm łożyskach kulkowych", mam nadzieję że jest jednak lepszy niż zwykły v.2 Niestety chińskie v.2 są tak samo zawodne jak były. Nawet te hiperłożyskowokulkowe. Najtańszą dającą radę wytrzymać użytkowanie eMką jest wspomniana przez RalphaPL Evolution. (widzę ile w Cytadeli i Centrum Militarnym leży emek boyowskich i A&K to mnie żałość ogarnia) Quote Link to post Share on other sites
RalphPL Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 (edited) Niestety chińskie v.2 są tak samo zawodne jak były. Nawet te hiperłożyskowokulkowe. Nazwałeś gearbox V2 KWA drugiej generacji (ten sam ze słynnych emek LMT/ASG) chińskim gearboxem? Jako kałachowca mnie to raczej średnio interesuje ale, dude...seriously? Edited April 23, 2013 by RalphPL Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 A gdzie arend niby napisał, że chodziło mu o v2 kwa? Mówił o v2 chińskich typu boyi, a&k itp. Chyba, że źle zrozumiałem............... :) Quote Link to post Share on other sites
przemek5332 Posted April 24, 2013 Author Report Share Posted April 24, 2013 Chyba się zdecyduję na M4, znacie jakiś sklep w warszawie który ma w ofercie model 2? W cytadeli niestety go nie mają. Quote Link to post Share on other sites
RalphPL Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 A gdzie arend niby napisał, że chodziło mu o v2 kwa? Mówił o v2 chińskich typu boyi, a&k itp. Chyba, że źle zrozumiałem............... :icon_smile: No chyba źle zrozumiałeś. Przeczytaj post arenda i cytat w nim zawarty. Kolega przemek pytał czy gearbox v2 2 generacji KWA na 9mm łożyskach jest lepszy niż zwykły v2, a arend przyrównał go do chinczyka: Niestety chińskie v.2 są tak samo zawodne jak były. Nawet te hiperłożyskowokulkowe. W Wawie tej KWA raczej nie znajdziesz Przemek. Przypominam także o tym że ma dolną część korpusu z tworzywa, żeby nie było. Quote Link to post Share on other sites
przemek5332 Posted April 24, 2013 Author Report Share Posted April 24, 2013 Wiem że z tworzywa ,,Dolne body wykonane z wysokiej jakości polimeru" Ale jak coś się połamie, to najwyżej wymienię body na metalowe i przy okazji zyskam oznaczenia ostrej wersji. Jaką baterię do niej włożyć, myślałem o 7,4 LiPo tylko nie wiem jakiej ? Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 Ale jak coś się połamie, to najwyżej wymienię body na metalowe i przy okazji zyskam oznaczenia ostrej wersji. Z tego co sie orientuje body KWA rozni sie nieco od standardu Marui. Wymiana wiec na metalowe moze wiec byc trudniejsza niz ci sie wydaje - chodzi mi tu o znalezienie body KWA z oznaczeniami. Wcale nie twierdze ze bedziesz musial je wymieniac. Quote Link to post Share on other sites
przemek5332 Posted April 25, 2013 Author Report Share Posted April 25, 2013 Dobra, poszło. Zamówiłem ,,Karabin M4 CQR MOD2 KWA USA" w taktycznym. Jak dojdzie to dodam zdjęcia i moje wrażenia. Quote Link to post Share on other sites
przemek5332 Posted April 30, 2013 Author Report Share Posted April 30, 2013 Ku mojemu zaskoczeniu kurier przejechał już w poniedziałek :icon_lol: Na mnie replika robi bardzo dobre wrażenie. Ponawiam pytanie o baterię, w instrukcji piszą że najmocniejsza rekomendowana przez nich to 11,1v 1600mAh. A propo Imaxa, da się taniej czy lepiej nie ryzykować, zapłacić te 250 złoty i mieć spokój. Zdjęcia i wrażenia dodam jak postrzelam. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 Redox Alpha v2 jest bardzo podobną konstrukcją co Imax b6. Najlepiej kupić już z zasilaczem, koszt ok 150 złotych. Bateria lipo na początek 7,4V 1600mAh - powinna się zmieścić, rozsądna cena i da radę naciągać sprężyny do M140 włącznie. Musisz sam dokładnie pomierzyć ile masz miejsca pod chwytem, żeby kupić pakiet odpowiednich wymiarów. Polecam Turnigy, najlepiej nano-tech z jakiegoś sklepu na allegro. W sumie to 200-250 złotych za ładowarkę z zasilaczem, baterię i transport. Quote Link to post Share on other sites
przemek5332 Posted May 4, 2013 Author Report Share Posted May 4, 2013 Co myślicie o takiej baterii http://www.ef3m.pl/1294,redox-pakiet-1800-mah-7-4v-20c.html ładowarka http://www.ef3m.pl/1671,imax-b6-wielofunkcyjna-ladowarka-zasilacz-230v.html i kulki http://asg.warszawa.pl/p,g-g-kulki-bb-0-25g-4000szt,3827.html Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted May 4, 2013 Report Share Posted May 4, 2013 Kulki okej, bateria również OK. Ze zdjęć tego Imaxa wynika, że to podróbka czyt. http://forum.wmasg.pl/topic/118073-ostrzezenie-przed-podrobkami-ladowarki-imax-b6/ chociaż ja z podróby (tak wynika z opisu) korzystam już kawał czasu i nic się nie dzieje. Quote Link to post Share on other sites
przemek5332 Posted May 4, 2013 Author Report Share Posted May 4, 2013 Ta jak mniemam jest oryginalna? http://allegro.pl/skyrc-oryginal-imax-b6-zasilacz-5a-lipo-gw-wawa-i3219464236.html Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts