Ombre Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Jak zarzucisz do prania raz na 2 miesiące nic się nie powinno stać :) Ze swojej strony polecę Ci pranie w szarym mydle, piorę tak swojego DPMa i nie zauważyłem żeby w jakikolwiek sposób wyblakł. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Idealnie czysty zapewne nie jest, aczkolwiek nie widać na nim plam więc i na mieście nie czuję się niczym brudas :) Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 No żeby na takim materiale było widać plamy, to byś musiał przeczołgać się 100 metrów przez błoto ;] Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Na upartego jak już wychodzić w tym na miasto to najlepiej żeby nie było ani plamki ;) Quote Link to post Share on other sites
KoRn-ik Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Obi- wan prać w niskiej temperaturze i się nie przejmować. K. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 Uwaga co do rozmiarów. Nabyłem ost. spodnie PCS Temperate w MTP 85/88/104 (nie stwierdzając żadnych metek z ChRL) i ich obwód w pasie jest nieco mniejszy niż spodni Tropical MTP w starym kroju w tym samym rozmiarze (analogicznie dotyczy to także posiadanych przeze mnie DPM i DDPM). Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Kuba, a mógłbyś coś więcej o nich napisać? Kupiłeś nowe czy używane? Jak kolory (także w porównaniu do Tropicali)? Jaki to ma krój? Czy uważasz go za wygodny? Jakie wady i zalety? Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Na wstępie - zadałem sobie ten trud ;) i zmierzyłem. Szerokość w pasie (moich) spodni starego kroju (MTP/DPM/DDPM) to dla r. 85/88/104: 46 cm (rozmiar rzeczywisty, większy od nominalnego). Natomiast spodnie PCS w ww. rozmiarze mają szerokość 44 cm (a więc nominalną). Co do kolorystyki powinni się wypowiedzieć brytofile. Na pewno są co najmniej 2 warianty MTP, bo widzę to u siebie (różnice w barwie dość dobrze widać na zdjęciach na Armyworldzie). Spodnie tropical starego kroju, które posiadam, są ciemniejsze - z większą ilością, nieco inaczej naniesionych brązów, od innych MTP-ów które mam/oglądałem (w tym tropical jacket). Wygoda jest już kwestią indywidualną. Ja nie narzekam. Co do właściwości materiału nie wypowiem się od stront technicznej - ale generalnie raczej bez zmian w porównaniu do odpowiedników DPM/DDPM. A PCS kupiłem właśnie ze względu na (moim zdaniem) lepszy krój. Przy czym wybacz, ale informacje na ten temat możesz uzyskać samodzielnie za pomocą google - z brzegu: http://www.varusteleka.com/en/product/british-pcs-trousers-mtp-used/25557 http://www.patrolbase.co.uk/Military-clothing-footwear/army-surplus-mtp-trousers-gen-2.htm#.UlhPkBD5DqQ To czy kupowałem nowe czy używane jest bezprzedmiotowe, ale skoro pytasz - używane. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Dzięki Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 Nie wiem czy to dobry temat. Czy w ciuchach mtp jest oryginalna membrana goretex, czy też coś podobnego? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 Tak, jest to Gore-tex. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 O to super, to znikam polować na MTP bo nasze polskie gore jest dla mnie za drogie. Quote Link to post Share on other sites
yamall Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Pytanie jeszcze co do rozmiarów UBACSa Znalazlem na allegro, z o tyle dziwna rozmiarówką, że licząc wg mnie, w klatce i na długość jest OK, ale rękawy są o 10 cm dłuższe ?? i nie bardzo wiem o co chodzi ? Dlatego sie zastanawiam czy zamawiać, a do Czestochowy sie nie wybieram w najblizszym czasie (stamtąd jest ogłoszenie) Quote Link to post Share on other sites
deber Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Mam takie pytanie dotyczące UBACSa MTP...on występuje tylko w tej wersji hot weather? Bo w sumie nie natknąłem się na nic innego, ale skoro jest to napisane to może istnieja też inne wersje :P Quote Link to post Share on other sites
Gisher Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 (edited) Są jeszcze rzadsze w wersji FR (fire retardant), głównie dla lotników przeznaczone. http://i602.photobucket.com/albums/tt104/vor033/British%20Forces%20-%20Navy%20and%20Air%20Force/6a77223f.jpg Edited January 17, 2014 by Gisher Quote Link to post Share on other sites
kwiato_dtr Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Macie może jakieś fotki pokazujące RG i OD na tle MTP? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 Quote Link to post Share on other sites
kwiato_dtr Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 Dziękuje. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Niedawno o to samo pytałem w temacie o łączeniu kamuflaży, zajrzyj tam Quote Link to post Share on other sites
Erkiii Posted March 29, 2014 Report Share Posted March 29, 2014 ogladam sobie mundury mtp i znalazlem pare rodzai a nie moge nic znalezc w necie :P -warm -temperate -tropical -windproof ale to mnie tak srednio interesuje :P ktory bylby najbardziej "uniwersalny" jesli chodzi o polskie warunki? rzecz w tym, zeby w lato sie nie gotowac, a w zime nie zamarznac. znajduje takze przy paru modelach "pcs" Quote Link to post Share on other sites
McKwacz Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 A ma ktoś zdjęcie jak kamizelka w DPM'ie wygladą na tyle MTP? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 4, 2014 Report Share Posted April 4, 2014 1,5 minuty w google grafika... Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted April 27, 2014 Report Share Posted April 27, 2014 @Erkiii Nie będzie takiego materiału, który zapewni ci przewiewność i "nie gotowanie się" w lato i ciepło w zimie. Tak czy inaczej w zimę będziesz musiał nałożyć jakieś bluzy a na lato biegać w cienkiej koszulce i mundurze. Ja mam temperate. Przy zestawie tielniaszka/koszulka z krótkim rękawem + bluza temperate + brytyjska kamizelka pustynna lctv jest w sam raz. Czasem jak jest na prawdę gorąco a jestem po kilku rundach to zdejmuję bluzę i latam w samej tielniaszce i kamizelce. Temperate będzie dobre Quote Link to post Share on other sites
deber Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Panowie a mam takie pytanie odnośnie różnic w grubości spodni warm i temperate. Patrząc na metkę warm mają 70/30 bawełna/poly a temperate 67/33. Niestety nie mam możliwości porównania osobiście, a zależało mi na nieco grubszych spodniach lecz biorąc pod uwagę te składy mam wątpliwość czy te 3% więcej na rzecz polyestru robi aż taką różnice. Niech mnie ktoś oświeci czy jeżeli chce grubsze to faktycznie różnice da się mocno odczuć? Quote Link to post Share on other sites
deber Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Dobra Panowie moja wina!! Była już o tym mowa, zresztą odwrotnie przeczytałem metke. Tak więc jest różnica w grubości miedzy temperate a warm. To teraz drugie pytanie, jak wygląda różnica między temperate windproof w takim razie? Jako spodnie całoroczne brać te temperate czy już raczej windproof? Chociaż jak już mam warm na lato to lepiej na czas jesień /zima windproof? Kurcze przepraszam za zamieszanie, podpaliłem się :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts