Limaxu Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 Witam, Znacie jakieś instytucje/firmy prowadzące kursy z obsługiwania sie bronia oraz prowadzące inne "taktyczne działania" kończące się certyfikatem. Głównie interesuje mnie obszar południowej Pl. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 Częstochowski survivaltech organizuje szkolenia COMBAT S.E.R.E. Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 BOST TTG z Bielska-Białej. Quote Link to post Share on other sites
Limaxu Posted August 26, 2013 Author Report Share Posted August 26, 2013 Głównie interesuja mnie szkolenia strzeleckie. Quote Link to post Share on other sites
Limaxu Posted August 27, 2013 Author Report Share Posted August 27, 2013 Znalazłem takie kursy/szkolenia: http://www.apeiron.edu.pl/kursy-i-szkolenia/nowe-szkolenia Czy ktos juz korzystał z tej "firmy"? Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 (edited) https://www.facebook.com/OmegaMilitaryPoland/info http://www.omega.mil.pl/ Edited August 30, 2013 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Apeiron... kiedyś czytałem o niskim poziomie szkolenia. Na SFD była mała dyskusja + kilka innych serwisów również to zarzucało. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Obi-Wan Poznań to chyba nie jest południowa Polska ;-) Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Omegę też bym sobie darował. Miałem styczność z prowadzącym na jednych z zawodów - wtedy nie wiedziałem kim jest i czym się konkretnie zajmuje - non stop tylko chodził i wszystkim opowiadał nt. swojego ośrodka/firmy szkoleniowej. Szczegółów niestety nie podawał - wszystko było "tajne" albo "wiesz nie mogę powiedzieć, rozumiesz"... Certyfikat ze szkolenia w Rosji to nie jest wielki problem. W Polsce takowe też różne szkoły sztuk walki/instytucje zajmujące się tego typu sprawami różne certyfikaty wydają. Niestety nie są one nigdzie wiążące. Omega nawet rozsyłała swoją ofertę szkoleniową grupom airsoftowym - wiem na pewno o jednej takiej ekipie. Na pytanie czy dają jakiś certyfikat odpowiedź brzmiała "wiesz certyfikat mogę wam wystawić, ale nim to sobie możesz d... podetrzeć". Do tego zdjęcia w galerii ze zmianą magazynka w AK/AKM rodem z "koła duty" jest śmieszne i lekko mówiąc mało praktyczne. Jeżeli ktoś chce iść tam tylko postrzelać i kilku rzeczy się dowiedzieć rekreacyjnie tak jak to jest zaprezentowane na fotkach w galerii to dlaczego nie. Rekreacyjnie tak, inaczej nie ma sensu. Jednym szkoleniem strzelać się nie nauczysz, tak samo obsługi broni palnej itd. Radzę Ci lepiej zapisać się do klubu strzeleckiego, trenować na pneumatyku i bocznym zapłonie, zrobić patent strzelecki, licencję PZSS i startować w zawodach. Wyjdzie o wiele lepiej, a do tego będziesz miał państwowe papiery (patent, licencja). W późniejszym czasie jak się wciągniesz i masz odpowiedni wiek to możesz wyrobić pozwolenie na broń palną do celów sportowych. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Ja również słyszałem różne wypowiedzi, ale ziomek z mojego miasta strzela z nimi regularnie i chwali. Na FB też mają trochę wychwalających fanów. Sergiei pisze też od niedawna na Sofrep.com. Cóż. Chciałem iść do nich zobaczyć na szkolenie z Glocka. Ale 2000zł to IMO przesada. w E.S.A jest za 1300zł. I sam co prawda nie byłem ale dwóch znajomych wojaków robiło u nich szkolenia i byli mega zadowoleni (robili pistol/carbine). Wieć jeśli do wlkp możesz podjechać to jako tako mogę polecić E.S.A Quote Link to post Share on other sites
HeXs Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 (edited) http://www.gromgroup.pl/index.php Nigdy u nich nie byłem ale słyszałem wiele dobrego :icon_smile: @edit. Jednakże nie pamiętam gdzie mają swój ośrodek szkoleniowy! Edited August 30, 2013 by HeXs Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Czerwony Bór, okolice Łomży. Przed wykupieniem terenu przez powyższą firmę odbywały się tam dobre strzelanki :icon_wink: Cytat ze strony Szkolenia zaawansowane organizujemy w specjalnie do tego przygotowanych ośrodku szkoleniowym w Czerwonym Borze koło Łomży. Na 8,5 ha powierzchni leśnej znajduje się zbiornik wodny o pow. 0,5 ha, jeden budynek jednokondygnacyjny z 8 pomieszczeniami, jeden budynek pieciokondygnacyjny, tor do jazdy samachodami terenowymi i qudami, pole paintballowe, tor przeszkód oraz strzelnica do strzelania z broni palnej od 0 do 100m. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Jedyny szeroko akceptowanym "certyfikatem" ze szkolenia strzeleckiego są papiery wystawiane przez PZSS - Patent Strzelecki oraz uprawnienia instruktora strzelectwa sportowego. Wszelkie firmy szkolące "bojowo" i wystawiające swoje "certyfikaty" to komercja dobra do powieszenia nad kominkiem. Nie mówię, że nie szkolą dobrze, bo w wielu firmach uczą prawdziwi profesjonaliści. Ale certyfikat to po prostu wydruk, który ładnie wygląda. Równie dobrze możesz go sobie sam wydrukować. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts