SiewcaMarchewek Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Witam. To mój pierwszy post, więc wypadałoby się przywitać. Z tej strony Jędrzej. Ok, a teraz do rzeczy. Planuję zakupić CM028 (tak, wiem, że wątków tego typu są dziesiątki). Jako że z dostępnością nówek jest ciężko to wpadłem na pomysł aby dorwać używkę (tak, wiem, że to średni pomysł jak na początek). Konkretnie zastanawiam się nad TYM. Co prawda nigdy nie rozbierałem elektryka, ale przez moje ręce przeszło kilka gaziaków, a z racji typowo technicznych studiów mam nadzieję jakoś to ogarnąć. W pierwszej kolejności musiałbym dokupić ładowarkę + jakiś prostownik 12V i akumulator (o wtyki się nie martwię, przelutuję i powinno być dobrze). Akumulator który podałem ma dość duże napięcie względem stockowego, ale... Chcę też wymienić gearbox - i tutaj pytanie. Jeżeli dobrze zrozumiałem to gearbox w CM028-CM03x jest w innym standardzie (TM?) niż gearbox w np CM040/CM045/CM048(VFS?). Czy nowy gearbox będzie pasować do starej budy? Będzie trzeba coś dosztukować, czy jednak GB V3, to GB V3 i z wymianą nie będzie problemów? Poza tym wymienię gumkę (Systema Energy?) oraz kable na niskooporowe, dołożę MOSFET, teflon-fix, a jak dozbieram trochę pieniędzy to pomyślę o wymianie lufy (Prometheus?), zestawie bore-up i może silniejszej sprężynie (obiecuję wcześniej przetestować na własnym tyłku, czy to aby nie zbyt wiele). Teoretycznie zamiast tyle kombinować i wydawać pieniądze na tuning starego CM028 mógłbym kupić od razu np CM040C, ale... i tak musiałbym dokupić nową batkę i ładowarkę, etc.. A cenowo wyszłoby imho zdecydowanie więcej. Reasumując, jeżeli dobrze myślę, to po wszystkich tych zabiegach powinienem mieć replikę strzelającą całkiem przyzwoicie, w dość kiepskim body (ale to mnie akurat nie odstrasza, przekładam osiągi/cenę ponad jakość detali). Proszę o krytyczne opinie na temat mojego projektu, ewentualnie jakieś sugestię, uświadomienie mnie, z czym może być największy problem. P.S. Cena tej ładowarki co podałem wydaje mi się strasznie niska, i coś mi podpowiada, że akurat w tym przypadku dobre="ciut" droższe. Pozdrawiam SiewcaMarchewek Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Witaj na forum. Wymienianie całego GB mija się z celem, ten montowany w Cm.028 bez problemu wytrzymuje tuningi do sprężyn m130 (~450 FPS). Jeżeli chcesz mieć fajną zabawkę oddaj replikę do jakiegoś magika-serwisanta który zna się na rzeczy i poproś o wymianę: Sprężyny na m110, dyszy na uszczelnioną, łożysk, prowadnicy sprężyny i okablowania wraz z mosfetem i wtyczkami typy Deans. Do zestawu dolicz ładowarkę i baterię Lipo. Quote Link to post Share on other sites
SiewcaMarchewek Posted September 16, 2013 Author Report Share Posted September 16, 2013 Ok, dziękuję za odpowiedź. Chyba faktycznie lepiej będzie żebym na razie nie przesadzał, wymienił co faktycznie niezbędne i powoli odkładał na coś klasy I. A teraz nadmiar gotówki przeznaczę na gogle, etc. Btw. Możecie polecić jakiegoś magika-serwisanta z okolic Poznania, ktoś znany z forum etc? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 http://forum.wmasg.pl/topic/80632-serwisanci/ Quote Link to post Share on other sites
arend Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Zdecydowanie sensowniej będzie poszukać czegoś ze stajni Boyja lub Cymy ze stalowym korpusem. Za stokową replikę dasz mniej niż za tą cymę ze znalu i nowy ger, a możliwości tuningu będziesz miał znacznie większe. I optycznie ładniej będzie wyglądało. Cyma 028 to dobra replika, tyle że moralnie i technicznie dość przestarzała. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Nu ale patrzcie koledzy. Ten wątek powinien być polecany wszystkim nowym. Wszak można poczytawszy wcześniej popytać o konkrety. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Arend ma rację w 100%. Modernizowanie cymy jest strzałem w stopę, wyda się więcej pieniędzy, niż na bojca, a zostanie się z plastikowym, zabawkowo wygladającym ak z niebieskim połyskiem. Quote Link to post Share on other sites
SiewcaMarchewek Posted September 21, 2013 Author Report Share Posted September 21, 2013 Jeszcze jedno małe pytanko. Czy do CM028 da się zamontować preckę PDI RAVEN od VSRki (500mm)? Wiem, że byłaby bardzo za długa i musiałbym dorobić długi tłumik, ale mam okazje dostać taką za flaszkę od kumpla i nie wiem, czy jest sens. Czy lufy poza długością, średnicą wewnętrzną i precyzją wykonania różnią się czymś jeszcze? Tzn czy np w/w lufa wejdzie do AK? Czy komora hop-up cymy będzie z nią kompatybilna? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 Lufy do vsr mają inne nacięcia do montażu w komorze hu, niż zwykłe AEG. Quote Link to post Share on other sites
SiewcaMarchewek Posted September 23, 2013 Author Report Share Posted September 23, 2013 CM028 fabrycznie ma gearbox CM02B? Bo coś mi tu nie pasuje... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts