TheOne Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Witam! Na jakie sposoby sprawdzacie szczelność? Ja zatykam lufe wkładam papierek w okno maga i patrze jak bardzo podskakuje? Zna ktoś inne sposoby? Quote Link to post Share on other sites
Rosomak15 Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Ja myślałem, żeby nalać do cylindra wody i strzelić na singlu - jeżeli wylałoby się choć trochę przy komorze to wiadomo :D:D Żart. Z tym papierkiem to chyba może być trochę oszukane bo wydaje mi się, że dysza poruszając się może wytworzyć mały podmuch, a przy strzale cała replika "podskakuje" to i papierek się ruszy. Ja sprawdzam to na golasie - wizualnie patrze czy dysza przy maksymalnym wychyleniu dochodzi gdzie dochodzić powinna. Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted May 17, 2013 Report Share Posted May 17, 2013 W sprężynie poprostu zatykam palcem lufę. Jak tłok nie uderza tylko stoi lub delikatnie puknie głowicę cylindra po kilku sekundach od strzału to znaczy że układ jest szczelny. W aegu można tak samo, tylko trzeba pamiętać żeby koniecznie był ustawiony singiel. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 To Ty Ariel jeszcze żyjesz? Kopę lat brachu, myślałem, że zniknąłeś już z softu ;-) . Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 No popatrz, jednak żyję ;) Dalej bawię się kątówką, wiertarką itp, a Warrior trochę podrósł i pluje kulkami 0,4g nadając im energię 5.0J :icon_mrgreen: Żeby nie było OT - sprawdzałem aega i ww. Warriora i śmiało można stosować ten test. Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 No z tym zatykaniem lufy w AEG to sie mozna przejechać... Chyba lepiej tego nie polecać, bo można łatwo zabić tłok albo zebatki. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 No z tym zatykaniem lufy w AEG to sie mozna przejechać... Chyba lepiej tego nie polecać, bo można łatwo zabić tłok albo zebatki. Wystarczy że oddasz po jednym strzale i tylko na SEMI to nic się nie stanie.... Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 (edited) Szczególnie jak są repliki co na semi 2 strzały potrafią pociągnąć z poprawnie działającym przerywaczem :icon_biggrin: Ty wiesz kiedy tak nie można, ja wiem, spoko, ale nie polecałbym tego sposobu na ogólnym forum bo potem bedzie płacz że komuś sie replika rozwaliła. Edited June 2, 2013 by rogal138 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Szczególnie jak są repliki co na semi 2 strzały potrafią pociągnąć z poprawnie działającym przerywaczem :icon_biggrin: Ty wiesz kiedy tak nie można, ja wiem, spoko, ale nie polecałbym tego sposobu na ogólnym forum bo potem bedzie płacz że komuś sie replika rozwaliła. Brednie, każdy ma swój rozum. Jak napisze Ci że masz wskoczyć do ogniska to wskoczysz ?? ....... Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 No piszesz jakbyś nie wiedział jacy są ludzie :D Quote Link to post Share on other sites
buszmen82 Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 W sprężynie poprostu zatykam palcem lufę. Jak tłok nie uderza tylko stoi lub delikatnie puknie głowicę cylindra po kilku sekundach od strzału to znaczy że układ jest szczelny. W aegu można tak samo, tylko trzeba pamiętać żeby koniecznie był ustawiony singiel. Jeśli dysza zostanie lekko cofnięta przez zatrzymujące się zębatki to nic z tego nie wyjdzie, Ja próbę szczelności robię na rozłożonym GB, lufę zaklejam szczelnie izolką, dociskam lufe z komorą do GB i reszta analogicznie do testu strzykawki, jak nic nie syczy to jest ok. Dla hardkorów polecam sprawdzenie kompresorem złożnonej giwery przyciskając do lufy wężyk, tylko dysza musi być dociśnięta poprzez zwolnienie antyrewersala. 5 bar i wszystko jasne :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Po co zaklejać izolką skoro można zatkać wylot palcem zarazem dociskając lufę do gearboxa? Quote Link to post Share on other sites
buszmen82 Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Po co zaklejać izolką skoro można zatkać wylot palcem zarazem dociskając lufę do gearboxa? Bo mam tylko dwie ręce i muszę jednocześnie dociskać do GB lufę z komorą i wciskać tłok :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts