h4XX0rZ Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Witam chciałbym się zapytać czy ktoś wie coś na temat tego chronografu (google nie jest zbyt pomocne): http://gunfire.pl/product-pol-1152200808-Chronograf-Dragon-DCH-330.html Jak długo trzyma bateria ? Jak z błędami pomiarowymi ? Wpływ bodźców zewnętrznych na pomiar np. światło. Jak z gazówkami ? Ogólnie jak się sprawuję. Chrono będzie używane w terenie. Jeśli ten chronograf nie jest godny polecenia prosiłbym o jakieś propozycje w przedziale cenowym do 350 zł. Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Wygląda na kopie/rebrand produktu Big Dragona e9800 o którym znajdziesz b. dużo informacji w necie. Nie wiem jak to ale chrono BD działa wyśmienicie. Quote Link to post Share on other sites
h4XX0rZ Posted November 28, 2013 Author Report Share Posted November 28, 2013 Dzięki, za informacje :) Quote Link to post Share on other sites
h4XX0rZ Posted December 10, 2013 Author Report Share Posted December 10, 2013 Chrono zakupione, dzisiaj dotarło. Z tego co dzisiaj się nim pobawiłem chronograf jest bardzo podobnie zrobiony jak Big Dragon e9800 (małe różnice w oprogramowaniu). Jak będzie okazja wypróbowania w warunkach polowych to postaram się coś o nim napisać. Quote Link to post Share on other sites
Qbamarciniak Posted December 11, 2013 Report Share Posted December 11, 2013 Cześć, jestem posiadaczem tego chrono i mam pewien problem. Nie jestem pewny czy wina leży po stronie wadliwego egzemplarza czy braku mojej wiedzy na ten temat. Chronograf niezależnie od ustawienia wagi kulki i wagi kulki wystrzelonej pokazuję taką samą wartość. Przykład: replika posiada ~400 fps na 0,2 (sprawdzone na innym chrono). Na tym z wykorzystaniem kulek 0,25 i ustawieniem chrono pod 0,25 również pokazuje 400fps, jednak gdy w chrono zmienię na kulki 0,2 (nie zmieniając wagi kulek w replice, 0,25) pokazuje również 400fps. Nieważne jaką gramaturę ustawię na chrono i tak pokazuje 400fps. Rzecz ma się odwrotnie gdy na chrono ustawione jest pod 0,2 a korzystam z różnej gramatury kulek (wystrzeliwanych z repliki), zawsze pokazuje 400fps. Jakiś 6-ty zmysł i chrono wykrywa wagę kulki?? Quote Link to post Share on other sites
h4XX0rZ Posted December 11, 2013 Author Report Share Posted December 11, 2013 Jak zwiększasz wage kulki to fpsy powinny spaść, ale energia kinetyczna kulki powinna zostać taka sama. Przy zmianie wartości na chrono fpsy są takie same (Kulka cały czas porusza się z taką samą prędkością nie zależnie od ustawień chrono, tak samo chronograf nie wie jaka kulka przez niego przelatuje. Zna tylko czas przelotu.) ale energia kinetyczna kulki powinna się zmieniać. Więc jeśli ustawisz sobie chrono na 0,2g i pokaże ci 400 fps to J będzie mniejsze niż gdy ustawisz chrono na 0,25g. Chodzi o to że jak ustawisz 0,25g to program do wzoru podstawia 0,25g i zmienia się energia w stosunku do innych ustawień, zakładając że mierzymy cały czas na tych samych kulkach (FPS są stałe). Quote Link to post Share on other sites
Qbamarciniak Posted December 11, 2013 Report Share Posted December 11, 2013 Tak, zgadzam się. Jednak przy zmianie kulek nadal chrono wskazuje taka sama ilość fps. Quote Link to post Share on other sites
h4XX0rZ Posted December 11, 2013 Author Report Share Posted December 11, 2013 No to defekt fabryczny, odeślij. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 Odkopuje trochę temat gdyż cena na Gun Fire spadła tymczasowo do 200 zł, a przydałoby się kupić jakieś chrono, a cena zawsze gra rolę. Pytanie do użytkowników: Jak się sprawdza po dłuższym czasie? Wszystko działa? Czy porównywaliście wyniki z wynikami na innych chronografami? Quote Link to post Share on other sites
h4XX0rZ Posted January 23, 2014 Author Report Share Posted January 23, 2014 Chrono śmiga, podawane wyniki są wiarygodne. Niestety nie mam możliwości porównania z innym chrono. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 Mam to chrono od dłuższego czasu. Kupiłem za śmieszne pieniądze w promocji na gf. Chodzi jak ta lala, wyniki są wiarygodne, budowa całkiem solidna, zdecydowanie lepsza zabawka niż Virtec. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted October 16, 2014 Report Share Posted October 16, 2014 Fajny sprzęt, co prawda mając go w rękach zawsze boję się, że rozsypie się w pył, bo jest poskładany w mega niskiej jakości. Jednak mierzy dość dokładnie. Już pare niedoróbek w replikach wyłapał. Mój egzemplarz niestety miał przerywający wyświetlacz, czasem gasnął całkowicie. Zasilanie było ok, więc obstawiłem poluzowaną magistralę pd wyświetlacza. Rozkręciłem, przedmuchałem sprężonym powietrzem, podociskałem złączki i problem ustąpił prawie całkowicie. Niestety na następny dzień znowu zaczął się nasilać, więc zasadziłem temu chińskiemu wyrobowi, ze trzy konkretne buły od siebie - od tamtego czasu działa idealnie :D Quote Link to post Share on other sites
siema84 Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 Witam.Też posiadam ten sprzęt.Parę razy oberwał z kulki przez złe przyłożenie lufy do komory pomiarowej lecz nic złego mu się nie stało.Używam go w domu i terenie.Działa wyśmienicie,pomiar wiarygodny.Co do zmiany wartości gramatury kulki to służy tylko i wyłącznie do obliczenia J naszej repliki.Wartość fps jest stała niezależnie od ustawienia. Quote Link to post Share on other sites
marom Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Ja również jestem zadowolony póki co. Quote Link to post Share on other sites
Kurt_von_Lope Posted September 14, 2016 Report Share Posted September 14, 2016 A jak tam z mierzeniem pistoletów na GreenGas oraz CO2 bo słyszałem że to różnie bywa z chronografami więc chcę się dopytać a również jestem zainteresowany :) Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 14, 2016 Report Share Posted September 14, 2016 Czasem dawał rade, w sumie tak jak X3500. Zależy czy pistolet nie syfi. Quote Link to post Share on other sites
Spajda Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 Jeden z gorszych chrono jakie używałem. Brak historii strzałów, brak zmiany RPM na RPS. Lepiej sprawuje się X3200 gen3 Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 Ale mowa pd Dragonie, czy 3500? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts