Sopajkdiojpl Posted May 5, 2013 Report Share Posted May 5, 2013 Witam, Posiadam replikę firmy Deep Fire. Replika jest prawie stockowa wymieniłem tylko gumke na zieloną G&G oraz komore na czerwoną elementa (wiem że komora z niskiej pólki ale sprawdza się bardzo dobrze, kręci kulki idealnie i daje super szczelność). Reszta tak jak pisałem pełen stock. Jeśli chodzi o skupienie jest naprawde super stock lufa Deep Fire 6.04 daje dobre rezultaty inne stockowe repliki (M4 od EA ,AK od CA) wymiękają. Jeśli chodzi o zasięg to już jest nieco gorzej. Jedynie co mi przeszkadza to mała siła repliki posiada ona niecałe 360FPS niestety do lasu troszke za słabo o czym dziś na strzelance się przekonałem. Więc teraz zaczynają się klocki. Co chce osiągnąć przez tuning - powiekszyć FPS do 400-420 i poprawić zasięg wiem że będe musiał wymienić sprężyne tylko na jaką? I czy razem z sprężyną muszę coś jeszcze wymienić? Z tego co się orientuje moja replika posiada wzmocnione elementy gearboxa od firmy DF ale czy wytrzymają tuning? Głównie chodzi mi o to by tuning nie wpłynał negatywnie na żywotność repliki gdyż duży nacisk kłade na to by była bezawaryjna. Mój budżet na tuning tej replike wynosi około 500 zł więc jak myślicie czy taki zestwa części bd ok: Spręzyna Guarder M120? Inna? Lufa 509 czy 455 Prometheus czy dłuższa bd lepsza? Cylinder typ 0 Jakiej firmy? Tłumik by zakryć precke. Proszę o odpowiedz. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted May 5, 2013 Report Share Posted May 5, 2013 Ogólnie to M4 ma lufę długości 363mm, 455 będzie Ci wystawać poza tłumik płomienia, co dopiero 509. Tłumiki solidne są ProTech'a, ogólnie to wszystko jedno jaki, byleby miał lewoskrętny gwint 14mm. Cylinder możesz nawet SHS wziąć, jest bardzo dobry i przy tym tani. Sprężyny... hmm, nieco gorzej bo Guarder już nie daje wyników ponad swoją numerację niestety. Nie wiadomo, czy obecne serie równie długo się nie ubijają, jak poprzednie. Ale ponad 400FPS SP120 powinno wciąż dawać. Quote Link to post Share on other sites
Sopajkdiojpl Posted May 5, 2013 Author Report Share Posted May 5, 2013 Ok wielkie dzieki za szybko odpowiedz ale dalej mam te same pytania czy bd widoczna ròżnica między precką 455 a 509 i dalej nie wiem czy przy wymianie springa cos musze jeszcze kupic? A z ta spreżyną to mnie zmartwiłeś bo myślałem że guarder sp120 da mi stabilne 410fps. A jaka jest inna dobra sprężyna dająca 400-410 fps? Sorry za błedy aktualnie pisze z telefonu. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted May 5, 2013 Report Share Posted May 5, 2013 Różnica w długości będzie, w niczym innym. Quote Link to post Share on other sites
Sopajkdiojpl Posted May 5, 2013 Author Report Share Posted May 5, 2013 (edited) A sprężyna M130 guardera? Ile może dać fps? I czy replika wytrzyma? EDIT: Jednak wole nie ryzykować :) Więc zakupie Cylinder typ 0 do SHS i sprężyne guardera m120 oraz lufe promyka 509 i tłumik 150mm Edited May 5, 2013 by Sopajkdiojpl Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted May 5, 2013 Report Share Posted May 5, 2013 A moze zmiana lufy na 407 mm . Nie trzeba tlumika dzwieku i zmiany cylindra. mobile Quote Link to post Share on other sites
Sopajkdiojpl Posted May 5, 2013 Author Report Share Posted May 5, 2013 (edited) No ale właśnie lufa 509 koszt 280zł lufa 407 koszt 260zł do lufy 509 musze wymienić cylinder na 0 to będzie replika głownie do lasu więc tłumik 15cm nie bd mi zawadzał ale czy lufa dłuższa o 10cm z lepszym cylinderm da większy zasięg, skupienie czy fps w porównaniu z krótszą? Edited May 5, 2013 by Sopajkdiojpl Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted May 5, 2013 Report Share Posted May 5, 2013 NIE. Nie ma większego zasięgu ani skupienia. Liczy się tylko dokładność wykonania. Quote Link to post Share on other sites
Gugiman Posted August 24, 2013 Report Share Posted August 24, 2013 Witam mam drobne pytanie czy szkielet gb z repliki Deep Fire Silver Series M4A1 wytrzyma sp130 od systemy czy to już za dużo dla niego. Dodam że gb to full stock. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 Wytrzyma ale nie za długo. DeepFire nie ma dobrych szkieletów. Quote Link to post Share on other sites
Gugiman Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 To załóżmy że dam jeszcze mbloka i 130 systeme to powinno starczyć na ok 10k kulek? Obecny przebieg to coś w granicach 10-12k. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 Gdyby babka miała wąsy to by była dziadkiem. Nie ma co gdybać i teoretyzować. Jeśli chcesz 130 Systemy to zakładaj i kupuj Mblocka. Nikt z nas nie jest w stanie Ci powiedzieć czy to wytrzyma X czasu lub XXXX kulek :) Quote Link to post Share on other sites
Gugiman Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 Okey jeszcze poczekam na odpowiedzi innych użytkowników bo wolę zasięgnąć opinii kilku maniaków :) Bardzo dziękuję za odpowiedz. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 GB DF dają radę ze sprężynami SP130, choć IMO to max dla tego szkieletu. Quote Link to post Share on other sites
Gugiman Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 A miałeś Pan może styczność z owym? Bez Panowania mi tu Proszę T. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 Montowałem kilka GB DFa na sp130 działało bezproblemowo. Zasada jest prosta - wymiana głowicy na cichą lub chociaż plastikową, miękka guma na głowicy cylindra i podparcie komorą. To z reguły wystarcza do sp130. Quote Link to post Share on other sites
Gugiman Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 A jaką polecasz głowicę do DF? I wiesz może jakie osiągi mogę uzyskać dziki temu tuningowi? Jakie różnice w zasięgu będą miedzy sprężyną 130 a 120? Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted August 28, 2013 Report Share Posted August 28, 2013 na 120 prawdopodobnie uzyskasz około 420fps a dla 130 trzeba liczyć koło 450. Przede wszystkim przy 450 fps kulki będą szybciej leciały do celu no i łatwiej będzie dopaść kogoś za krzakami. Jeśli chodzi po głowice to polecam te POMowe od Systemy (lub jej kopie np. ultimate) oraz guardera. Quote Link to post Share on other sites
Gugiman Posted August 29, 2013 Report Share Posted August 29, 2013 Ok dziękuję za pomoc! :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
BackLogers Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Witam, Mam zamiar przeprowadzić tuning lecz chcę zasięgnąć porady co do wyboru niektórych części. Otóż chcę zrobić coś ala karabin wyborowy na sprężynie Guardera SP150. Aktualnie mam: Lufę - Km-Head 380mm 6.03 Komorę - madbull wraz z zieloną G&G Szkielet - stock DF Bore-up - Systemy Zębatki - stock Silnik - stock Karabin będzie używany tylko w trybię pojedyńczym. Głównie zależy mi na wyczymałości i bezawaryjności repliki. Co chcę wymienić: Szkielet - CNC Core Zębatki - no właśnie tu jest problem nie wiem jakie wybrać chcę aby replika chodziłą cicho i w miarę szybko naciągała sprężynę lecz tak jak pisałem zależy mi też na tym aby były dosyć wytrzymałę i nie padły po kilku miesiącach. Silnik - tu też mam rosterki cichy i mocny? Wersja tańsza GFC lub wersja mega uber czyli systema magnum albo guarder warto dopłacić do tych lepszych? I ostatnie pytanie ile będę miał FPS? Oraz jaki będzię zasięg tej repliki, liczę na coś około 85-90 metrów? Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 23, 2013 Report Share Posted September 23, 2013 Zębatki ITU Guardera + Silnik Systema AtoZ + lipo 11,1 + mosfet nano AB 2/3 na SP170 daje 25bb/s :icon_smile: no i reakcja na spust jest bdb. Kup zębatki guardera - bo IMO lepszych nie ma + jakiś szybki chiński silnik np. SHS (wersja hi speed - jest na mocnych neodymach) do tego dobre lipo i będziesz zadowolony. Na replikach "wyborowych" nie wolno oszczędzać. Chcesz oszczędzić? Kup szkielet w HK. Quote Link to post Share on other sites
BackLogers Posted September 23, 2013 Report Share Posted September 23, 2013 (edited) A taki zestaw: ITU Guarder + li-po 11.1v 1200mh Turnigy 25-50C + Merf 3.2 (taki już posiadam) + Sp150 + jakiś chiński silnik (Core,SHS,Element tylko który?) da odpowiednią reakcje na spust? Edited September 23, 2013 by BackLogers Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Myślę, że będziesz zadowolony :icon_smile: Co do sinika, to szukaj używki, co znajdziesz będzie dobre (może być Tornado, SHS lub Element, pewnie nawet PJ, byle mocne). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts