isenseven Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 (edited) Witam, nie wiem czy w dobry temacie piszę, ale nie wiedziałem gdzie go umieścić. A więc mam następujący problem. Na wstępie chciałbym zaznaczyc, że jestem początkujący i wybrałem się do sklepu stacjonarnego Militaria by poprosic o zestaw akumulator + ładowarka. Sprzedawca sprzedał mi taki zestaw - akumulator i ładowarka Problem polega na tym, że ładowarka jest 4 pinowa, a akumulator 3 pinowy. Na prosty rozum coś tu nie halo ( oczywiscie mogę wpiąc zostawiajac jeden wolny pin), ale niestety tak jak wspomniałem nie znam się na tym i chciałem się zapytać Was jako, że są tu na pewno osoby dłużej w tym siedzące. + czy to ok jeżeli ładowarka ma napięcie 11,1 v, a bateria 7,4 v ? Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi Pozdrawiam serdecznie! Edited November 17, 2013 by isenseven Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 (edited) Gość opylił Ci złą ładowarkę. Wróć do sklepu i oddaj ten szajs, tak szajs, bo za nieco ponad 100pln można dostać bardzo dobre ładowarki obsługujące wszystkie airsoftowe baterie (iMax B6). Nigdy więcej nie kupuj szpeju w militaria.pl, nie mają pojęcia o tym sporcie... Edit. A i akumulator też oddaj, bo kosztuje tyle co 3 takie w normalnym sklepie... Edited November 17, 2013 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
isenseven Posted November 18, 2013 Author Report Share Posted November 18, 2013 Okej dzięki za odpowiedź, dzisiaj pojechałem i zwróciłem ładowarkę. Powiedzcie mi jeszcze proszę, czy ta ładowarka będzie odpowiednia do wymienionego wyżej akumulatora ? Z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Będzie odpowiednia (sam używam), ale musisz dokupić do niej zasilacz :) Quote Link to post Share on other sites
isenseven Posted November 18, 2013 Author Report Share Posted November 18, 2013 (edited) Okej, czyli musze ją kupić w zestawie z takim oto zasilaczem? Chyba, że polecicie inna ładowarkę do tego akumulatora, chciałbym się zamknąc w 100zł. Dzięki! Edited November 18, 2013 by isenseven Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Tak, z takim zasilaczem. Mozesz poszukać w domu czy, np od laptopa nie jest odpowiedni. Ja swój kupiłem na giełdzie za "piątaka". Ja na Twoim miejscu brałbym tę ładowarkę, bo jest naprawdę przyjemna w uzytkowaniu. Quote Link to post Share on other sites
isenseven Posted November 18, 2013 Author Report Share Posted November 18, 2013 Hm znalazłem od laptopa dokładnie taki zasilacz Nadał by się ? AC Adapter INPUT: 100-240 V; 50-60Hz OUTPUT: 16V Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Tak. Do ładowarki pasuje zasilacz 11-18 V. Quote Link to post Share on other sites
isenseven Posted November 18, 2013 Author Report Share Posted November 18, 2013 Okej w takim razie wszystko jasne! :) Wielkie dzięki Panowie za pomoc! Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Tak. Do ładowarki pasuje zasilacz 11-18 V. Jeszcze musi mieć pasującą wtyczkę i wyciągać z siebie te parę amperów, co niekoniecznie potrafią zwykłe zasilacze od laptopa... Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Nie musi mieć pasującej wtyczki. Można podłączyć ładowarkę do zasilacza "krokodylkami" dołączonymi do zestawu. Myślę, ze każdy zasilacz od laptopa ma przynajmniej 2 A. Quote Link to post Share on other sites
isenseven Posted November 19, 2013 Author Report Share Posted November 19, 2013 (edited) Zasilacz OUTPUT: 16V; 4,5 A , wiec chyba da rade? A nawet jeśli by nie pasował, to zawsze można dokupić, a kupić dodatkowy zasilacz na darmo - wtedy jest dopiero problem! :icon_biggrin: Edited November 19, 2013 by isenseven Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Da rade :) Quote Link to post Share on other sites
isenseven Posted November 20, 2013 Author Report Share Posted November 20, 2013 Kurcze, ja to do problemów mam jakąs smykałke :( Dzisiaj przyszła ładowarka redox alpha v2, chciałem podładować akumulator - ustawiłem 1.2 A i tryb AUTO. Cały czas wyskakuje Connection break, ktoś wie czym może to być spowodowane? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Klik. Może coś pomoże. Tu podobny temat o innej ładowarce, ale może przyczyny problemu podobne. Quote Link to post Share on other sites
isenseven Posted November 20, 2013 Author Report Share Posted November 20, 2013 Dobra coś poszperałem i moje pytanie jest nastepujące - czy ja przypadkiem nie potrzebuje jescze takiej przejsciówki aby podłączyc drugi kabel od akumulatora do ładowarki ? Chce znów podkresilc, ze jestem totalnie zielony w tym sprawach :P Z góry dziękuje za pomoc! Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Potrzebujesz. Możesz sobie przerobić jakąś przejściówkę z zestawu, której nie będziesz używał. Błąd "connection break' występuje, gdy podłączymy zle + i - lub nie podłaczymy w ogóle akumulatora. Na GF mozna pobrac instrukcje do tej ładowarki, poczytaj ;) Quote Link to post Share on other sites
Mlekozerca Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Dzisiaj przyszła do mnie ta sama ładowarka. Na każdej baterii ( 6 baterii NiMH) pokazywało connection break. Pisałem już o zwrot do sprzedawcy, gdy nagle wpadłem na pomysł żeby użyć swoich kabli, znaczy na krótko. Wziąłem kabel, obrałem końcówki żeby były czyste druciki miedziane, podłączyłem plus do plus, minus do minus i działa wszystko normalnie. Tylko mam pytanie, chyba troszkę off topic. Czy normalne że ładowarka pokazuje mi przy rozładowywaniu napięcie 5.18 np w tym momencie, i dalej rozładowuje ( ustawienie 1.0 A i AUTO), a bateria to 8.4 1100. Z tego co wiem to napięcie na cele nie powinno według ładowarki spaść poniżej 1.0V Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Moja ładowarka również pokazuje za niskie napięcie podczas ładowania. Wydaje mi się, ze tak powinno być, bo wyświetlane jest napięcie chwilowe dla akumulatora. To są tylko przypuszczenie, moja wiedza jest mała, więc głowy nie dam, ale ja tak ładuję już długi czas i nic sie nie dzieje złego z akumulatorkami. Quote Link to post Share on other sites
Ssak Posted March 30, 2014 Report Share Posted March 30, 2014 Ładowarka Accucell 6, bateria li-po 1800mAh, 7.4V, 25-50 C rozładowania. Po 3-5 sekundach od rozpoczęcia rozładowywania jej 0,8 A zaczęła puchnąć. Wina ładowarki czy defekt baterii? Natychmiast ją odłączyłem, spuchła na jakieś 2-3 mm. W jaki sposób da się sprawdzić czy coś z niej jeszcze będzie? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 30, 2014 Report Share Posted March 30, 2014 Jakie było napięcie wskazywane przez ładowarkę? Bo to brzmi tak, jakbyś już rozładowaną batkę dobił jeszcze celowym rozładowaniem. A tak w ogóle, to po co rozładowywać lipola? Quote Link to post Share on other sites
Ssak Posted March 30, 2014 Report Share Posted March 30, 2014 W tym momencie jest 4,01; 4,03. Rozładowanie by naładować do pojemności "Storage" (na długie przechowywanie). Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 30, 2014 Report Share Posted March 30, 2014 Czyli pewnie pakiet napuchł "bo tak". Ten typ tak czasem ma, natomiast ładowarka sama chyba się nie uszkodziła :icon_idea: Osobiście używam napuchniętego jakiś czas temu lipola i nic nienormalnego się nie dzieje. Spuchł trochę od nadmiernego rozładowania, po naładowaniu wrócił do normy, a za jakiś czas znowu trochę napuchł, tym razem już bez żadnej przyczyny. Poza początkowymi problemami z upchaniem go na miejsce, działa jak najbardziej poprawnie. Na Twoim miejscu odczekałbym trochę, może sam wróci do normalnego kształtu, a potem naładowałbym go z balansowaniem małym prądem i dopiero potem rozładował - również zmniejsząc uprzednio prąd. No i oczywiście robiąc wszystko w kontrolowanym środowisku, tak żeby ewentualny (choć raczej mało prawdopodobny) zapłon nie spowodował pożaru. Quote Link to post Share on other sites
Ssak Posted March 30, 2014 Report Share Posted March 30, 2014 Ok, dzięki za radę. Jak opadnie to spróbuje naładować i zobaczę co z tego wyjdzie. Quote Link to post Share on other sites
erykxdxd Posted April 19, 2014 Report Share Posted April 19, 2014 Gość sprzedał ci dobrą ładowarkę. Poza tym nie polecam używać napuchniętych li-pol-i. Myślicie o skutkach wybuchu takiego pakietu? Natychmiastowy zapłon ? Wybuch w rękach ? Ps Przy okazji macie ale przeciw Li-polkom a zalete dla NiMH, są mniej wrażliwe :-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts