Noform Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 (edited) Witam to pierwszy post na tym forum więc sie przywitam :icon_smile:. Na imię mi Maciej i jestem zielony w kwestii ASG ale mam nadzieje że sie czegoś nauczę. Do rzeszy zamierzam kupić sobie wyborów-kę moje preferencje to - cena za samą replikę do ok 700zł - dobra celność - konstrukcje na tyle prosta żeby było łatwo dodać kamuflaż - wytrzymałość - przewaga metalu nad plastikiem Za wszelkie informacje będę wdzięczny. Edited June 6, 2013 by Noform Quote Link to post Share on other sites
Stilgar Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Do rzeszy zamierzam kupić sobie wyborów-kę moje preferencje to - cena za samą replikę do ok 700zł Dobrą bazą na snajperkę jest VSR od TM [Aktualnie szukam i nie mogę znaleźć w Polsce, ale może coś znajdziesz]. Na pewno znajdą się zwolennicy wella l96 bo z nim też można coś zrobić ale ja pozostanę przy VSR od TM. Nie wiem jak teraz z ceną bo ten jest niedostępny [na allegro są 3 aktualnie na sprzedaż, ale to i tak używki...]. A tutaj temat o tej replice: *klik* Quote Link to post Share on other sites
filip4822 Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Replika ma być elektryczna, gazowa czy spring ? Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 (edited) Kolega chce wyborowy a nie snajperkę, przynajmniej tak napisał. M14 TM jak znajdziesz okazję to nawet po tuningu znajdziesz za 700zł. Precka i idealny wyborowy karabin do warunków ASG. Kałasz cymy (ok. 450fps) i precka. SWD z mocniejszym springiem i precką... Edited June 6, 2013 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Stilgar Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 (edited) ^Up Uwierz mi, że zanim napisałem post napisałem takie coś [później usunąłem] "A chcesz karabin wyborowy czy snajperkę, bo nawet wśród żołnierzy lub doświadczonych ersoftowców toczą się takie dyskusje co jest czym" Ale czytając temat "jak zacząć" dla większości nowych i innych "karabin wyborowy" to "snajper" a nie karabin który strzela celnie na dobrą odległość więc podałem bazę pod snajperkę :icon_wink: Ale jeśli karabin wyborowy to fakt, moja wina i przepraszam :icon_smile: Z drugiej strony karabinem wyborowym może być każdy lepszy AEG z niezłym tuningiem [jeśli nie chce się iść pod realizm ^^] [450fps + precka + hop + kulki itp itd i będzie replika która strzela celniej i dalej od innych]. Ale z tych lepszych to polecę M14 od TM [tak jak wyżej] dobra baza pod "karabin wyborowy" i "parasnajperke" O karabinach wyborowych i snajperkach można gadać godzinami... Edited June 6, 2013 by Kemonator Quote Link to post Share on other sites
FajnyNick Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Moje propozycje. Spring. VSR-10 od TM ale musisz policzyć jeszcze ok. 100zł za sprowadzenie jej zza granicy (chyba tyle nie wiem ile dokładnie zdzierają) mb-01 i tuning: z początku precka promyka i komora PDI z gumka g&g (z repliką ok 800zł) a z czasem dokupić konwersję mancrafta. Gaziaki. Brak.... Aegi Dozbierasz do m14 g&g lub sr-25 od a&k lub p&j i stopniowo tuningujesz. VSR jest spoko pod względem celności i kręcenia hopka, ale strasznie mała moc (ok 300 coś fps). Quote Link to post Share on other sites
filip4822 Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 (edited) Jeszcze SR25 P&J jako elektryczniak. Można też szukać użwanych, tuningowanych replik. Edited June 6, 2013 by filip4822 Quote Link to post Share on other sites
Noform Posted June 6, 2013 Author Report Share Posted June 6, 2013 (edited) Ok dzięki bardzo za odpowiedzi ,z tego co zrozumiałem to chce mieć karabin wyborowy naj lepiej by było na sprężynie jakoś mam większe zaufanie , i ten dźwięk :icon_smile:. Jak myślicie da sie coś zrobić żeby wycisnąć ok 100m ? I co sądzicie o tych karabinkach AW308 Sniper Black (15908) Producent: Action Sport Games SW04 producent Snow Wolf MB08 producent WELL Edited June 6, 2013 by Noform Quote Link to post Share on other sites
FajnyNick Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Dać się do z SWD od a&k, mb-01 itd. warunek jest jeden Dobra precka, dobra komora i ok 700fps na pokładzie. Co do replik które wymieniłeś: szmelc Quote Link to post Share on other sites
Noform Posted June 6, 2013 Author Report Share Posted June 6, 2013 (edited) Hmm a coś innego znacie powiecmy do 800 bo do dragunova nie jestem przekonany Edited June 6, 2013 by Noform Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 100m celnego sobie daruj skoro jesteś zielony. BARDZO DOBRE karabiny trafiają na takie odległości. Świeżak z taką bronią może zostać po prostu wykluczony z rozgrywki bo nie umie się posługiwać takim karabinem. Większość głupot typu serie w twarz, strzały ze snajperek "zza rogu" to wina świeżaków. Polataj z czymś z normalnym FPS a potem kup coś innego. Za cenę tych replik, które podałeś to niektórzy kupują samą lufę precyzyjną. Chcesz wyborową to przygotuj się na minimum 300-700zł za lufę, gumkę i komorę. (a gumek raczej kupisz kilka). Zwykle co najmniej 300zł na zespół spustu , zapomniałem dodać o szczegółach jak zestaw cylindra za 300-700zł no i samym złożeniu, które musi być idealne bo lekki luz i karabin sprężynowy łapie nieszczelność i już jest do kitu bo nie strzela za każdym razem w punkt. No i broń boczna za ok.200-500zł,... bo przy 600fps + nie strzelasz w ludzi w odległości do 30m. Kulki to koszt z 60zł za dwa tysiące sztuk (madbulle 0.4g), które musisz umyć, odrzucić 60% z nich więc z cena rośnie. Quote Link to post Share on other sites
Noform Posted June 6, 2013 Author Report Share Posted June 6, 2013 (edited) No to nie wiem sam ile FPSów bym tak potrzebował na początek? Oczywiście że bym miał broń boczną, na oku mam KC-44 od KWC. Mi nie tylko chodzi o gre na samym początku bym sie uczył strzelać tylko na razie nie wiem z czego :icon_razz: ,bo dragunov wymaga jakiś specjalnej optyki? Edited June 6, 2013 by Noform Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Odpuść sobie snajperki/kb wyborowe na tzw. początek. Nie ten budżet - chyba, że trafiłbyś naprawdę coś okazyjnego z II ręki. A na ersatze szkoda forsy. Za 700 zł lepiej kupić elektryka, wsadzić mu dobra lufe, gumkę - ew. komorę i sprężynę. Tak żeby być w stanie celnie strzelać na średnich dystansach (a jednocześnie uczestniczyć w normalnej walce). Większość głupot typu serie w twarz, strzały ze snajperek "zza rogu" to wina świeżaków. Polataj z czymś z normalnym FPS a potem kup coś innego. Głupota jest udział w rozgrywkach AS i niegodzenie się na możliwość otrzymania serii w twarz! Co do drugiego zdania, pełna zgoda (choć chyba z innych przyczyn). No i broń boczna za ok.200-500zł,... bo przy 600fps + nie strzelasz w ludzi w odległości do 30m. Ponieważ? I od kiedy weszły te nowe ogólnopolskie zasady? Pytania retoryczne - nie odpowiadaj. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 (edited) Głupota jest udział w rozgrywkach AS i niegodzenie się na możliwość otrzymania serii w twarz! Ponieważ? I od kiedy weszły te nowe ogólnopolskie zasady? Pytania retoryczne - nie odpowiadaj. Mnie to bimba jak dostanę w twarz przez przypadek czy "po prostu miałem pecha", ale jeśli gość strzeli z 10m ze snajpery to bym się spruł bo w moim środowisku to nie jest "fajne" i ludzie to akceptują. A co do minimalnego zasięgu to raczej umowne ja całe nasze "prawo". Na tym forum często o tym było, w moim województwie również takie coś się stosuje bo zwykła zasada "myśl i strzelaj" nie trafia do każdego. Ja się nie wpierniczam do Twoich strzelanek bo mnie nie obchodzi jak się bawi Kuba z Krakowa. Ty piszesz jak jest u Ciebie a ja jak w Moich okolicach. Zluzuj gumę, bo każdy strzela się wg takich zasad jakie panują w jego środowisku a IMO każdy "nowy" powinien się pilnować bardziej bo sądząc nawet po wpisach na forum mają różne pomysły z piro, z przerabianiem wiatrówek itp. Nie odpowiadaj;/ Edited June 6, 2013 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Ja się nie wpierniczam do Twoich strzelanek bo mnie nie obchodzi jak się bawi Kuba z Krakowa. Ty piszesz jak jest u Ciebie a ja jak w Moich okolicach. Zluzuj gumę, bo każdy strzela się wg takich zasad jakie panują w jego środowisku a IMO każdy "nowy" powinien się pilnować bardziej bo sądząc nawet po wpisach na forum mają różne pomysły z piro, z przerabianiem wiatrówek itp. Nie wpierniczasz i niby piszesz jak to jest w Twoich okolicach (btw. gratuluje szacunku do samego siebie tak wielkiego, że piszesz "Moich" z wielkiej bukwy), ale robisz to w taki sposób, że wygląda jakby cały świat airsoftowy działał wg Twoich zasad. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 @Noform, Kuba dobrze radzi. W Twoim budżecie mieści się karabin szturmowy lub pistolet maszynowy na przyzwoitym poziomie technicznym, tylko musisz określić swoje gusta np G36, M14, MP5, AK. Gdy określisz co Ci się podoba, będzie można doradzić Ci konkretny model. Zacznij od roli szturmowca, opanuj taktykę, naucz się działać w zespole, zachowania na imprezach ASG. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 (edited) @Noform, (...) W Twoim budżecie mieści się karabin szturmowy lub pistolet maszynowy na przyzwoitym poziomie technicznym, tylko musisz określić swoje gusta np G36, M14, MP5, AK. (...) Zacznij od roli szturmowca, opanuj taktykę, naucz się działać w zespole, zachowania na imprezach ASG. Powała - żadne pm-y, MP5-ki itp.. Jasne, że zaczynanie od "snajperstwa" jest pomysłem raczej chybionym. Ale nie oznacza to, że należy rzecz sprowadzić do bycia szturmanem. Posiadając odpowiednia replikę, Kolega może próbować oddawać w grze precyzyjne strzały na większe dystanse, ucząc się maskowania, "taktyki" i poznając realia AS. To pozwoli mu ocenić jaki kierunek rozwoju ew. obierze - czy będzie dokonywał dalszego UPG repliki (ew. kupi typowy kbw), czy pozostanie przy działaniu wyłącznie w linii. Jednakże w takiej sytuacji powinien nabyć replikę, która <1> posiada możliwość (potencjał) ekonomicznego tuningu mechanicznego (siłowego) oraz <2> posiada odpowiednio długa lufę aby (po zamontowaniu lufy precyzyjnej i ew. wymianie gumki oraz komory HU) umożliwiła na początku oddawanie strzałów nieco celniejszych i dalszych, niż przeciętne. Co całkowicie wyklucza np. MP5. Ja się nie wpierniczam do Twoich strzelanek bo mnie nie obchodzi jak się bawi Kuba z Krakowa. (...) każdy strzela się wg takich zasad jakie panują w jego środowisku To co Cię obchodzi jak bawi się Noform z Tarnowskich Gór? Masz wiedzę jakie zasady obowiązują na Śląsku? A przede wszystkim, czy on pytał o limity, czy może o karabin? jeśli gość strzeli z 10m ze snajpery to bym się spruł bo w moim środowisku to nie jest "fajne" i ludzie to akceptują. Skoro to akceptują, to o co z jakiego powodu "będziesz się pruł"? :icon_lol: Polska język, trudna język... Nie odpowiadaj;/ Chyba znowu napisałeś coś, co po polsku znaczy co innego, niż chciałeś wyrazić. Może następnym razem spróbuj posługiwać się obrazkami. Możesz wkleić np. taki: Edited June 7, 2013 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 mb-01 i tuning: z początku precka promyka i komora PDI z gumka g&g (z repliką ok 800zł) a z czasem dokupić konwersję mancrafta. :icon_eek2: nowemu proponujesz konwersję mancrafta?! Nie słuchaj kolegi, kup wyborowy (jakikolwiek by nie był), wkręć się w środowisko airsoftowe, nabądź doświadczenia i obycia w boju, żeby nie zrobić nikomu bubu, potem myśl o replikach mocniejszych. W tym sporcie łatwo komuś zrobić "kuku" więc dla dobra swojego i innych lepiej zacznij od słabszych replik i nabądź doświadczenia. Prawdę mówiąc nawet wyborowego bym nie polecał na początek, bo jak komuś zasadzisz z 450-500 fps kulkę w łebek (bo nie wycelowałeś/wystraszyłeś się, itp,itd) to ktoś może mieć bardzo przykre "ała". Kup szturmówkę, pobiegaj i potem pomyśl co dalej. W tych pieniądzach kupisz przyzwoitą replikę z v3 która może być w przyszłości dobrą bazą pod tuning. Pozdrawiam yakuz Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Co Wy macie z tym odradzaniem wyborówek/snajperek/konwersji nowym? Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Co Wy macie z tym odradzaniem wyborówek/snajperek/konwersji nowym? ----------------> DOŚWIADCZENIE <--------------- -.- Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Moje doświadczenie mówi, że więcej szkód robi zielony z cm.28 niż z warriorem. Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Nie napisałeś z jakim warriorem. Jeśli ze stockowym to jak najbardziej przyznam Ci rację. Jeśli to warrior który ma 500+ fps to zdecydowanie się nie zgodzę. A jeśli Twój staż na forum odzwierciedla doświadczenie i staż w asg to zaczynam rozumieć Twoje opinie. Jak zobaczysz jak ktoś wyciąga kulkę z ciała, albo traci zęba to zmienisz szybko zdanie. I życzę Ci żebyś sam nigdy tego robić nie musiał. Pozdrawiam yakuz Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Nie odzwierciedla. Jedynke własną mam ukruszoną, kulkę spod skóry wyciagałem raz sobie raz znajomemu. Wszystkie te przypadki to były szturmówki. Staż... Zaryzykuję tezę, że kiedy ja się strzelałem, Ty zaczynałeś gimnazjum. Mogłem spudłować ale tak stawiam. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Nie chciałbym być złośliwy, ale akurat Ty Yakuz nie powinieneś wypowiadać się o stażu na forum, ani tym bardziej formułować na tej podstawie jakichkolwiek ocen. Osobiście - co chyba jest powszechnie wiadome - podchodzę z dystansem do większości młodzieży obecnie bawiącej się w AS. A to z niej wywodzi się jednak większość nowych. Jest dla mnie również oczywistym - podobnie jak chyba dla nas wszystkich - że każdy "nowy" (bez względu na wiek) ma obowiązek zapoznać się z ogólnymi zasadami AS oraz regułami obowiązującymi lokalnie, w środowisku, do którego przystępuje. Jednak utożsamianie pojęcia braku stażu z ułomnością umysłową, świadczy o tym, że ułomny jest ten, kto takie sądy wygłasza. O zasadach, ryzyku itp. należy oczywiście tzw. nowych informować - prewencji nigdy dość. Ale nie traktujmy ich - in gremio - jak niepełnosprawnych umysłowo. Bo odpowiedzialności, zdolności przewidywania i opanowania człowiek nie uczy się od chwili rozpoczęcia zabawy w AS (co najwyżej nabywa z wiekiem, ale "nowym" może byc i młody i stary). Te cechy należy mieć przed jej rozpoczęciem. Innymi słowy, wielu nowych pewnie nie powinno używać mocnych replik (bawiąc się wśród pluszaków ;) ) - ale dokładnie to samo tyczy tych, którzy już się bawią w AS. Jak zobaczysz jak ktoś wyciąga kulkę z ciała, albo traci zęba to zmienisz szybko zdanie. I życzę Ci żebyś sam nigdy tego robić nie musiał. Wyciągałem z siebie kulki, dorabiałem jedynki - żyję. I w ...nosie mam to, że ktoś lekce sobie wazy własne "bezpieczeństwo" 9cudz. celowy) i nie używa dodatkowych środków ochronnych. Ale rozumiem, ze Ty w swojej trosce pouczasz innych nie tylko o zabójczych mocach fpsów, ale i o tym jak można się przed nimi uchronić. na wypadek jakby dostali od 'głupiego nowego" z 500 fps z 15 metrów, jak i gdyby "star mądry" pociągnął im serią z 350 z 3 metrów... Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Radzę nie mierzyć długości stażu w ASG datą rejestracji na forum. Znam wiele osób nie posiadających kont na wmasgu, a bawiących się w ASG od ładnych paru lat. Proszę też nie obrażajcie się wzajemnie, a jeśli wytykacie komuś błędy to róbcie to tak żeby nie zrobił się z tego flamewar - nie chcę tutaj zbędnych dyskusji. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts