Driverd2 Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 (edited) Sorry że zapytam bo na chacie chyba nikt nie odpisze, podłączyłem li po pod imax b6 i nie wiem czy ładowarka sama przestanie ładować jeśli dojdzie do 8.4v czy muszę monitorować, ładowarka i bateria nowa, electro River 7.4v 2000mAh uruchomiłem tryb balansowania, obie wtyczki podłączone. 54 minuty i już jest 7.98v Edited December 19, 2015 by Driverd2 Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Sama przestanie w odpowiednim momencie jeśli jest ustawiony tryb LiPo (nie LiIon ani LiFe) Quote Link to post Share on other sites
Driverd2 Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Li po ustawiłem, wyświetla się Li2S 0.5A 7.99v bal 059:30 (czas) i obok zielonego pojęcia nie mam co to 00498 Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Pojemność która została wysłana przez ładowarkę do baterii (w mAh) - to nie jest pojemność, która faktycznie trafiła do pakietu, bo nie uwzględnia strat w postaci ciepła wydzielanego przez pakiet w trakcie ładowania. Quote Link to post Share on other sites
Driverd2 Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Czyli nie panikować i czekać na sygnał od ładowarki? Przeczytałem kilka artykułów tutaj ale nie idzie tego spamiętać :) ładowarka i bateria zakupiona w cytadeli asg, jestem swieżak w tym temacie. Ktoś mi podpowiedział jak uruchomić i to zrobiłem ale że nie wiem co dalej to pytam bo nie chcę ani baterii rozwalić ani żadnych innych przygód o których czytałem że mogą wystąpić :) podziękował za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
-MARIO- Posted November 14, 2016 Report Share Posted November 14, 2016 Panowie takie pytanie.Mam lipo 7,4 turnigy nano techa 25/50c ale rof tyłka nie rwie(ics par mk3 stock 430fps) na 11,1v turnigy silnik robił półtora cyklu co owocowało na semi jednym strzałem na full a drugim z połowy tłoka-giwera nowa nie chce na razie mosfetu z AB.Czy life 9,9 v może być kompromisem między w/w lipolami ? używa ktoś takich pakietów?jak się to ma do niskich temperatur? Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted November 14, 2016 Report Share Posted November 14, 2016 A masz zwykly mosfet zainstalowany? Tutaj moze byc loteria. Najlatwiej bedzie pozyczyc od kogos ze srodowiska lokalnego i sprawdzic. Najpewniejsze rozwiazanie to jednak mosfet z ab. Quote Link to post Share on other sites
-MARIO- Posted November 14, 2016 Report Share Posted November 14, 2016 Tak jak pisałem.Na razie replika pełen stock poza wtykiem t connect - bez mosfetu ,niskooporówek itp Quote Link to post Share on other sites
dede Posted November 15, 2016 Report Share Posted November 15, 2016 Ja polecam li-fe 9,9v jest to pomiędzy 7,4V a 11,1V ale nie wszytkie łodowarki ładują li-fe. Pamiętaj zeby być zadowolony z baterii li-fe musi spełniać wymogi pojemność minimum 2000mah i prąd wyładowania min 20C a naj lepiej 25C nie kupuj 5C bo onne nadają sie do nadajnika RC a nie do repliki Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted March 11, 2017 Report Share Posted March 11, 2017 Mam problem z jednym z moich LiPo - bardzo powoli się ładuje. Mam dwa pakiety 7.4, które ładują się normalnie, jeden 11.1, który też ładuje się normalnie, a ostatni to 7.4 Redoxa, który ładuje się kilkukrotnie wolniej, ale działa normalnie, jest moim głównym akumulatorem, RoF jak należy, ogniwa rozładowują się z równą szybkością. Spotkaliście się z takim czymś? Po prostu taka sztuka i tyle? Quote Link to post Share on other sites
jedrek33 Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 (edited) też mam problem z redoxem 7.4 bardzo szybko się rozładowuje bateria prawie nowa Edited March 12, 2017 by jedrek33 Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted March 13, 2017 Report Share Posted March 13, 2017 Oba przypadki (wolne ładowanie, szybkie rozładowanie) jesteście w stanie zweryfikować przy pomocy Imaxa B6 albo czegoś podobnego, co pokaże Wam: a) pojemność która "weszła" w trakcie ładowania b) pojemność która "wyszła" w trakcie rozładowania W pierwszym przypadku należy sprawdzić jaka jest pojemność pakietu, jakie są napięcia na celach w trakcie ładowania, bo może jedna z nich nie dochodzi do 4.2 i w rezultacie cały pakiet jest ciągle ładowany (oby) niewielkim prądem. W drugim przypadku prawdopodobnie niska pojemność pakietu, przyczyną mogą być wada produkcyjna albo kwestia eksploatacji (np. głębokie rozładowanie) Quote Link to post Share on other sites
Ayyon Posted May 4, 2018 Report Share Posted May 4, 2018 (edited) W nowej replice mam kolbę vfc QRS. taka: https://www.airsofta...QRS-czarna/2406 do tego mam 3-dzielna baterię, jeden stick idzie w kolbę, 2 sticki 'weszły' w ten "pojemniki" boczne. Problem taki że bardzo ciasno siedzą, nie pchałem mocno na siłę , ale jednak żeby wyjąć je będę musiał użyć jakiegoś narzędzia. Pytanie czy to tak naprawdę przeszkadza? Bo generalnie, po prostu odpinam te pojemniczki, wyjmuje baterię i mogę ją ładować. Czy takie ściśnięcie może szkodzić podczas użytkowania? Edited May 4, 2018 by Ayyon Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted May 5, 2018 Report Share Posted May 5, 2018 Teoretycznie może. W praktyce musisz sam ocenić, nikt Ci raczej nie zagwarantuje, że będzie bezproblemowo działać. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted May 8, 2018 Report Share Posted May 8, 2018 W nowej replice mam kolbę vfc QRS. taka: https://www.airsofta...QRS-czarna/2406 do tego mam 3-dzielna baterię, jeden stick idzie w kolbę, 2 sticki 'weszły' w ten "pojemniki" boczne. Problem taki że bardzo ciasno siedzą, nie pchałem mocno na siłę , ale jednak żeby wyjąć je będę musiał użyć jakiegoś narzędzia. Pytanie czy to tak naprawdę przeszkadza? Bo generalnie, po prostu odpinam te pojemniczki, wyjmuje baterię i mogę ją ładować. Czy takie ściśnięcie może szkodzić podczas użytkowania? Jeśli odgnieciesz mocno ogniwo, zdeformujesz przy wyciąganiu lub po prostu uszkodzisz, to może być gorąco i widowiskowo... zwłaszcza jeśli pakiet będzie naładowany. Może lepiej pomyśl o pakiecie jednolitym, wsuwanym w sztycę kolby. Quote Link to post Share on other sites
TsarKostkievich Posted September 23, 2019 Report Share Posted September 23, 2019 @Mendi Te linki z pierwszego posta są już martwe. Przydało by się coś zrobić z tym tematem. (uaktualnić? Odpiąć?) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts