Errhile Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Dwa UBACSy, które ściągałem dla kumpli (z Wysp szły) były funkiel nówki sztuki, nie śmigane, w oryginalnych workach. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 http://wmasg.pl/pl/consignment/show/485621 jakby ktoś szukał to zapraszam. Zdjęcia niebawem. Quote Link to post Share on other sites
nowkins Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Witam,dzisiaj otrzymałem z UK combat smock windproof PCS,kupowałem od znanego sprzedawcy ze sprzetem z armii brytyjskiej,tylko jest małe ale...kurtka jest nowa i jakość widać najlepsza.Jednak w środku jest mała metka oprocz głównej "made in china" Spotkał się ktoś może z takim fantem?Replika czy może żółci bracia robią kontrakt dla British Army? Nr. kontraktu: DC2A/2000 Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Moja nie posiada metki made in china. Pamiętam, że na jakimś zagranicznym forum żołnierze rozmawiali, iż pewne błędy w rozmiarówkach można sobie tłumaczyć właśnie tym, iż ciuchy są szyte w chinach. Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Ja się nigdy nie spotkałem z metną Made in China w Mtp, mógłbyś podrzucić jakieś zdjęcia tej metki, i tej która powinna być "normalnie" ? Quote Link to post Share on other sites
nowkins Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 No to już mam odpowiedz,poczytałem fora zagraniczne i okazało się,że kontrakt na umundurowanie PCS serii wygrała firma brytyjska,ale,że mają fabrykę w Chinach i tam szyją to dlatego jest metka.Rząd szuka oszczędności,więc... Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Ciuchy na kontraktach dla UK MoD szyte są w UK, Chinach i w Rumunii. Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Ja mam koszule MTP PCS i też jest dodatkowa metka Made in Chiny :) Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 Ciekawe czy w tej, na którą czekam też taką znajdę :) Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 No to już mam odpowiedz,poczytałem fora zagraniczne i okazało się,że kontrakt na umundurowanie PCS serii wygrała firma brytyjska,ale,że mają fabrykę w Chinach i tam szyją to dlatego jest metka.Rząd szuka oszczędności,więc... Czy to oznacza, że mój Smock jest made in china? ;__; Nie mam metki made in china, tam na tej metce na nerkach nie ma tego napisu Quote Link to post Share on other sites
Kirk Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 Panowie, potrzebuję pomocy w rozwianiu mętliku jaki sobie zrobiłem w głowie, przeczesując Internet w poszukiwaniu informacji o rozmiarówce brytyjskiej. Konkretnie chcę kupić bluzę mundurową PCS w kamuflażu MTP. Na logikę oraz z większości opisów, z jakimi się spotkałem, wychodziłoby, że przykładowo bluza o rozmiarze 180/112 pasuje na osobę o wzroście 170-180cm i obwodzie klatki piersiowej 112cm. Spotkałem się jednak również z innymi objaśnieniami rozmiarówki, które nie były wcale tak intuicyjne. W największe skonfudowanie wprawiła mnie tabelka pod bluzą MTP, na armyworld.pl, z której wynika, że rozmiar 180/112 ma aż 132cm obwodu w klatce, a np 180/96 ma tego obwodu 116cm... :icon_eek2: Proszę powiedzcie mi, jak to faktycznie jest z tymi rozmiarami? Quote Link to post Share on other sites
Ylang Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 (edited) 98 cm w klacie normalnie, parę cm więcej z większych wdechem. Mam rozmiar 180/104. 180/96, kiedyś miałem taką ochotę wziąć ten rozmiar, ale jednak ogólnie wolę kiedy odzież ma trochę luzu i nie obciska. Z Amerykańców UCP, mam Medium Regular [170-180/94-104,1], a z Niemców Flecktarn grupę 12 [185-195/95]. UCP ma sporo luzu, a Flecktarn jest taki bardziej.. formalny, ładnie leży, przylega, o wiele mniej luzu. Tak jak by szyty był na miarę. Edited September 27, 2013 by Ylang Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 Brytolskie ciuchy są po prostu obszerne w klacie. Szczególnie kurtki (combat jacket / smock). Bo masz móc pod to włożyć koszulkę, norgie, polar i nadal zachować swobodę ruchu. Tak to zaprojektowano. Quote Link to post Share on other sites
Kirk Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 (edited) Czyli jednak rozmiarówka jest intuicyjna, a nie taka, jak opisali na armyworld.pl? To z jednej strony dobrze, z drugiej jednak wychodzi na to, że przy 175cm wzrostu i jakichś 115-116cm w klatce będę musiał znaleźć rozmiar 180/120 ;) A czy mogę prosić żeby ktoś z Was zmierzył swoją bluzę mundurową i powiedział ile przy danym rozmiarze ma ona faktycznie szerokości w klatce? (Przykładowo kładąc ją płasko na stole i mierząc szerokość bluzy od pachy do pachy, a następnie mnożąc to x2) Ewentualnie czy nie wiecie jak się ma rozmiarówka np Helikona do oryginalnej? Mógłbym wtedy skoczyć do sklepu i przymierzyć Helikona, co dałoby mi obraz tego jakiego rozmiaru szukać później w kontrakcie na aukcjach. Edited September 27, 2013 by Kirk Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 Czyli jednak rozmiarówka jest intuicyjna, a nie taka, jak opisali na armyworld.pl? (...) wychodzi na to, że przy 175cm wzrostu i jakichś 115-116cm w klatce będę musiał znaleźć rozmiar 180/120 :icon_wink: Generalnie rozmiarówka brytyjska jest rzeczywista, z zapasem (jak napisał Errhile). Przy czym zapas ten bywa różny. Np. smocka S05 mam o jeden rozmiar mniejszego, niż teoretycznie powinienem. Natomiast z MTP-ami, z tego co widzę, problem jest raczej w rękawach - w koszulach i UBACS-ach bywają krótkawe. Quote Link to post Share on other sites
Kirk Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 Dzięki Panowie za rozwianie wątpliwości, skoro rozmiarówka jest rzeczywista i z zapasem, to 180/112 powinno wystarczyć. Dzięki też za wskazówkę z rękawami. Chyba najlepiej będzie jak znajdę sobie 180/112 i poproszę sprzedającego o zmierzenie szerokości oraz długości rękawa. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 Jeszcze lepiej - poproś na strzelance kogoś, kto ma, żeby Ci dał przymierzyć. Albo wybierz się do sklepu z demobilem (a czasem i ciuchami dla wędkarzy) - brytyjskie DPMy są dość popularne - i przymierz. Nie wypowiadam się o MTP, bo nie miałem do czynienia z ich rozmiarówką. Quote Link to post Share on other sites
Kirk Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 Właśnie w tym problem Errhile ;) Potrzebuję wiedzieć jaki zamówić rozmiar koszuli MTP w kroju PCS, a DPM w tym systemie nie ma chyba w ogóle. A nawet jeśli Wyspiarze robią/będą robić DPM w PCS to chyba nieprędko znajdziemy to w lokalnych demobilach :) W każdym razie rozwialiście już część moich wątpliwości, co pozwoli zawęzić krąg poszukiwań. Quote Link to post Share on other sites
nowkins Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 Jeśli chodzi o helikona to zaczeli robic spodnie w romiarze long w sensie dlugość całkowitą,natomiast bluzy i kurtki ciagle nie wiem dlaczego ale trzymają się długości regular,czyli na moje 194 wzrostu już nic raczej nie dobiorę-za krótkie rękawy.Trochę to głupie projektowanie i niezrozumiałe,dużo producentów odzieży wychodzi z założenia,że czym ktoś jest wyższy tym obszerniejszy.Chyba jedynie Polacy,amerykanie i brytyjczycy robią na każdego chłopa rozmiarówkę.I tak ten Helikon się trzyma tego S,M,L,XL,XXL itd.,ale ciągle Regular!Jednak przy twoim 175 spokojnie u nich dobierzesz. Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted September 28, 2013 Report Share Posted September 28, 2013 A nawet jeśli Wyspiarze robią/będą robić DPM w PCS to chyba nieprędko znajdziemy to w lokalnych demobilach :icon_smile: Ja bym się nie łudził ;) Raczej teraz będą wykorzystywać to co w DPMie zostało w magazynach i stopniowo wyposażać armie w MTP. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted September 28, 2013 Report Share Posted September 28, 2013 Zdecydowanie nie będą robić dpm w kroju pcs, bowiem mtp całkowicie wyparło dpm i ddpm. Proponuję zawsze prosić sprzedawców o realne wymiary ciuchów pcs. Potrafi się zdarzyć, że ciuch ma wszystą złą metkę. Quote Link to post Share on other sites
Kirk Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 To kolejna ważna uwaga Sirius, dzięki :) Nie pozostaje nic innego jak męczyć sprzedawców o zmierzenie ciuchów przed zamówieniem. Dzięki jeszcze raz za wskazówki Panowie. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 Jak czyścić smocka MTP? Bardzo zależy mi na niewyblaknięciu, z tego też względu pranie sobie odpuszczę, a i plamek jest niewiele. Po prostu chcę go przywrócić do stanu 'cywilnej' używalności, a nie tylko polowej Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 Kurde moim szoruję ściółkę od kiedy go tylko mam, ponad 2 lata... i plam jeszcze nie znalazłem. Obawiam się, że pranie jest jedyną opcją. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Niemożliwe, by po Twoim dwuletnim "szorowaniu ściółki" smock był IDEALNIE czysty. Może to dlatego, że na tym materiale ciężko zauważyć plamy xD. U mnie jest parę pomniejszych plam, średnio widocznych i z "polowego" punktu widzenia kompletnie nieistotnych, no ale noszę swojego smocka po mieście Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts